Wat telt als een bedreiging?

Wat betekent bedreigen? In de meeste gevallen gaat het om het dreigen met fysiek geweld of met de dood. De dreiging kan op jou gericht zijn, maar ook op mensen die je dierbaar zijn. Ook dreiging met het vernielen van eigendommen of goederen is een vorm van bedreiging.

Wat verstaat men onder bedreiging?

Een bedreiging is een handeling waarmee iemand of iets door woorden of daden dreigend wordt bejegend. Door iemand te bedreigen wordt hem iets onaangenaams, bijvoorbeeld leed of geweld, in het vooruitzicht gesteld.

Hoe bewijs je bedreiging?

Bewijs bedreiging

Wanneer het gaat om bedreiging van een burger, is er meer bewijs nodig. In dat geval eist de wet dat dat er naast de aangifte minimaal nog een ander bewijsmiddel ligt. Dat kan een verklaring van een getuige zijn, of een ander bewijsmiddel, zoals opname gesprek, videobeelden.

Wat is juridisch een bedreiging?

Er is sprake van een bedreiging wanneer iemand een ander tot het verrichten van een bepaalde rechtshandeling beweegt door. » Meer over onrechtmatig onrechtmatig deze persoon of een derde met enig nadeel in persoon of goed te bedreigen.

Hoe bedreigd je iemand?

Iemand kan bedreigd worden met fysiek geweld, zoals mishandeling, verkrachting of de dood. Daarnaast kan de bedreiging gericht zijn op geliefde personen. De bedreigingen kunnen fysiek geuit worden, maar ook via de telefoon of het internet. Of de bedreiging strafbaar is, is afhankelijk van de situatie.

Welke dreigementen zijn strafbaar?

Informatie, hulp en advies. Bedreiging kent veel vormen. Zo kun je bedreigd worden met zware mishandeling, met geweld tegen personen die je dierbaar zijn, met verkrachting, of zelfs met de dood. Al deze vormen van bedreiging zijn in Nederland strafbaar.

Welke bedreiging is niet strafbaar?

Bedreigingen met bijvoorbeeld gewone mishandeling (zoals: 'ik sla je in je gezicht') of diefstal zijn daarom niet strafbaar. In andere wetsartikelen in het Wetboek van Strafrecht is soms wel bepaald dat de bedreiging met andere delicten ook strafbaar is.

Wat voor soorten bedreigingen zijn er?

In het wetboek van strafrecht wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten bedreigingen:

  • Mondelinge bedreiging.
  • Schriftelijke bedreiging.
  • Bedreiging met een terroristisch misdrijf.

Kan je aangifte doen als iemand je bedreigt?

Aangifte van bedreiging of intimidatie doe je als iemand je bedreigt met de dood, met ernstig letsel, verkrachting of aanranding. Je kunt op verschillende manieren bedreigd worden. Bijvoorbeeld op werk, op straat of via social media.

Kan je iemand aanklagen voor bedreiging?

U kunt mondeling worden bedreigd of schriftelijk, bijvoorbeeld via e-mail, chat of sociale media. Bewaar altijd het bewijs. Als u zich bedreigd voelt, belt u de politie op 0900 — 8844 (belkosten). U hoort van de medewerker of u aangifte kunt doen en hoe u dat doet.

Adblock
detector