Welke zaken worden behandeld door een vredegerecht?

De vrederechter behandelt enkel burgerlijke zaken die voor de burger een “privékarakter” hebben (bijvoorbeeld burenruzies, geschillen i.v.m. huurovereenkomsten, kleine bedragen aan onbetaalde facturen, bescherming van kwetsbare personen …).

Welke zaken worden er besproken in het vredegerecht?

De vrederechter is onder meer bevoegd voor:

  • alle vorderingen waarvan het bedrag niet hoger dan 2500 euro ligt, behalve wanneer het een geschil betreft tussen ondernemingen;
  • huurgeschillen inclusief handelshuurgeschillen;
  • erfdienstbaarheden;
  • geschillen over onteigeningen in geval van dringende noodzakelijkheid;

Welke soort en van recht worden behandeld in het vredegerecht?

De vrederechter is een rechter die dicht bij de burger staat. Hij behandelt alleen burgerlijke zaken, geen strafzaken. Die nabijheid blijkt alleen al uit het feit dat er zeer veel vredegerechten zijn verspreid over gans het land en uit het feit dat de vrederechter in zeer veel gevallen ter plaatse komt.

Wat behandeld Het vredegerecht?

De vrederechter is de rechter die het dichtst bij de burger staat. Hij houdt zich bezig met alle problemen in verband met het gezinsleven, buurtbewoners en buren, de woning of zaken die ons nauw aan het hart liggen.

Hoe maak ik een zaak aanhangig bij de vrederechter?

Over het algemeen wordt een zaak bij het vredegerecht aanhangig gemaakt via een dagvaarding door een gerechtsdeurwaarder. In dat geval moet de akte van rechtsingang aan bepaalde vormvoorschriften voldoen om met name de eerbiediging van de rechten van de verdediging te waarborgen.

Is de vrederechter gratis?

De zitting is gratis, verloopt zonder formaliteiten en de partijen besparen er zich een dure en tijdrovende procedure mee. Wanneer de partijen een akkoord bereiken, heeft dat de kracht van een vonnis. De rol die de vrederechter als verzoener kan spelen, wordt vaak onderschat.

Hoeveel kost een procedure bij de vrederechter?

Ook deze tarieven zijn wettelijk vastgelegd: Vredegerecht en Politierechtbank – 50 euro. Rechtbank van eerste aanleg en Ondernemingsrechtbank – 165 euro. Hof van Beroep – 400 euro.

Wie betaalt de gerechtskosten bij het vredegerecht?

Gerechtskosten. De rechtbank beslist in het vonnis wie de gerechtskosten moet betalen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de kosten van dagvaarding, rolrecht en attesten. Meestal is het de verliezende partij die moet betalen.

Wat kost een zaak voor het vredegerecht?

Voor de vrederechter bedragen de rolrechten 50 euro. Het is de verliezende partij die op het einde van de rit voor de rolrechten moet opdraaien. De overheid zal ervoor zorgen dat die kosten geïnd worden. Daardoor ligt het risico bij de overheid, mocht de verliezende partij niet kunnen betalen.

Kan ik zelf naar de vrederechter stappen?

Je hebt niets te verliezen. Een verzoeningsprocedure voor de vrederechter is geen rechtszaak. Het is niet meer dan een poging tot een minnelijke schikking tussen jou en de tegenpartij, maar in het bijzijn van een rechter. Er zijn geen formaliteiten, het is gratis en gaat snel.

Hoe lang duurt zitting vredegerecht?

In ieder geval blijft de vrederechter op een ochtendzitting ter beschikking tot 12 uur (art. 2 van het K.B. van 10.08.2001: “De gewone zittingen van de vredegerechten en van de politierechtbanken duren ten minste 3 uur”).

Wie betaalt kosten vredegerecht?

Voor de vrederechter bedragen de rolrechten 50 euro. Het is de verliezende partij die op het einde van de rit voor de rolrechten moet opdraaien. De overheid zal ervoor zorgen dat die kosten geïnd worden. Daardoor ligt het risico bij de overheid, mocht de verliezende partij niet kunnen betalen.

Adblock
detector