Wat is Polysomnografie onderzoek?

Over polysomnografie (PSG) Tijdens een polysomnografie (PSG), een nachtelijk slaaponderzoek, meten we gedurende één nacht de kwaliteit van uw ademhaling en slaap. Zo kunnen we eventuele ademhalingsstoornissen en/of problemen tijdens de slaap opsporen of uitsluiten.

Waarom polysomnografie?

Polysomnografie. Bij verdenking op andere slaapstoornissen, zoals slapeloosheid of rusteloze benen, of in geval van meerdere slaapstoornissen, kan het nodig zijn om ook uw hersenactiviteit en beenbewegingen tijdens de slaap te meten. Dan doen we een polysomnografie.

Wat meet een Polygrafie?

Wat is een PG? Een PG is een slaaponderzoek waarbij thuis, gedurende één nacht; slaaphouding, ademhaling, snurken, zuurstofgehalte en hartslag wordt gemeten. Dit gebeurt met behulp van een kleine recorder en enkele sensoren die op het lichaam worden aangebracht.

Wat kan er uit een slaaponderzoek komen?

Afhankelijk van de klachten van de patiënt worden vaak zaken als de hersenactiviteit, oogbewegingen, hartslag en ademhaling, spieractiviteit, zuurstofgehalte, snurkgeluiden en lichaamspositie gemeten. Door al deze waarden samen te voegen, krijgt de specialist een beter inzicht in de slaapgewoonten van de patiënt.

Hoelang duurt uitslag slaaponderzoek?

De uitslag van het slaaponderzoek is binnen twee weken bekend. U wordt verzocht de volgende voorbereidingen te treffen voorafgaand aan het bezoek van de Vivisol-verpleegkundige: – Trek een schone pyjama of t shirt aan waarin u ook kunt slapen. Het dragen van een ruime pyjamabroek of joggingbroek wordt aangeraden.

Kan je oud worden met slaapapneu?

Hoe beangstigend het ook kan klinken, plotseling overlijden is een reële "bijwerking" van slaapapneu. Mensen met ernstige slaapapneu lopen doorgaans drie keer zo veel risico om te overlijden dan mensen zonder apneu.

Is slaapapneu een slaapstoornis?

Isala Slaapcentrum

Slaapapneu is een veel voorkomende slaapstoornis, die bij alle leeftijden kan voorkomen. Mensen met slaapapneu zijn ze overdag zeer slaperig of vermoeid.

Hoeveel apneus per nacht?

Deze ademstops worden uitgedrukt in de Apneu Hypopneu Index (AHI). Bij snurken zijn er minder dan 5 ademstops per uur, bij lichte slaap apneu 5 tot 15 ademstops per uur, bij matig ernstige OSA 15 tot 30 ademstops per uur en bij ernstige OSA meer dan 30 ademstops per uur.

Hoe kom ik erachter of ik slaap apneu heb?

Onderzoek bij slaapapneu

De huisarts stuurt u hiervoor naar een neuroloog, keel-neus-oorarts of longarts. Om te kijken of u slaapapneu heeft, krijgt u een slaaponderzoek. Terwijl u slaapt, meet een apparaat hoe vaak en hoe lang uw adem stopt. Dit onderzoek kan thuis of in het ziekenhuis.

Heb je elke nacht last van slaapapneu?

Een apneu is een ademstilstand die langer dan 10 seconden duurt. Iedereen kan hiervan wel eens last hebben. Maar heeft u elke nacht meerdere malen ademstops? Dan heeft u een slaapapneusyndroom.

Kan slaapapneu hartritmestoornissen veroorzaken?

Maar ook concentratieproblemen, geheugenstoornissen en moeilijk onder controle te krijgen hoge bloeddruk, hartkloppingen en hartritmestoornissen zijn vaak het gevolg van slaapapneu.

Hoe klinkt iemand met apneu?

Hoe herkent u Slaap Apneu/OSAS?

 • luidruchtig snurken;
 • ademstops;
 • wakker schrikken met verstikkende gevoelens;
 • slaperigheid overdag met in slaap vallen en vermoeidheid;
 • concentratieproblemen;
 • droge mond bij ontwaken;
 • niet uitgerust wakker worden;
 • bij mannen potentiestoornissen, bij vrouwen een onregelmatige menstruatie.

Is slaapapneu slecht voor je hart?

Slaapapneu vormt een groot risicofactor voor hart— en vaatziekten. Daarom is het heel belangrijk om bij patiënten met slaapapneu dit risico tijdig op te sporen en te behandelen. Bij iedere ademstop lijdt u heel even aan een zuurstoftekort.

Wat verergert slaapapneu?

Aanpassing leefgewoonten. De volgende zaken hebben invloed op snurken en slaapapneu: cafeïne (bijvoorbeeld in koffie), roken, drugs, slaap- of kalmeringsmiddelen, alcohol, een onregelmatig leefpatroon, overgewicht en het moment waarop u een maaltijd gebruikt.

Wat doet slaapapneu met je hersenen?

Uit het onderzoek van de San Raffaele Universiteit in Milaan bleek dat er bij deelnemers met een ernstig onbehandeld slaapapneu een significante afname was van de witte stof in verschillende hersengebieden. Deze hersenschade ging gepaard met beperkingen op het gebied van cognitie, stemming en alertheid overdag.

Kan je genezen van apneu?

Slaapapneu is een vervelende kwaal die helaas niet te 'genezen' is: alle behandelingen zijn in zekere zin symptoombestrijding. De behandelingen verminderen dus het aantal ademstops dat u hebt tijdens uw slaap, maar als u stopt met de behandeling, zullen de apneus in alle hevigheid terugkeren.

Kan apneu verdwijnen?

De klachten kunnen verdwijnen als u afvalt. Drink geen alcohol. En slaap niet op uw rug. Een speciaal bitje in de mond, beademing in de nacht of een operatie kan helpen.

Wat gebeurt er als je slaapapneu niet behandeld?

De gevolgen van slaapapneu

Slaaptekort leidt tot concentratieproblemen. En die maken de kans dat u fouten maakt groter. Bijvoorbeeld in het verkeer of op uw werk. Daarnaast heeft u een grotere kans op hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartfalen, hartinfarct en herseninfarcten.

Kun je genezen van slaapapneu?

Slaapapneu is een vervelende kwaal die helaas niet te 'genezen' is: alle behandelingen zijn in zekere zin symptoombestrijding. De behandelingen verminderen dus het aantal ademstops dat u hebt tijdens uw slaap, maar als u stopt met de behandeling, zullen de apneus in alle hevigheid terugkeren.

Hoe slapen bij apneu?

Wat kan je zelf doen aan slaapapneu?

 1. Vermijd alcohol voor het slapen;
 2. Vermijd roken;
 3. Let op een gezond lichaamsgewicht;
 4. Zet het hoofdeinde van het bed iets omhoog;
 5. Slaap niet op je rug;
 6. Vermijd spierverslappende medicijnen, zoals bijvoorbeeld benzodiazepinen (slaapmiddelen).

Kun je stikken door apneu?

U kunt niet stikken door slaapapneu. Zodra het lichaam merkt dat er te weinig zuurstof binnenkomt, gaat er een alarmsignaal af. Dit verstoort de slaap. U spant uw spieren aan en de ademhaling komt weer op gang.

Adblock
detector