Wat te doen bij Vachtmijt konijn?

Vroeger moesten we het konijn laten wassen met een vlooienshampoo, echter het is vaak erg lastig om het konijn een aantal weken achtereen te wassen. Gelukkig kunnen we tegenwoordig de vachtmijten goed bestrijden met een tweemalige behandeling met een pipet met de werkzame stof selamectine.

Hoe behandel je Vachtmijt?

Vachtmijt Cheyletiella bij hond, kat of konijn behandelen

De schilfermijt is goed te behandelen met verschillende (spot-on) producten die gebruikt worden voor vlooienbestrijding, onder andere selamectine. Het is een makkelijke therapie die na vier weken herhaald moet worden.

Hoe kan een konijn Vachtmijt krijgen?

Je konijn kan besmet raken met vachtmijt door direct contact met andere besmette konijnen, honden en katten. Ook kan een vachtmijt tijdelijk overleven in de omgeving of op producten. Hierdoor kan je konijn ook besmet raken door voer (gras en hooi) of bodembedekking (zaagsel en stro).

Is Vachtmijt dodelijk voor konijnen?

Wanneer deze eitjes uitkomen, wanen ze een weg naar binnen. Dit veroorzaakt een vervelende jeuk en kan binnen 24 uur dodelijk zijn. Het is daarom belangrijk om je konijnen preventief in te sprayen met Anti-Myiasis spray en je konijnen altijd goed in de gaten te houden.

Hoe ziet mijt eruit bij konijn?

Het zijn niet-gravende mijten die nét met het blote oog zichtbaar zijn. In het Engels spreken ze ook wel van 'walking dandruff' ofwel wandelende roos. Als je een konijn met vachtmijten goed bekijkt dan kun je de mijten zien lopen als kleine huidschilfers (witte stipjes), zeker als je een vergrootglas gebruikt.

Is Vachtmijt besmettelijk voor mensen?

Vachtmijt wordt vaak op jonge dieren ontdekt en is zeer besmettelijk tussen dieren onderling, maar is ook besmettelijk van dier op mens. Als een mens geïnfecteerd is, veroorzaakt dit tijdelijke irritatie in de vorm van kleine rode jeukende bultjes. De besmetting van vachtmijt vindt plaats door direct contact.

Waar komt Vachtmijt vandaan?

De verschillende stadia van ei tot volwassen mijt vinden plaats op één en hetzelfde konijn. de vrouwtjes leggen eieren en deze kleven vast aan een haar, ongeveer 3-4 mm boven de huid. De larven ontwikkelen zich eerst tot poppen en daarna tot volwassen mijt. Deze cyclus duurt ongeveer 5 weken.

Hoe herken je Vachtmijt?

Wat zijn de symptomen van vachtmijt? Symptomen van vachtmijt bij een hond kunnen zijn; veel schilfers (roos), een doffe vacht en losse haren. Ook kan vachtmijt jeuk veroorzaken bij de hond, echter is dit niet altijd duidelijk aanwezig. Vachtmijt veroorzaakt vaak weinig tot geen overlast voor de hond.

Is mijt gevaarlijk?

Ze zijn onder, op en in ons, maar gelukkig zijn ze niet allemaal schadelijk voor ons. Sommige zijn zelfs heel nuttig omdat ze eieren en larven van insekten eten en op die manier insektenplagen helpen bestrijden. De huismijt is niet echt een kwaaie.

Wat dood mijten?

Huisstofmijten overleven een temperatuur van 60º niet. Door textiel (bijvoorbeeld beddengoed) op deze temperatuur te wassen worden de mijten gedood én de allergenen uitgespoeld. Het is voldoende om een keer in de zes weken op deze manier te wassen.

Kan een mens mijt krijgen?

De mens, maar ook andere zoogdieren, zijn slechts een tijdelijke gastheer voor de vogelmijt in hun zoektocht naar een gevederde gastheer. Maar ook mensen en andere zoogdieren kunnen last van vogelmijten/bloedluizen hebben.

Adblock
detector