Welke periode mag je snoeien?

In het algemeen geldt: niet snoeien tijdens vorst en bij vorst in de weersverwachting. Vaak is de hoofdsnoei in het voorjaar en snoei je in de zomer of aan het begin van de herfst, waar dat nodig is, de vorm bij.

Kan ik in de winter snoeien?

De winter is een uitstekende tijd om bomen en struiken te snoeien. De meeste planten zijn nu in winterslaap en raken minder van slag van het knippen. De sapstroom staat immers zo goed als stil. Ook zie je in deze tijd van het jaar de structuur van de takken veel beter zodat je goed kunt zien wat je aan het doen bent.

Welke periode bomen snoeien?

Bomen snoeikalender

Type boom Snoeitijd Periodiciteit
Knotbomen Van november tot en met februari Jaarlijks
Leibomen Van november tot en met maart Jaarlijks
Fruitbomen Van november tot en met maart Jaarlijks
ABC bomen Uitsluitend in de zomermaanden (juni – oktober) Jaarlijks

Kun je het hele jaar snoeien?

Snoeien in de winter (december – februari)

Snoei echter niet wanneer er daarna binnen drie dagen vorst wordt verwacht, want dan kunnen de takken beschadigd raken. Snoei 's winters ook geen vorstgevoelige of groenblijvende planten, want hun topgroei beschermt de plant tegen kou.

Wat moet er gesnoeid worden in februari?

De verschillende planten die je in februari kunt snoeien zijn bloemheesters, coniferen, bomen en bosplantsoen. Bloemheesters moet je snoeien op habitus. Dit betekent dat ze hun natuurlijke groeiwijze behoudt. Hoe meer je hiervan afwijkt, hoe meer werk je er later aan hebt.

Wat moet je snoeien in maart?

Struiken die in je tuin staan vanwege hun grote, decoratieve bladeren. Denk aan de trompetboom (Catalpa), pruikenboom (Cotinus), Anna Paulownaboom (Paulownia tomentosa) en vlier (Sambucus nigra). Planten waarbij het draait om kleurrijke winterscheuten, zoals kornoelje (Cornus) en wilg (Salix).

Kun je snoeien in januari?

Snoeien in januari

De hele maand januari is geschikt om fruitbomen, struiken en planten te snoeien. Ze zijn dan alvast klaar voor het komende voorjaar. Let wel op dat het snoeien niet gebeurt als het vriest, maar dat het alleen gebeurt bij zachter weer.

Hoe kort mag je een boom snoeien?

Belangrijke snoeiregels

 1. Snoei maximaal 20% van de blad dragende takken weg. …
 2. Snoei een tak altijd aan de basis. …
 3. Snoei dikke takken in twee fasen, om afscheuren en afbreken van de takken te voorkomen. …
 4. Snoei hoofdtakken die van buiten naar binnen groeien altijd weg.
 5. Snoei dood hout altijd weg.

Welke bomen mag je niet snoeien?

De Acer (esdoorn), Betulus (berk), Carpinus (haagbeuken) zijn ABC-bomen. Het snoeien van deze bomen vereist extra aandacht, omdat de kans op bloeden groot is. Deze bomen mogen niet gesnoeid worden in de winter, omdat de sapstroom dan juist op gang gekomen is.

Kan je snoeien als het regent?

Als de zon hier rechtstreeks op schijnt, kunnen de bladeren verbranden of bruine vlekken krijgen en dat is natuurlijk geen mooi gezicht. Een bewolkte, vochtige, of regenachtige dag is daarom ideaal om te snoeien. Let er wel op dat u niet snoeit op een dag waarop zon en regen elkaar veel afwisselen.

Wat moet ik snoeien in maart?

Struiken die in je tuin staan vanwege hun grote, decoratieve bladeren. Denk aan de trompetboom (Catalpa), pruikenboom (Cotinus), Anna Paulownaboom (Paulownia tomentosa) en vlier (Sambucus nigra). Planten waarbij het draait om kleurrijke winterscheuten, zoals kornoelje (Cornus) en wilg (Salix).

Wat kun je doen in de tuin in maart?

In maart kun je het beste de voorjaarsbeurt uitvoeren in je tuin. Dit betekent dat je bijna alle vaste planten (ook siergrassen) terugsnoeit. Knip het oude blad weg zodat de plant opnieuw kan uitlopen. Verwijder daarnaast ook gelijk het onkruid en snoei andere planten en struiken indien nodig.

Wat kan ik nog snoeien in april?

Snoeien in april

 • Winterheide (Erica) kan nu gesnoeid worden. …
 • Voorjaarsbloeiende heesters, waaronder de Forsythia, Ribes, Chaenomeles en Kerria japonica kunnen het beste direct na de bloei gesnoeid worden.
 • De Catalpa en Acacia kunnen flink teruggesnoeid worden.

Welke maand vlinderstruik snoeien?

Jaarlijks of om het jaar snoeien zorgt ervoor dat je vlinderstruik compact en sterk blijft.

 • Wacht met snoeien tot de ergste nachtvorst voorbij is: meestal in maart of april.
 • Snoei tot ongeveer 40 centimeter van de grond.
 • Gebruik een snoeischaar met een 'aambeeld', een platte onderkant.

Wat kun je doen in de tuin in februari?

Dit is wat je nu al kan doen in de tuin

 • Maak de zaaibedden voor groenten klaar.
 • Verwijder onkruid en breng een laag mulch aan.
 • Zaai tuinbonen, erwtjes, radijzen en spinazie voor in de koude kas of direct in de moestuin. Op een warm plekje of onder een plastiek tunnel.
 • Nu zaaien, planten en oogsten.

Waarom niet snoeien als het vriest?

Snoeien met vorst is slecht voor het gereedschap. Het buitenste deel van de boom kan bevroren zijn als het een tijdje vriest en knippen in bevroren takken is niet goed voor je snoeischaar. De gevoelige snoeiwonden kunnen niet goed helen als het vriest.

Wat mag je snoeien van de buren?

U mag alleen de takken boven uw grond afknippen. Alles wat u afknipt boven uw grond, is uw eigendom. Gaat het om een heg op de erfgrens? Dan mag u de heg aan uw kant snoeien.

Welke planten mag je niet snoeien?

Aan de slag. Wintergroene planten die er goed uitzien, hoeven niet gesnoeid te worden. Varens en siergrassen die minder mooi zijn, knip je op ongeveer 10 centimeter boven de grond terug. Haal lelijk blad van bijvoorbeeld kerstroos (Helleborus orientalis) of schoenlappersplant (Bergenia) weg.

Wat moet er in februari in de tuin gebeuren?

Bemesten, onderhouden en verzorgen in februari

 • Strooi een geschikte kalksoort om verzuring van de bodem tegen te gaan (ook bij het gazon). …
 • Doe een beetje korrelmest (gedroogde koemest o.i.d.) over de grond bij de vaste planten en de bol- en knolgewassen. …
 • Geef fruitgewassen mest met extra veel fosfor en kalium.

Welke planten snoeien in voorjaar?

Daarom eerst de beste snoeiregel: Je mag alle heesters die na juni bloeien snoeien in het voorjaar en dan pas na de vorst, in de periode maart en april. Het gaat om siergras, lavendel, heide, vlinderstruik, hibiscus, de klimroos, dwergroos, stamroos, de katjeswilg en de (grootbloemige) clematis.

Wat doe je in maart in de tuin?

Tuintips voor maart

 1. Geef jouw rozen een organische basisbemesting of speciale rozenmest. …
 2. Neem je gazon onder handen. …
 3. Plant bodembedekkers op lastig te wieden plekken. …
 4. Vaste planten inplanten. …
 5. Haagplanten. …
 6. Windkering. …
 7. Het gazon maaien. …
 8. Zomerbloeiende bolgewassen poten!

Welke tuinklussen in februari?

9x tuinklusje in februari

 1. Afgevallen blad. Eigenlijk geen tuinklusje te noemen, maar wel goed om te weten: laat afgevallen blad en klein snoeiafval in de border liever nog liggen. …
 2. Haag planten. …
 3. Bloemstengels. …
 4. Bomen en struiken. …
 5. Vlinderstruik. …
 6. Nestkastje. …
 7. Fruitboom snoeien. …
 8. Onkruid.

Kan je snoeien in januari?

Snoeien in januari

De hele maand januari is geschikt om fruitbomen, struiken en planten te snoeien. Ze zijn dan alvast klaar voor het komende voorjaar. Let wel op dat het snoeien niet gebeurt als het vriest, maar dat het alleen gebeurt bij zachter weer.

Hoe kom ik van mijn buren af?

Als uw buren voor overlast zorgen, zoals geluidsoverlast, probeer dan eerst samen afspraken te maken. Helpt dat niet, dan kunt u melding maken bij uw verhuurder, gemeente, de Vereniging van Eigenaren (VVE) of bij toezichthouders.

Hoe hoog mag iets boven de schutting uitkomen?

Hoe hoog mag een struik boven een schutting uitkomen? Een struik of haag mag maximaal één meter hoog zijn in de voortuin. In de zijtuin of achtertuin mag deze maximaal twee meter hoog zijn.

Adblock
detector