Wat moet de werkgever melden bij de Arbeidsinspectie?

Als werkgever bent u verplicht om ernstige en dodelijke arbeidsongevallen te melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. De Inspectie beslist vervolgens of het ongeval nader onderzocht wordt.

Wat moet je melden bij de Arbeidsinspectie?

Melden

  • Arbeidsomstandigheden en arbeidstijden.
  • Arbeidsongeval melden.
  • Arbeidsuitbuiting.
  • Asbestverwijdering melden.
  • Biologische agentia.
  • Bouwwerk aanmelden.
  • Certificatie en aanwijzing conformiteitsbeoordelingsinstantie (CBI)
  • Duikarbeid.

Wat is blijvend letsel Arbeidsinspectie?

blijvend letsel (amputatie, gedeeltelijke blindheid, chronische lichamelijke of psychische klachten) oploopt; in een ziekenhuis (dagopname daaronder begrepen) wordt opgenomen anders dan voor een poliklinische behandeling.

Wat te doen als werkgever bij arbeidsongeval?

Arbeidsongevallen met de dood of een blijvend letsel tot gevolg moet je onmiddellijk, telefonisch of via e-mail aangeven bij de bevoegde regionale TWW-directie. Bij ernstige arbeidsongevallen zonder dodelijke afloop of blijvend letsels heb je tien dagen de tijd om de TWW-directie een omstandig verslag te bezorgen.

Wat valt er onder werkongeval?

1. Overeenkomstig art. 7, eerste lid, van de arbeidsongevallenwet wordt voor de toepassing van deze wet als arbeidsongeval aangezien: elk ongeval dat een werknemer tijdens en door het feit van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst overkomt en dat een letsel veroorzaakt.

Wat controleert de Arbeidsinspectie?

De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of werkgevers en werknemers zich houden aan de verschillende wetten, besluiten en regelingen op het terrein van arbeid. Verder spoort de Inspectie fraude, uitbuiting en georganiseerde criminaliteit binnen de keten van werk en inkomen op.

Waar let de Arbeidsinspectie op?

Waar let de Arbeidsinspectie op? De Arbeidsinspectie let met name op: Naleving van arbeidswetten. Zoals onderbetaling van werknemers (aan de hand van het huidige minimumloon), arbeidstijden en illegale tewerkstelling van vreemdelingen.

Hoe en wat controleert de Arbeidsinspectie?

De arbeidsinspectie moet zorgen voor de naleving van de toepassing van wettelijke bepalingen over de arbeidsvoorwaarden en de bescherming van werknemers bij de uitoefening van hun beroep, informatie en technische adviezen verstrekken aan werkgevers en werknemers opdat ze die bepalingen kunnen uitvoeren maar ook …

Kan ik ontslagen worden na een arbeidsongeval?

Een werknemer die arbeidsongeschikt (wegens ziekte of ongeval) is, geniet geen wettelijke bescherming tegen ontslag. Je kan de arbeidsovereenkomst dus rechtsgeldig beëindigen tijdens de arbeidsongeschiktheid, maar dan moet je een geldige ontslagreden kunnen aanvoeren.

Heb je loonverlies bij arbeidsongeval?

Gewaarborgd loon werklieden

Een werkman die arbeidsongeschikt is ten gevolge van een arbeidsongeval, een ongeval op de weg naar of van het werk, of een beroepsziekte, heeft gedurende de eerste 7 dagen ongeschiktheid ten laste van zijn werkgever recht op zijn gewoon loon aan 100 %.

Hoeveel tijd heb je om een arbeidsongeval aan te geven?

U moet het ongeval aan uw verzekeringsonderneming aangeven binnen de 8 dagen vanaf de dag na die van het ongeval. Ook nadat die termijn verstreken is, moet u het ongeval nog altijd zo snel mogelijk aangeven en in elk geval voordat de verjaringstermijn van 3 jaar na het ongeval is verstreken.

Wat mag een werkgever controleren?

Uw medewerkers hebben recht op een bepaalde mate van privacy op hun werk. Maar als werkgever heeft u het recht om controles uit te voeren bij een vermoeden van misbruik van e-mail, internet of telefoon door een of meerdere medewerkers.

Hoe gaat de Arbeidsinspectie te werk?

Wat gebeurt er tijdens een inspectie? De arbeidsinspecteur kan dus zonder afspraak langs komen en mag het bedrijf controleren zonder toestemming van jou als ondernemer. Hij moet kunnen waarnemen of op de werkvloer in de dagelijkse praktijk eerlijk, gezond en veilig wordt gewerkt.

Wat checkt de Arbeidsinspectie?

De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of werkgevers en werknemers zich houden aan de verschillende wetten, besluiten en regelingen op het terrein van arbeid. Verder spoort de Inspectie fraude, uitbuiting en georganiseerde criminaliteit binnen de keten van werk en inkomen op.

Kunnen ze u ontslaan als je ziek bent?

Zieke medewerker ontslaan: wat zegt de wet? Je mag volgens de wet een werknemer wel ontslaan tijdens zijn of haar ziekteperiode, maar niet omwille van die ziekte. Dat is een belangrijk juridisch verschil. Je mag namelijk niemand discrimineren vanwege zijn of haar gezondheidstoestand, waaronder ziekte dus valt.

Hoeveel loon krijg je bij arbeidsongeval?

Als u volledig tijdelijk arbeidsongeschikt bent, krijgt u voor de dag van het ongeval uw loon voor de verloren uren als gevolg van het ongeval. Vanaf de dag na het ongeval hebt u recht op een dagvergoeding die als volgt wordt berekend: 90 % van uw basisloon, gedeeld door 365 dagen.

Wat mag een werkgever wel en niet doen?

Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs. Mensen worden helaas ziek.

Welke gegevens mag een werkgever vragen?

Uw werkgever mag onder meer de volgende gegevens in uw personeelsdossier opnemen:

  • klachten;
  • waarschuwingen;
  • verzuimfrequentie (hoe vaak u er niet bent);
  • verslagen van beoordelings- en functioneringsgesprekken die door u voor akkoord of gezien zijn getekend.
  • een kopie van uw identiteitsbewijs;

Wat is een goede reden voor ontslag?

U gedraagt zich onbehoorlijk. U vertoont verwijtbaar gedrag of u bent verwijtbaar nalatig. Dit is bijvoorbeeld het geval als u diploma's vervalst, collega's bedreigt of uzelf of anderen in gevaar brengt. Of als u steelt, werk weigert zonder goede reden of dronken op het werk verschijnt.

Hoe vaak mag je je ziek melden?

"De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek. "Rode draad van het gesprek is niet of het verzuim terecht was of niet, maar of er een reden is voor het verzuim.

Kan de bedrijfsarts je verplichten te gaan werken?

Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.

Kan een werkgever je zomaar beter melden?

Zodra u weer helemaal beter bent, meldt u dit bij uw werkgever. Ook de werkgever of bedrijfsarts kunnen u soms beter melden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de bedrijfsarts vindt dat u weer beter bent.

Welke gegevens mag een werkgever niet vragen?

Als werkgever mag u niet vragen naar de aard en oorzaak van iemands ziekte. Ook wanneer uw werknemer uit zichzelf vertelt wat hij/zij mankeert, mag u deze informatie niet vastleggen of delen.

Wat mag een werkgever niet vragen?

De werkgever mag niet vragen naar uw gezondheid of uw ziekteverzuim bij uw vorige werkgever. Vragen over uw gezondheid mogen alleen worden gesteld tijdens een aanstellingskeuring (medische keuring). Deze medische keuring is maar voor enkele functies toegestaan.

Wat is een verstoorde arbeidsrelatie?

Een verstoorde arbeidsverhouding betekent dat de werknemer in beginsel wel geschikt is om de werkzaamheden te verrichten, maar dat de relatie tussen beiden partijen zodanig is verstoord dat het nog langer uitzitten van de arbeidsovereenkomst eigenlijk voor niemand echt goed is.

Adblock
detector