Hoe voorkom je dat kaasfondue gaat klonteren?

Het kan zijn dat de kaasfondue draderig wordt, klonten krijgt of dat er een olieafscheiding ontstaat. Door het toevoegen van wat bloem of maïzena kun je dit voorkomen. Ook het toevoegen van iets zuurs zoals wat citroensap of een scheutje wijnazijn doet wonderen.

Hoe krijg je klonten uit kaasfondue?

Het kan af en toe eens gebeuren dat de fondue gaat schiften. Het wil dan niet goed binden en er vormt zich een grote klont. Geen paniek! Met een beetje maizena, bindt het vanzelf.

Hoe houd je kaasfondue vloeibaar?

Als de fondue een deegbal wordt, kun je er een beetje citroensap bij doen om de fondue dunner te maken. Pas op dat de fondue niet taai en rubberachtig wordt. Dit voorkom je door te blijven roeren en het vuur niet te hoog te zetten.

Hoe bindt je kaasfondue?

Afhankelijk van de vetheid van de kaas kan het zijn dat je wat extra maïzena nodig hebt, maar probeer het dan steeds met kleine beetjes, anders krijg je een kaasklomp, geen fondue. Binden kan met elke smaakneutraal bindmiddel. Bijvoorbeeld maïzena. Deze aanroeren met een scheutje wijn, water of de kirsch.

Hoe smelt je kaas voor kaasfondue?

Een van de belangrijkste tips voor het maken van kaasfondue: doe het rustig aan met het smelten van je kaas. Rasp of snij je kaas niet klein, maar gebruik grote stukken en smelt die low & slow. Smelt je kaas dus op een lage temperatuur.

Waarom klontert mijn kaasfondue?

Het kan zijn dat de kaasfondue draderig wordt, klonten krijgt of dat er een olieafscheiding ontstaat. Door het toevoegen van wat bloem of maïzena kun je dit voorkomen. Ook het toevoegen van iets zuurs zoals wat citroensap of een scheutje wijnazijn doet wonderen.

Waarom gaat kaasfondue schiften?

Voor een stabiele emulsie van gesmolten kaas, moet de pH tussen 5.1 en 5.3 zijn. Bij een te hoge pH (lage zuurgraad) smelt de kaas niet goed en vormt deze draden. Bij een te lage pH (hoge zuurgraad) verliest de kaas zijn emulgerende werking en schift deze.

Wat mag je niet drinken bij kaasfondue?

Volgens een Zwitserse legende kun je koude dranken beter niet combineren met kaasfondue. En al helemaal geen alcohol. Het vet van de kaas zorgt er namelijk voor dat alcohol moeilijk afbreekbaar wordt, wat gevaarlijk kan zijn.

Kun je kaasfondue nog een keer opwarmen?

Neem de tijd om de kaas te laten smelten, want anders wordt het rubberachtig en gaat het feest niet door. Let op: maak je kaasfondue niet te lang van tevoren klaar. Je kunt het niet opnieuw opwarmen, dan wordt het één grote klont waar je niet meer in kunt dippen.

Waarom stolt kaasfondue?

Onder invloed van de koude wijn stolt de kaas in je maag. Waardoor je maag veel langer en harder moet werken om deze kaas af te breken en verder het spijsverteringskanaal door te laten gaan. Dus het is niet zo vreemd dat je al snel een vol gevoel krijgt.

Adblock
detector