Hoe ziet Zomerheide er in de winter uit?

Kleine bloemetjes, toch heel veel kleur, dat is het geheim van winterheide (officieel: Erica carnea). Deze kleine, altijd groene heester bloeit met witte, roze, rode, paarse en goudgele bloemetjes. Die zijn vrij klein, maar omdat het er zoveel zijn, brengt winterheide toch veel levendigheid en kleur in je tuin.

Hoe ziet heide eruit in de winter?

Winterheide heet in het Latijn Erica carnea. Het blad van deze heide is naaldvormig. Zoals de naam al doet vermoeden, bloeit winterheide in de winter. Het voordeel is dat winterheide veel langer bloeit dan zomerheide: je kunt er vanaf november-december tot in het voorjaar van genieten.

Waarom wordt mijn heide bruin?

Natuurmonumenten wijst de larven van een klein kevertje, het heidehaantje, aan als boosdoener. Het herstel kan jaren duren, aldus de natuurorganisatie. De larven van het heidehaantje zuigen alle voedingsstoffen uit de blaadjes van heideplanten. Die kleuren daardoor bruin in plaats van paars.

Is heide wintergroen?

Het plantje wordt zo'n 50 cm hoog en bloeit van augustus tot in november. Het is een zeer winterharde en groenblijvende plant.

Hoe lang bloeit winterheide?

Hij bloeit zeer rijk met massa's licht paarsroze, hangende, urnvormige bloempjes. De officiële bloeitijd is december tot mei, maar de kwekers zien kans de planten al in oktober in bloei te krijgen.

Hoe lang bloeit Zomerheide?

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zomerheide genoemd, naar de periode waarin ze bloeit. In tegenstelling tot 'Erica', de Winterheide. Calluna bloeit zeker acht weken lang. Vaak zelfs nog langer.

Hoe lang blijft de heide paars?

Van ongeveer half augustus t/m half september staat de heide in bloei in Nederland. Dan wandel je via de paden door prachtige paarse heidevelden. Natuurlijk kun je het hele jaar door heerlijk wandelen in deze Veluwse natuurgebieden want ieder seizoen is uniek.

Hoe lang gaat heide mee?

Heideplanten zorgen voor welgekomen kleur in de wintermaanden. Met een beetje onderhoud kan je er bovendien ook jaar na jaar van genieten.

Welke maand heide snoeien?

Afhankelijk van de soort doe je dat eind maart/begin april of half april. Winterheide (Erica) snoei je rond eind maart en begin april: als de winter voorbij is. Als je de struik in april snoeit, blijft hij iets compacter. Zomerheide en wilde heide (Calluna), ook wel struikheide genoemd, snoei je half april.

Wat doe je met uitgebloeide heide?

Na het verwelken van de bloemen kun je met een heggenschaar de dode bloemen en toppen verwijderen. Je mag de scheuten afknippen tot vlak bij de basis van het hout dat het afgelopen jaar erbij is gegroeid. De heide planten zien er na de snoei beter uit, bloeien beter en blijven laag en compact.

Hoe verzorg ik winterheide?

Winterheide heeft geen al te lange uitlopers en hoef je dus niet al te drastisch te snoeien. Je kan simpelweg de uitgebloeide bruine bloemen afknippen, maar moest je dit eens een jaartje vergeten, is dat ook geen probleem. Ook de zomerheide snoei je in het voorjaar, maar beter halfweg april pas.

Hoe Zomerheide snoeien?

Ook de zomerheide snoei je in het voorjaar, maar beter halfweg april pas. Ze zijn dan al langer uitgebloeid, maar die bruine knopjes kan je best laten zitten als bescherming tegen de vorst. Knip de struikjes terug in een bolvorm, dan krijg je een mooiere bloei.

Is de hei al in bloei 2022?

Normaal gesproken begint de heide te bloeien vanaf half augustus. Maar het weer heeft een grote invloed op de bloeiperiode. Zo bloeit in de zonnige zomer van 2022 in veel gebieden de heide wat eerder dan normaal.

Hoe lang is de heide paars?

Over het algemeen is de heide paars van half augustus tot half september. Maar het bloeiseizoen kan ook eerder beginnen en langer doorgaan. Wanneer je eind augustus gaat heb je de meeste kans op een volledig bloeiende heide.

Hoe lang blijft heide mooi?

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zomerheide genoemd, naar de periode waarin ze bloeit. In tegenstelling tot 'Erica', de Winterheide. Calluna bloeit zeker acht weken lang. Vaak zelfs nog langer.

Is de heide nog mooi?

De hei staat weer in bloei! Ondanks kale plekken door de droogte en vraat van het heidehaantje (een keversoort), kun je nog volop genieten van de paarse pracht. Wees er snel bij, want de intense kleur vlakt in september al af. Onze boswachters hebben de mooiste routes met bloeiende heide voor je op een rij gezet.

Adblock
detector