Welke steunkousen heb ik nodig?

Drukklasse 2 is het beste te gebruiken voor middelzware klachten zoals spataderen en kramp. En steunkousen met drukklasse 3 zijn te gebruiken wanneer u zware klachten heeft zoals trombose, ernstige spataderen en oedeem. Deze verschillende steunkousen zijn te gebruiken bij heel veel aandoeningen.

Welke maat steunkousen heb ik nodig?

Bij elke compressiekous staat aangegeven hoe je de juiste maat kiest. Meestal is dit het dikste deel van de kuit of gewoon de schoenmaat. Bij sommige artikelen vind je een button 'Bepaal je maat'.

Hoeveel uur per dag moet je steunkousen dragen?

Draag de kous van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Nooit gedurende de nacht. Ervaart u klachten als vocht, verkleuring of pijn? Draag dan dagelijks de steunkous, ook al is uw 'termijn' voorbij, dat helpt om grotere problemen op langere termijn te voorkomen.

Welke Drukklasse steunkous?

Steunkousen zijn kousen in drukklasse 1 en geven steun bij relatief lichte problemen. Deze kousen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Therapeutisch elastische kousen (TEK), verkrijgbaar in drukklasse 2, 3 en 4, worden ingezet bij ernstiger klachten. Deze kousen worden wel vergoed door de zorgverzekeraar.

Waar moet je op letten bij steunkousen?

Let er op dat uw voeten glad zijn en zonder haakjes en scherpe nagels. Draag steunkous handschoenen om ervoor te zorgen dat u meer grip heeft en de kousen niet met uw nagels kapot maakt. Neem genoeg tijd. Neem een goede uitgangspositie aan bij het aan en uittrekken van de steunkousen en leg uw been op de juiste hoogte.

Kan een steunkous te strak zitten?

Als de kousen te strak zitten, kan dit resulteren in de vorming van drukplekken en wonden door afknelling. Daarom adviseren wij om extra voorzichtig te zijn bij diabetes. Hierbij is een matige druk beter dan te strak. De tenen mogen niet blijvend blauw of wit worden na het aantrekken van de kousen.

Wat is beter steunkousen of compressiekousen?

Steunkousen zorgen voor een lichte compressie

Het grootste verschil ten opzichte van medische compressiekousen is dat steunkousen bestemd zijn voor mensen met gezonde aders. Ze zorgen voor een lichte compressie van de benen. Zo kunnen zware en vermoeide benen bij langdurig staan of zitten worden vermeden.

Wat gebeurt er als je geen steunkousen aan doet?

Door de warmte verwijden de beenvaten zich, waardoor de correcte bloedafvoer richting het hart wordt bemoeilijkt. Er kan meer vocht uit de aderen treden, de enkels en benen zullen zonder de steun van de kousen veel dikker worden.

Hoe weet je of een steunkous te strak zit?

De kous mag echter niet zo strak zitten aan de boord, dat deze gaat knellen en pijn veroorzaakt. De kousen mogen dus nooit pijn veroorzaken en mogen de huid niet afknellen. Worden je benen gevoelloos of verkleuren je benen? Dan zitten de kousen zeker te strak.

Welk type steunkous heeft geen naden?

Een rondbreikous is als het ware rond gebreid. Er zitten geen naden in de kous. Een rondbreikous krijgt zijn vorm doordat de dwarsdraden op spanning zijn getrokken.

Is er een alternatief voor steunkousen?

Het klittenbandsysteem is een alternatief voor therapeutisch elastische kousen of zwachtels. Dit korte-rek compressieverband sluit met behulp van klittenband. Hierdoor is het gemakkelijk aan te brengen door u of uw (mantel)zorgverlener.

Adblock
detector