Welke organisaties vallen onder de Wet openbaar bestuur?

Wat valt onder de Wet openbaarheid van bestuur?

Openbaarheid van bestuur is een algemeen rechtsbeginsel waar uit voortvloeit dat de burger het recht heeft te weten welke bestuursinformatie bij de overheid berust en de overheid de plicht heeft om deze (desgevraagd of ongevraagd) te ontsluiten. Dit beginsel is in de wetgeving van meerdere landen uitgewerkt.

Welke stukken vallen onder de Wob?

Welke gegevens nodig zijn om aan het Wob-verzoek te voldoen? In ieder geval alle interne rapporten, verslagen, besluiten, brieven, nota's, blauwdrukken en kattenbelletjes die betrekking hebben op het verzoek. Mailverkeer valt onder de Wob en dus zult u alle relevante mails rond het Wob-verzoek moeten zien op te sporen.

Wat valt onder de Woo?

Vandaag is de Wet open overheid (Woo) officieel ingegaan. De Woo is de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en regelt het recht van burgers op informatie van de overheid. Zo krijgt iedereen meer inzicht in het handelen van de overheid.

Wat zijn Wob stukken?

De Wob is van toepassing op verzoeken tot openbaarmaking van informatie over bestuurlijke aangelegenheden bij de hiervoor in de wet aangewezen bestuursorganen. Iedereen kan zo'n verzoek indienen. Daarbij hoeft de verzoeker bij de openbaarmaking geen belang te hebben.

Wat is het verschil tussen Wob en Woo?

Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid (Woo) in werking getreden. Deze wet vervangt de Wob (Wet openbaarheid van bestuur (link naar andere website)). Het grote verschil tussen de huidige Woo en de Wob betreft de actieve openbaarmaking van overheidsinformatie.

Wie kan je Wobben?

Volgens de wet mag je ministeries, provincies, gemeenten, waterschappen en publiekrechtelijke bedrijfsorganisaties; en de bestuursorganen die onder hun verantwoordelijkheid vallen, wobben.

Wat is geen bestuursorgaan?

De wetgevende macht, de Raad van State, de Algemene Rekenkamer en de Nationale ombudsman zijn voorbeelden van overheidsinstellingen die geen bestuursorganen zijn. Het gevolg hiervan is dat de regelgeving uit de Algemene wet bestuursrecht niet op deze instellingen van toepassing is.

Wie vallen onder de Woo?

Een document valt onder de Woo als het document naar zijn aard verband houdt met de publieke taak van een orgaan, persoon of college waarop de Woo van toepas- sing is. De Woo is in de eerste plaats van toepassing op be- stuursorganen.

Wat valt niet onder de Woo?

De Woo is niet van toepassing op documenten die al openbaar zijn. Als u verzoekt om openbaarmaking van informatie die al openbaar is, zal het Woo-verzoek om die reden worden afgewezen en wordt u verwezen naar de plaats waar de informatie openbaar is gemaakt.

Wat kost een Wob verzoek?

Voor het verstrekken van kopieën van documenten worden in het algemeen aan de verzoeker geen kosten in rekening gebracht.

Waar worden Wob besluiten gepubliceerd?

Met Openwob.nl kun je wobverzoeken, besluiten en documenten vinden en doorzoeken. In Nederland worden niet alle Wobverzoeken, besluiten en documenten als ze eenmaal vrij worden gegeven standaard gepubliceerd.

Waarom wet Woo?

De wet is bedoeld om de overheid transparanter te maken en zo het belang van openbaarheid van publieke informatie voor de democratische rechtsstaat, de burger, het bestuur en economische ontwikkeling beter te dienen. De Woo maakt toegang tot publieke informatie expliciet tot een recht van burgers.

Hoe weet je of iets een bestuursorgaan is?

Een bestuursorgaan is volgens de definitie van artikel 1:1 lid 1 Awb een: "orgaan van een rechtspersoon krachtens publiekrecht ingesteld" (a-orgaan), of "een persoon of college, met enig openbaar gezag bekleed" (b-orgaan). Uitzonderingen staan vermeld in art.

Is het RIVM een bestuursorgaan?

Onafhankelijke kennisorganisatie

Het RIVM is een zelfstandig onderdeel (agentschap) van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ( VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ) ).

Wie kan een Woo verzoek indienen?

De Wet open overheid (Woo) (voorheen: Wet openbaarheid van bestuur (Wob)) regelt de behandeling en het toetsen van zulke verzoeken. Iedereen kan bij de IND een verzoek indienen.

Waarom van Wob naar Woo?

De Woo maakt toegang tot publieke informatie expliciet tot een recht van burgers. De Woo voorziet in een opener overheid dan de Wob, bijvoorbeeld door actieve openbaarmaking van verschillende informatiecategorieën verplicht te stellen.

Wat zijn de weigeringsgronden van een Wob verzoek?

Absolute weigeringsgronden

  • de eenheid van de Kroon in gevaar zou kunnen brengen. …
  • de veiligheid van de Staat zou kunnen schaden. …
  • bedrijfs- en fabricagegegevens betreft, die door natuurlijke personen of rechtspersonen vertrouwelijk aan de overheid zijn meegedeeld.

Is de gemeente een bestuursorgaan?

De gemeente (openbaar lichaam/publiekrechtelijk rechtspersoon) bestaat uit drie bestuursorganen: de gemeenteraad, het college en de burgemeester. De burgemeester kan als bestuursorgaan namens de rechtspersoon gemeente (openbaar lichaam) optreden.

Is RVO een ZBO?

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Is CBR A of B orgaan?

De Stichting Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (het CBR) wordt ook gezien als een borgaan. Zij mag onderzoek doen naar de rijvaardigheid en rijbewijzen afgeven.

Is de politie een bestuursorgaan?

Binnen de politie bestaat slechts één bestuursorgaan in de zin van de Algemene wet bestuursrecht: de korpschef. De korpschef is in alle wet- en regelgeving aangewezen als bevoegd orgaan om besluiten te nemen.

Hoeveel zbo’s zijn er in Nederland?

Ook over de aantallen is veel onduidelijkheid: het zbo-register noemt er zo'n 120 maar in de praktijk zijn het er honderden of misschien zelfs wel duizenden, afhankelijk van hoe je telt en wat je meetelt.

Wie zijn A organen?

Een a-orgaan is een orgaan van een rechtspersoon die door publiekrecht is ingesteld. Ingesteld door publiekrecht betekent dat de rechtspersoon in de wet moet worden genoemd. Zo is bijvoorbeeld de Gemeente een in de wet genoemd rechtspersoon.

Is de Belastingdienst een zbo?

Binnen een ministerie kan een zeer grote uitvoeringsorganisatie de status van een directoraat-generaal hebben. Voorbeelden zijn de Belastingdienst en Rijkswaterstaat.

Adblock
detector