Welke groenten geen mest?

Welke groenten houden van mest?

Vruchtgewassen zijn onder andere groenten als tomaat, courgette, pompoen en peper. Om mooi vruchten te kunnen oogsten, hebben ook deze groenten aan het begin en halverwege het seizoen extra bemesting nodig. Ook als deze planten in een pot staan, hebben ze extra mest nodig.

Welke groenten hebben geen kalk nodig?

Vruchtgewassen, zoals: tomaten,komkommer, courgettes, pompoenen, meloenen … Peulgroenten, zoals: bonen, erwten … Kleinfruit, zoals: aarbeien, frambozen, rode bessen, witte bessen, kruisbessen … Kruiden, zoals: kervel, bieslook, tijm, basilicum, lavendel …

Welke planten houden niet van compost?

Compost is in principe voor elke plant te gebruiken. Echter moet je wel uitkijken met planten die houden van zure grond (bijv. conifeer). In tegenstelling tot wat vele mensen denken is compost niet zuur.

Welke planten houden van kippenmest?

Gecomposteerde kippenmest is een uitstekende meststof voor groenten, kruiden, bomen en andere gewassen. Het levert stikstof, fosfor en kalium en verbetert de bodem op verschillende manieren.

Welke groenten hebben niet zoveel zon nodig?

Groente in de schaduw

 • Andijvie.
 • Spinazie.
 • Snijbiet.
 • Kropsla.
 • Bladsla.
 • Raapstelen.
 • Rucola.

Welke planten mag je geen kalk geven?

Voor planten die van zure grond houden is met kalk verrijkte grond een probleem. Zulke planten (bijvoorbeeld heideplanten en Rhododendron's) kunnen andere voedingssoorten dan juist minder goed opnemen. Bij zulke zure-grondplanten dus nooit kalk geven!

Hoe tomaten bemesten?

We adviseren je om speciale, organische tomatenmest te gebruiken. Die is speciaal afgestemd op de behoefte van de tomaten. Zo voorkom je dat de planten tekorten krijgen. Dit type mest geeft de voedingsstoffen langzaam af.

Wat moet eerst kalk of mest?

Voordat u het gazon gaat bemesten, is het verstandig om deze eerst te bekalken. Het bekalken van het gazon is zowel in het voor- als najaar mogelijk. Doordat u met het bekalken de PH-waarde van de bodem weer op het juiste niveau brengt, zullen de meststoffen later beter opgenomen worden.

Heeft courgette compost nodig?

Courgettes staan het liefst op een zonnige plaats. Daarnaast heeft de plant behoefte aan een voedingsrijke bodem, dus veel compost.

Kunnen eierschalen op de composthoop?

Een veelgestelde vraag is, kun je eierschalen in composthopen plaatsen? Het antwoord hierop is ja, dat kan. Door eierdoppen toe te voegen aan compost, wordt calcium toegevoegd aan de samenstelling van uw uiteindelijke compost. Deze belangrijke voedingsstof helpt planten bij het bouwen van celwanden.

Is kippenmest goed voor tomaten?

Gecomposteerde kippenmestkorrels is een goede basis voor de (moes)tuin en uw tomatenplanten. Het bevat stikstof, fosfaat, kali en allerlei spoorelementen. Zelf laten we ook gecomposteerde kippenmestkorrels als basisvoeding door de potgrond mengen van onze pottomatenplanten.

Is kippenmest goed voor aardappelen?

Kippenmest is een goedkope A-meststof. De werkingscoëfficiënt is ongeveer gelijk aan vinassekali. Zo kan kippenmest in de aardappelen worden gereden voor het ruggenfrezen en bij gewassen suikermaïs en pompoen voor het zaaien. Bij ruggenteelt moet de strooier wel op de goede spoorbreedte worden aangepast.

Welke zijn de groenten die niet bij elkaar mogen staan?

Cobmineer de volgende groenten best niet met elkaar in je moestuin:

 • Aardappel — tomaat, selderij.
 • Aardbei — komkommer, broccoli, bloemkool.
 • Asperge — aardappel.
 • Bloemkool — aardbei, tomaat, aardappel, erwt.
 • Bonen — ui, knoflook, venkel, prei, bieslook.
 • Erwten — tomaat, aardappel, ui, knoflook, prei.

Wat zijn schaduw groenten?

Groenten die wel wat schaduw verdragen

Denk aan wortel, radijs, rode biet, knoflook en aardappel. Ze groeien allemaal deels onder de grond. Daar komt sowieso al nooit licht;-) Die kunnen prima met 3/4 uurtjes zon per dag toe.

Is kalk goed voor tomaten?

Voor tomatenplanten is calcium erg belangrijk. Bij te weinig van dit voedingselement krijgen de planten last van neusrot in de vruchten. Gebruik zeewierkalk vooral als je snel last hebt van neusrot in je tomaten of bij tomatensoorten die er gevoelig voor zijn.

Welke bemesting voor komkommers?

Bemesting. Komkommers hebben een rijk bemeste grond nodig, met een hoog organisch stof gehalte. Gebruik hiervoor compost, aangevuld met goed verteerde mest of mestkorrels.

Welke planten houden niet van kalk?

Let op: hortensia's , azalea's en heideplanten zijn zuurminnende planten. Voor deze planten is bekalken niet nodig. Overige planten als buxus, taxus, rozen, sierstruiken, etc. zijn je dankbaar voor de jaarlijkse dosis kalk.

Kun je kalk strooien als het regent?

Kalk strooien op een regenachtige dag

Het is aan te raden om een regenachtige dag te kiezen voor het strooien van kalk. Het vocht in de grond en de regendruppels zorgen ervoor dat kalk makkelijker en veel sneller kan worden opgenomen. Voor een nog betere opname is het aan te raden om het gazon van tevoren te maaien.

Wat mag niet naast courgette?

Combinatieteelt: invloed van planten op elkaar

groente, fruit of kruid GUNSTIGE combinatie met SLECHT in combinatie met
Borago rozen, tomaten, aardbei
Broccoli selderij, kamille, dille, rozemarijn, salie, Oost-Indische kers, oregano, aardbei, tomaat
Courgette ajuin, mais, sla komkommer, aardappel

Wat niet naast courgette planten?

Meer combinaties die het niet zo goed samen doen en je dus beter niet naast elkaar plant:

 1. Aardappels: courgette, framboos, komkommers, pompoenen, selderij, tomaten, uien, zonnebloemen.
 2. Aardbeien: bloemkool, broccoli, komkommer, koolsoorten, spruiten.
 3. Bieten: aardappels, mais, stokbonen.
 4. Bloemkool: aardbei, erwten, tomaat.

Kan oud brood op de composthoop?

Ook jus, vet (vloeibaar) en plantaardige olie trekken ongedierte aan en composteren slecht. (Oud) brood is te droog en gaat schimmelen. Deze schimmels remmen het composteringsproces.

Kan brood op de composthoop?

Afval scheiden

De composthoop kan minder hebben dan de gft-bak, omdat de omstandigheden in zo'n hoop anders zijn dan in een compostfabriek. Brood en gekookte etensresten, maar ook koffiepads en theezakjes, zijn niet geschikt voor de composthoop.

Is koemest goed voor aardappelen?

Een bodemverbeteraar, zoals Horta Koemest, geeft je aardappelplanten een goede start. Kalium voorkomt glazigheid en zorgt later voor een betere bewaring. Ook patentkali strooi je voor het planten (ongeveer 45 g/m²). Let op met stikstof: dat doet het loof te weelderig groeien en de kans op aardappelziekte neemt toe.

Hoe krijg je veel tomaten?

Qua verzorging hebben tomatenplanten vooral behoefte aan een zonnige standplaats en warme, goed bemeste, waterdoorlatende grond. Geef altijd water onderaan de plant. Zo heeft je tomaat minder kans op schimmelziekten. Geef ook liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje.

Adblock
detector