Wat te doen met de bladeren van rabarber?

In kleine hoeveelheden kan ons lichaam dit zuur perfect verwerken, maar in grote hoeveelheden is het giftig. Eet daarom ook nooit de bladeren van rabarber, deze bevatten namelijk heel hoge concentraties van oxaalzuur. Wat je wel kan eten zijn de bloemknoppen. Deze zouden bijna bloemkoolachtig smaken.

Wat kun je doen met Rabarberblad?

Rabarberthee maken tegen rupsen en bladluizen

  1. Pluk ongeveer één kilo rabarberbladeren.
  2. Snijd de bladeren in repen.
  3. Kook de rabarberbladeren ongeveer 20 minuten in een pan met 2 liter water.
  4. Laat het mengsel afkoelen.
  5. Zeef het extract.
  6. Voeg één eetlepel natuurlijke zeep toe.

Kun je de bladeren van rabarber eten?

Dit is trouwens niet helemaal onterecht, want de bladeren van rabarber zijn wel degelijk giftig. Alleen de stengels zijn eetbaar. Oxaalzuur, dat is de stof die rabarber wat zurig doet smaken.

Kan Rabarberblad op de composthoop?

Afsnijden met een mes is bij rabarber niet goed, trek de bladstelen al draaiend los van de plant. De bladschijf (opgelet: giftig!) gaat de composthoop op.

Wat doe je met rabarber na 21 juni?

Dan hebben we nog een reden om de rabarber na 21 juni niet meer te oogsten. Na deze datum gaat de rabarberplant zich namelijk voorzichtig klaarmaken voor de koude winter en de nieuwe oogst later in het jaar. Als je echter alle stelen oogst voordat het zover is, put je de plant uit.

Waarom rabarber niet afsnijden?

De bladstelen moet je afdraaien of uittrekken en zeker niet afsnijden. Bij het afsnijden kan het resterende stuk rotten en zo zelfs de hele plant aantasten.

Hoe lang gaat een Rabarberplant mee?

Het wordt gebruikt in de kruidengeneeskunde en je kan er ook vloeibare bemesting van maken. Een rabarberplant wordt gemiddeld zo'n 20 jaar oud en is een must-have voor elke startende moestuinier.

Hoe lang mag je rabarber oogsten?

Oogsten kan vanaf april tot de langste dag (21 juni). Vanaf dan keert het oxaalzuur stilaan terug vanuit de bladeren naar de stelen en is het niet meer aan te raden om ze nog te oogsten. De bladstelen moet je afdraaien of uittrekken en zeker niet afsnijden.

Waarom niet te veel rabarber eten?

Hoewel rabarber heerlijk is, mag je de groente niet te vaak eten vanwege het oxaalzuur. Dit zuur vermindert namelijk de opname van calcium.

Kun je rabarber het hele jaar eten?

Dit is hét seizoen om rabarber te eten

Jammer genoeg kun je rabarber niet het hele jaar lang eten. Het seizoen van rabarber loopt van eind maart tot en met juli, met mei als topmaand. Da's niet zo lang, dus tijdens het rabarberseizoen kun je maar beter volop genieten van deze lekkernij.

Hoe krijg je dikke rabarber?

Rabarber houdt van een humusrijke grond die vocht vasthoudt. Gebruik ook veel organische mest, dan krijg je grotere stengels en bladeren. Jonge rabarber wordt wat minder groot.

Wat is slecht in rabarber?

Nadelen voor de gezondheid:

Rabarber bevat oxaalzuur. Met name de rabarberbladeren bevatten een zeer hoge dosis oxaalzuur en zijn daarom giftig. Die mogen niet gegeten worden. Jonge stelen kunnen ongeschild worden gebruikt en hoeven niet veel zoetstof zoals honing in de bereiding.

Is rabarber goed voor afvallen?

Zoals heel wat andere groenten, helpt rabarber om af te vallen. Rabarber heeft weinig calorieën in zich, maar wel veel voedingswaarden. Door de goede voedingsstoffen en de verzadigende vezels zal je daardoor zeker voldaan zijn na het eten van rabarber. Ideaal om je dieet een extra boost mee te geven.

Hoe oud wordt een Rabarberplant?

Goed verzorgde planten kunnen wel 20 jaar meegaan. Maar ook rabarber wordt op een dag te oud en verzwakt dan.

Hoe vaak mag je rabarber eten?

Voor gezonde mensen is dit geen probleem, want je zou er al kilo's moeten van eten om een teveel aan oxaalzuur binnen te krijgen. Kinderen en senioren eten best niet meer dan tweemaal in de week rabarber. Mensen met reuma, jicht, artritis of nierstenen eten er beter ook niet teveel van. Bij twijfel, raadpleeg uw arts.

Waar is rabarber niet goed voor?

Hoe meer oxaalzuur in het lichaam aanwezig is, hoe meer calcium aan het lichaam onttrokken wordt. Dat kan botontkalking veroorzaken en het verhoogt de kans op nierstenen. Mensen die aanleg hebben voor reuma, artritis, jicht en nierstenen kunnen beter geen rabarber eten.

Adblock
detector