Hoe maak je kruisbessen schoon?

Kruisbessen schoonmaken Met de vingers kun je het kroontje er simpel vanaf draaien, of anders met een mesje. Soms zit aan de kant waar de bes aan de plant vast heeft gezeten nog een stukje steel, dat snij je er met een mesje af. Verder hoef je de bessen alleen maar te wassen.

Hoe verwerk je kruisbessen?

Je kunt er ontzettend veel kanten mee op. Verwerk ze eens in de vulling voor je taart, maak er mousse, een salsa of juist jam van en vergeet ze ook niet in je zelfgemaakte flensjes of chutney te stoppen. Ben je enthousiast geworden? Probeer dan eens een van deze recepten met kruisbessen.

Hoe moet je kruisbessen snoeien?

Het beste is om de kruisbessenstruik in februari of maart te snoeien voordat de struik weer gaat uitlopen. Het is belangrijk om zo te snoeien dat je een verticaal groeiende struik krijgt met tussen de 5 en 8 takken. Zo krijg je grote gezonde kruisbessen. Knip takken weg die naar beneden hangen of elkaar kruisen.

Hoe weet je of een kruisbes rijp is?

Let op de stekels. De groene kruisbes is groot en is rijp wanneer hij wat glazig geel wordt. De rode kruisbes is wat kleiner en heeft rijp een paarsig rode kleur. Kruisbessen rijpen na het plukken nog wel wat na.

Hoe eet je een kruisbes?

Als ze zacht en goed rijp zijn kan je de bessen rauw eten, in zijn geheel hoewel de schil wat taai en dik kan zijn, daarom zuig ik de bessen liever uit. In de keuken laten ze zich prima verwerken, ook de wat hardere vruchten, bv. tot compote, moes, jam, etc. Verwijder dan wel kroontjes en steeltjes.

Is kruisbes giftig?

Bladeren van de Kruisbes zijn zeer giftig voor eenden en ganzen en wellicht ook voor ander pluimvee. Er komt veel cyanide voor in de bladeren.

Hoe gezond zijn kruisbessen?

De groene, gele of rode kruisbessen zitten vol met vezels, vitamines en mineralen. Zo bevat de kruisbes voornamelijk vitamine C, maar ook wat vitamine A, B en E. Als we kijken naar mineralen, zijn kruisbessen rijk aan kalium, calcium, fosfor en magnesium. Er zit zelfs een gram ijzer in per 100 gram kruisbessen.

Hoe verzorg je een kruisbes?

Een kruisbes staat het liefst op een zonnige of half beschaduwde plaats, in een lichtzure tot neutrale grond (pH 6,0 tot 6,5). De grond moet vochtvasthoudend maar tegelijkertijd luchtig zijn zodat de grond vochtig maar niet kletsnat blijft. Kruisbessen worden wat minder hoog dan andere bes-soorten maar wel wat breder.

Waarom zijn kruisbessen gezond?

Waarom zijn kruisbessen goed voor je gezondheid:

Kruisbessen zijn een rijke bron van vitamine C. Deze vitamine is betrokken bij veel belangrijke processen in je lichaam. Zo heeft vitamine C een functie als antioxidant en draagt het bij aan de normale werking van je immuunsysteem.

Is een kruisbes gezond?

Waarom zijn kruisbessen goed voor je gezondheid:

Kruisbessen zijn een rijke bron van vitamine C. Deze vitamine is betrokken bij veel belangrijke processen in je lichaam. Zo heeft vitamine C een functie als antioxidant en draagt het bij aan de normale werking van je immuunsysteem.

Hoe bewaar je verse kruisbessen?

Bessen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden: leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Bessen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.

Hoe lang kun je kruisbessen bewaren?

Kruisbessen kun je 1-3 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt ze ook invriezen: leg de kruisbessen naast elkaar op een plat bord en laat ze bevriezen. Verpak ze daarna in een plastic bakje of diepvrieszakje en stop ze weer in de vriezer. In de diepvries (bij — 18°C) kunnen de kruisbessen een paar maanden bewaard worden.

Welke kruisbes is het lekkerst?

Whitesmith. Een vrij grote, groene kruisbes met een uitstekende smaak. Wordt vaak daardoor gezien als het beste kruisbessenras. Dit ras is wel gevoelig voor meeldauw.

Kun je kruisbessen Zo eten?

Kruisbessen oogsten en verwerken

De uitgedunde (bittere) vruchtjes kunnen in jams, taarten en sausen gebruikt worden. Kruisbessen zijn heerlijk om rechtstreeks van de plant te eten of te verwerken in yoghurt, smoothies, roomijs, sorbets en cheesecake.

Adblock
detector