Wat voor emotie is jaloezie?

“Jaloezie is een gemoedstoestand of emotie waarbij men datgene wenst te krijgen wat een ander reeds heeft gekregen, of wenst dat de ander datgene niet had.

Wat is de oorzaak van jaloezie?

Oorzaken van jaloezie

achterdocht of wantrouwen. je minder voelen of onzeker zijn. bang zijn dat je partner je wil verlaten. te weinig vertrouwen in jezelf of je partner.

Wat zegt jaloezie over jezelf?

Jaloezie zegt iets over je eigen verlangens

Het is belangrijk om te beseffen dat de kern van deze emotie in jezelf ligt en niets te maken heeft met de ander. Hetgene wat de ander heeft, raakt een gevoelige snaar bij jou. Het gaat om een tekort, behoefte of verlangen dat diep in je verscholen ligt.

Is jaloezie een karakter?

Jaloezie hoort bij de emotionele ontwikkeling. Het is dan ook geen teken van een slecht karakter als je puber wel eens jaloers is. Het is alleen wel belangrijk dat kinderen zich bewust zijn van hun gevoelens en ook weten hoe ze daarmee om moeten gaan.

Is jaloezie onzekerheid?

Eén van de belangrijkste oorzaken van jaloezie is onzekerheid en gebrek aan vertrouwen. Wil je beter met jaloezie om kunnen gaan, dan is het belangrijk om te werken aan het opbouwen van vertrouwen in je relatie. Dit kun je doen door open met je partner te blijven communiceren en eerlijk tegen elkaar te zijn.

Is jaloezie liefde?

Het idee dat jaloezie synoniem is met liefde is een wijdverspreide misvatting. Jaloers zijn betekent niet dat we meer van diegene houden; het activeert simpelweg onze angsten, die vaak gerelateerd zijn aan emotionele onzekerheid. Naarmate mensen, relaties en liefde volwassen worden, neemt de jaloezie af.

Wat doet jaloezie met een mens?

De jaloerse persoon herhaalt voortdurend datgene wat de ander zou moeten doen, waardoor de ander ook echt gaat geloven dat dit is wat hij of zij zou moeten doen. Op langere termijn is dit ziekmakend, op korte termijn maakt het de omgeving onvoorspelbaar.

Wat is gezond jaloers zijn?

Gezonde jaloezie houdt in dat je erkent en herkent dat je deze gevoelens hebt, en ze ook uitspreekt naar je partner. Niet op een beschuldigende manier, maar open en eerlijk. Zo kan het zelfs een compliment voor je partner zijn, wanneer je een steek voelde toen hij of zij onschuldig met iemand anders stond te praten.

Is jaloezie goed in een relatie?

Gezonde jaloezie

Een beetje jaloezie in een relatie is niet erg. Het geeft eigenlijk best een geruststellend gevoel dat je partner een beetje angst heeft om je te verliezen. In gezonde relaties komt er daarom ook jaloezie voor, maar dan op een milde manier.

Waarom is iemand ziekelijk jaloers?

Ziekelijk jaloerse mensen hebben vaak een negatief zelfbeeld, zijn wantrouwend naar anderen toe en hebben een hechtingsstijl die hen vatbaar maakt voor ziekelijke jaloezie.

Wat zijn de gevolgen van jaloezie?

Bij jaloezie heb je last van gevoelens van afgunst, angst en wantrouwen. Je kunt bij jaloezie zelfs last krijgen van lichamelijke symptomen zoals spierspanning, rillingen en duizeligheid. Bij pathologische of ziekelijke jaloezie lijd je aan wanen. Het gevaar is denkbeeldig.

Adblock
detector