Wat vind jij hiervan of hier van?

We schrijven hiervan aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is. Dat is het geval als u de combinatie kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel en een naamwoord. In andere gevallen schrijven we hier van in twee woorden.

Wie vindt jij of wie vind jij?

De correcte vervoeging is je/jij vindt.

Als het onderwerp je/jij achter de persoonsvorm staat, is de correcte vervoeging vind je/jij.

Is het waar van of waarvan?

In andere zinnen weet u dat het om het voornaamwoordelijk bijwoord waarvan gaat, als u van het gedeelte dat met waarvan begint, een aparte zin met daarvan kunt maken. In die aparte zin kan daarvan worden vervangen door van + het naamwoord waar het op slaat. In andere gevallen schrijven we waar van in twee woorden.

Is het Geniet ervan of geniet er van?

Geniet er van of geniet ervan

Vooral op social media kom je deze varianten vaak tegen. Toch is er maar één juiste schrijfwijze, namelijk: Fijne vakantie, geniet ervan.

Is waar een voorzetsel?

De bijwoorden er, daar, hier en waar schrijf je meestal vast aan het voorzetsel dat erachter staat (zie punt 3 voor uitzonderingen). Die combinatie van er + voorzetsel verwijst dan naar iets in de zin of de context. 'Er/daar/hier/waar + voorzetsel' betekent iets als 'voorzetsel + dat/dit/wat'.

Wat vind jij met d of dt?

Vinden gaat als lopen

Een handig ezelsbruggetje dat je kunt gebruiken: woorden die eindigen op een d, zoals worden en vinden, kun je vervangen door lopen en dan hoor je of er een t achter moet. Ik loop. Ik vind. Jij loopt.

Hoe weet je wanneer je d of t moet gebruiken?

Hoe zit het met D of T in de tegenwoordige tijd?

werkwoord houden antwoorden
IK-vorm houd antwoord
jij houdt antwoordt
jij loopt loopt

Wat is het verschil tussen doordat En omdat?

De Algemene Nederlandse Spraakkunst vermeldt: “Omdat is redengevend en oorzaakaanduidend; doordat kan niet gebruikt worden voor zinnen die duidelijk redengevend zijn.” De woordenboeken geven dit ook al decennialang zo aan.

Wat is Vandaar?

Vandaar in de betekenis 'om die reden, daarom' is standaardtaal in het hele taalgebied. In die betekenis is alleen de schrijfwijze als één woord correct.

Is het houd ik of hou ik?

Ik hou en ik houd zijn allebei correct. Zowel in gesproken als in geschreven taal is ik hou de gewone vorm. De vorm met -d komt vooral voor in formelere geschreven taal. Zij is de vrouw van wie ik hou / ik houd.

Is het Ik hou ervan of ik houd ervan?

Zowel Ik hou van zingen als Ik houd van zingen is correct. In gesproken taal is hou de gewoonste vorm, evenals in minder formele geschreven taal. In formelere geschreven taal komt de vorm houd meer voor.

Is het hier aan of hieraan?

We schrijven hieraan aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is. Dat is het geval als u de combinatie kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel en een naamwoord. In andere gevallen schrijven we hier aan in twee woorden. Hier kan dan vervangen worden door 'op deze plaats'.

Hoe kom je achter een voorzetsel?

Een voorzetsel staat vaak voor een zelfstandig naamwoord. voor, achter, naast, in, op, door, over, uit, boven, onder, om, tegen, aan, binnen, buiten, langs, tijdens, sinds, bij, tot, zonder, met, behalve, naar, na, via, per, te, tegen, volgens… achter te zetten. voor de kast, op de kast, achter de kast…

Is jij met dt?

In de tegenwoordige tijd wordt bij de tweede persoon enkelvoud (je, jij) en bij de derde persoon enkelvoud (hij, zij, het) altijd een –t toegevoegd aan de ik-vorm. Dit hoeft niet als een werkwoord al eindigt op een –t (het is: hij zit en niet hij zitt).

Hoe maak je nooit meer dt-fouten?

Onthouden als je geen dtfouten meer wilt maken

Jij/je/u/hij/het eindigt nooit op een -d, want er komt altijd een -t achter. Het gebruik van —dt komt alleen voor in de tegenwoordige tijd. Voeg een -t toe als je die ook hoort bij het controlewoord (smurfenregel).

Hoe schrijf je wat vind jij?

Wat vind/vindt jij daarvan? Is dat met dt? De klassieke dt-fout. Bij hij/zij/jij schrijf je dt.

Is het ten slotte of tenslotte?

Wanneer is tenslotte juist en wanneer ten slotte? Ten slotte is juist als 'tot slot' bedoeld is. Tenslotte (zonder spatie) heeft de betekenis 'per slot van rekening'. Tenslotte is juist als 'welbeschouwd, per slot van rekening, immers' bedoeld is.

Is het beiden of beide?

Als beide naar personen verwijst en zelfstandig gebruikt wordt, schrijven we beiden. Beide is zelfstandig gebruikt als er geen zelfstandig naamwoord op volgt en beide ook niet aangevuld kan worden met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde zin of de zin die onmiddellijk voorafgaat.

Is Vandaar goed Nederlands?

Vandaar in de betekenis 'om die reden, daarom' is standaardtaal in het hele taalgebied. In die betekenis is alleen de schrijfwijze als één woord correct.

Is het vandaaruit of van daaruit?

De juiste schrijfwijze is van daaruit. Deze constructie ontbreekt in het Groene Boekje en Van Dale (2005), maar is wel opgenomen in het Witte Boekje (2006). Van daaruit komt in de praktijk veel vaker voor dan vandaar uit, vandaaruit of van daar uit.

Is het Houd jij of houdt jij?

Je/jij houdt

Na het persoonlijk voornaamwoord je/jij (tweede persoon) komt er een t achter de stam houd: Jij houdt toch niet van voetbal? Je houdt het schilderij verkeerd om. Je houdt veel rekening met anderen.

Is het Rij je of rijd je?

Ik rij en ik rijd zijn allebei correct. Zowel in gesproken als in geschreven taal is ik rij de gewone vorm. De vorm met -d komt vooral voor in formelere geschreven taal. Ik rij / ik rijd nooit onder invloed.

Is het houd je mond of hou je mond?

Als houd een gebiedende wijs is, komt er ook geen t achter de stam: Houd uw stad schoon! Houd je mond! Houd uw mond!

Is het Houd moed of houdt moed?

'Hou/houd' gebruik je in de gebiedende wijs en wanneer je de ik-vorm gebruikt. 'Houdt' gebruik je bij de hij/zij/het-vorm. Laten we eerst teruggaan naar de basisregels. Je weet misschien nog wel van de taallessen op de basisschool dat de basis ligt bij de stam van een werkwoord.

Is het hierboven of hier boven?

hierboven = hierboven bijwoordUitspraak: [hir`bovə(n)] boven dat wat je net noemde of boven dat waar je naar wijst Voorbeelden: `Lees de tekst hierboven. `, `Zie je deze lijn? hierboven mag je niet schrijven.

Adblock
detector