Welke huizen hebben slechte fundering?

Er is een verband tussen het type fundering en de bodemsamenstelling. Zo lopen woningen met een houten paalfundering in veen- en kleigebieden een groter risico op funderingsproblemen dat woningen op houten palen in zandgebieden.

Hoe herken je slechte fundering?

Hoe herken je funderingsproblemen?

 1. Scheve vloeren.
 2. Vervormde deuren en ramen.
 3. Vaak grote scheuren in bouwmuren en niet-dragende muren.
 4. Hoogteverschillen tussen woning en de stoep.

Welke huizen lopen risico op verzakking?

Risico op verzakken fundering

Dit zijn vooral woningen die zijn gebouwd tot 1970 in risicogebieden. Veelal woningen met een houten palenfundering of een stalen-bak fundering op kleigrond. Doordat het grondwaterpeil zakt kunnen deze funderingspalen gaan rotten of de kleigrond gaan inklinken.

Hoe weet ik wat voor fundering mijn huis heeft?

Bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht kan jij dus de oorspronkelijke bouwtekeningen opvragen, waarop te achterhalen is welke fundering jouw huis heeft.

Hoe weet je of je huis verzakt?

Signalen dat een woning verzakt

 1. Scheurvorming. Deze scheuren kunnen zich voordoen in gevel, binnenmuren, vloeren en plafonds. …
 2. Klemmende ramen deuren. Het verzakken van een woning gebeurt meestal niet mooi gelijkmatig. …
 3. Scheefstand. …
 4. Hoog water onder de vloer. …
 5. Groot hoogteverschil met de buren.

Wat kost een fundering herstellen?

Gemiddeld zijn de kosten van herstel tussen de €1.500,- en €1.600,- per m2 begane grond. De kosten zijn echter sterk afhankelijk van de situatie, specifieke wensen en economische omstandigheden. Als er een VVE (Vereniging Van Eigenaren) is, dan worden de kosten verdeeld volgens de verdeelsleutel in de splitsingsakte.

Hoe lang gaat een fundering mee?

Wareco heeft berekend dat een houten funderingspaal zijn draagvermogen verliest na 180 maanden droogstaan. 'Bij veel voorkomende situaties als 2 maanden droogstand per jaar betekent dat een levensduur van 90 jaar.

Is een verzakt huis erg?

Gevaren. Als de fundering het huis niet meer goed ondersteunt, ontstaat er schade aan het pand zelf. Dat begint met scheuren in muren, klemmende ramen en deuren en scheve vloeren. Als de palen het huis niet meer kunnen dragen, kan het ook gevaarlijk worden.

Kan een huis instorten?

Onder normale omstandigheden stort een huis niet zomaar in. Er moet wel écht iets aan de hand zijn zoals een gasexplosie of aardbeving. Laat je huis periodiek inspecteren op gaslekkage. Vooral in oudere woningen, en door slechte aansluitingen van een gastoestel kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

Kan mijn huis instorten?

Onder normale omstandigheden stort een huis niet zomaar in. Er moet wel écht iets aan de hand zijn zoals een gasexplosie of aardbeving. Laat je huis periodiek inspecteren op gaslekkage. Vooral in oudere woningen, en door slechte aansluitingen van een gastoestel kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

Wie betaalt er als je huis verzakt?

Wie betaalt mee? Als een huis gestut moet worden, is de gemeente daarvoor verantwoordelijk; die moet volgens de bouwregels de veiligheid hand-haven. Maar de eigenaar is zelf verantwoordelijk voor de fundering. In de praktijk kunnen veel mensen een nieuwe fundering niet betalen.

Wat kost een nieuwe fundering?

Gemiddeld zijn de kosten van herstel tussen de €1.500,- en €1.600,- per m2 begane grond. De kosten zijn echter sterk afhankelijk van de situatie, specifieke wensen en economische omstandigheden.

Kan een muur instorten?

Een kleine vochtplek op je muur zal er niet voor zorgen dat je woning instort. En meerdere vochtplekken ook niet. Wanneer de hele muur echter aangetast is en je daar niets aan doet, dan zit je wel met een probleem. Het vocht ondermijnt de draagkracht van het bouwmateriaal dan.

Wat te doen als je huis verzakt?

Om zeker te weten of een huis verzakt, is funderingsonderzoek nodig. Soms doet de gemeente dit, dus vraag dat eerst na. Zo niet, dan moet je zelf op zoek naar een bouwkundige of een bureau dat je hierbij helpt. Bij dit onderzoek wordt de fundering gedeeltelijk uitgegraven en worden zo nodig houtmonsters genomen.

Hoe lang gaat nieuwe fundering mee?

Er is echter een enorme erfenis van grenen funderingspalen. Wareco heeft berekend dat een houten funderingspaal zijn draagvermogen verliest na 180 maanden droogstaan. 'Bij veel voorkomende situaties als 2 maanden droogstand per jaar betekent dat een levensduur van 90 jaar.

Hoe weet je of het een dragende muur is?

Indicaties voor een draagmuur:

 • De muur loopt door naar boven.
 • Klinkt massief (dus niet hol) als je er op klopt.
 • De balken van een (houten) vloer eindigen in de muur.
 • De muur is dikker dan de andere muren in huis.
 • De muur is een buitengevel.

Hoe weet ik of het een dragende muur is?

De dikte van de muur is een goede graadmeter om te bepalen of de muur dragend is. De stelregel is dat een muur dikker dan 10 cm hoogstwaarschijnlijk een draagmuur is. Muren smaller dan 10 centimeter zijn in ieder geval geen draagmuur! Let er wel op dat u echt kijkt naar de dikte van de muur zelf.

Wat maakt een huis duur?

Waarvan zijn de kosten van een huis afhankelijk?

Soort woning Kosten
Klein huis 120 m² €263.000
Normaal huis 150 m² €345.000
Groot huis 180 m² €406.000

Nov 28, 2022

Is een bakstenen muur een draagmuur?

Dragende muren in oude woningen zijn vaak van baksteen. Draagmuren van nieuwere woningen zijn van kalkzandsteen en beton.

Wat is een goed bouwjaar?

Woningen die tussen 1970 en 1980 zijn gebouwd, zijn vaak van goede kwaliteit. Er werd gebruik gemaakt van onderhoudsarme materialen, waardoor de onderhoudskosten laag liggen. Woningen die in de jaren '70 gebouwd zijn, beschikken meestal over goede isolatie.

Hoe lang gaat een stenen huis mee?

De gemiddelde levensduur bij houtbouw ligt tussen de 30 en 70 jaar. Bij steenbouw is de levensduur, met de blijvende marktwaarde van de woning, bijzonder lang te noemen. Steen gaat minimaal 100 jaar mee en heeft als bijkomend voordeel dat het nauwelijks onderhoud behoeft.

Waarom geen oud huis kopen?

Bij een oud huis kopen kun je niet verwachten dat de woning instapklaar is. Meestal is er het nodige achterstallige onderhoud te verrichten. Houd dus zeker rekening met bijkomende kosten als je comfortabel in de woning wilt wonen. Bij een oud huis is het extra verstandig om een bouwkundige keuring te laten doen.

Wat is de beste leeftijd om een huis te kopen?

De meeste mensen kopen nog altijd een eerste huis rond hun 26ste. Maar zoals je in de grafiek hieronder ziet, kopen twintigers nu in verhouding minder woningen dan voor de crisis. Er zijn vooral minder starters tussen de 18 en 26 jaar.

Kan ik met 50 jaar nog een hypotheek krijgen?

Het is zeker mogelijk om een hypotheek af te sluiten als je wat ouder bent. Er zit namelijk geen maximale leeftijd aan het afsluiten van een hypotheek. Er zit wel een maximale leeftijd aan de overlijdensrisicoverzekering (ORV).

Kan je nog lenen op 60 jaar?

De wet is duidelijk: er staat geen leeftijd op een hypothecaire lening. Iedereen heeft er recht op. Nochtans krijgen oudere mensen in de praktijk wel eens het deksel op de neus wanneer ze een lening aanvragen.

Adblock
detector