Wat is hygiëne in de zorg?

Als je in de zorg werkt, moet je er natuurlijk schoon, netjes en goed verzorgd uitzien. Dat is wel zo prettig voor jezelf, je cliënt en je collega's. Maar het is ook van belang in het kader van infectiepreventie.

Welke 3 soorten hygiëne zijn er?

Verschillenden soorten hygiëne

Hygiëne kan verdeeld worden onder drie categorieën namelijk persoonlijke hygiëne, levensmiddelenhygiëne en bedrijfshygiëne.

Wat is de betekenis van hygiëne?

Hygiëne is een verzamelnaam voor alle handelingen die ervoor zorgen dat mensen en dieren gezond blijven door ziekteverwekkers uit de buurt te houden.

Waar let je op bij hygiëne in de zorg?

7 praktische tips voor hygiëne in de ouderenzorg

  1. Handhygiëne is het allerbelangrijkste. …
  2. Geen ringen en horloges. …
  3. Handschoenen dragen. …
  4. Licht reden van handschoenen en overschorten toe. …
  5. Gebruik geen heuptasjes. …
  6. Let op bij mobiele telefoons. …
  7. Wees alert.

Waarom moet je hygienisch werken in de zorg?

Hygiënisch werken is van belang om besmetting met ziekmakende micro-organismen te voorkomen. Het is extra belangrijk als je te maken hebt met kwetsbare mensen zoals ouderen, kleine kinderen, of zieken.

Wat zijn de 5 momenten van handhygiëne?

Aanbevelingen 5 momenten van handhygiëne

voorafgaand aan een schone of aseptische procedure; na (mogelijk) contact met lichaamsmaterialen en -vloeistoffen; na fysiek patiëntencontact; na fysiek contact met de omgeving van de patiënt.

Welke 2 hygiënecodes zijn er?

Er zijn twee hygiënecodes opgesteld voor de zorg: één voor de voedingsverzorging in zorginstellingen (en Defensie) en één voor de voedingsverzorging in woonvormen.

Hoe zorg je voor een goede hygiëne?

Zorg er daarom voor dat je je handen regelmatig wast met water en zeep. Was daarnaast altijd je handen voor het eten en het bereiden van voedsel, na het toiletbezoek, na het aanraken van dieren en na het niezen, hoesten en snuiten van je neus.

Hoe belangrijk is hygiëne?

Hygiëne is belangrijk: ter voorkoming van verspreiding van parasieten. ter voorkoming van verspreiding van bacteriën en virussen. ter voorkoming van vieze geurtjes op bijvoorbeeld toiletten en douche ruimtes.

Wat zijn de hygiëne regels?

Was de handen altijd met stromend water en zeep:

  • als ze zichtbaar vuil zijn;
  • wanneer ze plakkerig aanvoelen;
  • na een toiletbezoek;
  • als er lichaamsvloeistoffen op zijn gekomen, bijvoorbeeld na hoesten, niezen of het snuiten van de neus;
  • voor en na het (bereiden van) eten;
  • na schoonmaakwerkzaamheden;

Hoe spreek je hygiëne uit?

Zowel 'hiegiejeene' als 'hiegiejène' is juist. Beide uitspraakvarianten staan in de naslagwerken; ze komen ook allebei veel voor. De uitspraak 'hiegiejène' komt het meest overeen met de oorspronkelijke Franse uitspraak, maar 'hiegiejeene' sluit beter aan bij de spelling van het woord hygiëne.

Hoe lang moet je je handen desinfecteren?

Wrijf de handen nu gedurende ongeveer 30 seconden zorgvuldig over elkaar, tot ze droog zijn. Ook de vingertoppen, duimen, gebieden tussen de vingers en de polsen moeten grondig met de handalcohol worden ingewreven.

Hoe lang duurt handhygiëne?

Het desinfecteren van je handen duurt 15 seconden, wassen 60 seconden. Handschoenen gaan gemakkelijker aan na het gebruik van handalcohol. Tijdens het desinfecteren van je handen kun je gemakkelijk een praatje maken met de bewoner.

Waarom is HACCP belangrijk in de zorg?

De voedselverstrekking in de gezondheidszorg wordt als een hoog risico beschouwd, doordat de consumenten van het voedsel ziek, bejaard en/of immuun gecompromitteerd kunnen zijn. Hierdoor zijn de consumenten vatbaarder voor door voedsel overgedragen ziekten. Dit maakt HACCP in de gezondheidssector extra belangrijk.

Wat zijn de 9 HACCP regels?

HACCP is een preventief systeem, gebaseerd op 7 principes:

  • Bepaal alle mogelijke gevaren van de processen die binnen het bedrijf worden uitgevoerd.
  • Bepaal de Critical Control Points (CCP's). …
  • Stel per CCP een norm vast.
  • Monitor de CCP's. …
  • Leg corrigerende maatregelen vast per CCP. …
  • Controleer of het HACCP-plan goed is.

Welke wet hoort bij hygiëne?

Als u voedsel bereidt of verwerkt, dan moet u zich aan de wettelijke hygiënevoorschriften houden. U vindt ze in het Warenwetbesluit 'Bereiding en behandeling van levensmiddelen' en het Warenwetbesluit 'Hygiëne van levensmiddelen'.

Wat is een goede persoonlijke hygiëne?

Zorg er daarom voor dat je je handen regelmatig wast met water en zeep. Was daarnaast altijd je handen voor het eten en het bereiden van voedsel, na het toiletbezoek, na het aanraken van dieren en na het niezen, hoesten en snuiten van je neus.

Wat zijn 5 momenten van handhygiëne?

Aanbevelingen 5 momenten van handhygiëne

voorafgaand aan een schone of aseptische procedure; na (mogelijk) contact met lichaamsmaterialen en -vloeistoffen; na fysiek patiëntencontact; na fysiek contact met de omgeving van de patiënt.

Wat doe je eerst reinigen of desinfecteren?

Eerst reinigen, dan desinfecteren

Voor een optimale hygiëne zorgt u ervoor dat u het schoon te maken materiaal of oppervlak eerst schoonmaakt met een reinigingsmiddel. Reiniging is het verwijderen van vervuiling tot een aanvaardbaar of meetbaar niveau.

Wat zijn de vijf momenten van handhygiëne?

De 'vijf momenten van handen reinigen' zijn hierbij het uitgangspunt:

  • Voordat een patiënt wordt aangeraakt.
  • Voordat er wordt schoongemaakt of er begonnen wordt aan een medische procedure.
  • Na contact met lichaamsmaterialen en vloeistoffen.
  • Na fysiek patiëntencontact.
  • Na fysiek contact met de omgeving van de patiënt.

Wat zijn de 7 principes van HACCP?

HACCP is een preventief systeem, gebaseerd op 7 principes:

  • Bepaal alle mogelijke gevaren van de processen die binnen het bedrijf worden uitgevoerd.
  • Bepaal de Critical Control Points (CCP's). …
  • Stel per CCP een norm vast.
  • Monitor de CCP's. …
  • Leg corrigerende maatregelen vast per CCP. …
  • Controleer of het HACCP-plan goed is.

Wat wil HACCP zeggen?

HACCP = “Hazard Analysis — Critical Control Point” ofwel Gevarenanalyse – Kritische controlepunten. HACCP is de huidige preventieve referentiemethode, waardoor de hygiënische veiligheid van onze voedselproducten gewaarborgd kan worden.

Hoe warm moet eten zijn?

Temperatuur van de maaltijd

Volgens voorschrift worden warme gerechten op minimaal 60°C bij u geserveerd en koude gerechten op maximaal 7°C.

Wat is een goede handhygiëne?

Handen inwrijven met handalcohol is sneller, effectiever en geeft minder schade aan de huid dan handen wassen met water en zeep. Was je handen met water en zeep wanneer deze zichtbaar vuil zijn, er bloed op zit, of er andere lichaamsvloeistoffen op zitten en na het toilet gebruik.

Hoe zorg je voor goede handhygiëne?

Neem de tijd: was je handen minimaal 10 seconden. Was je handen op de juiste manier (zie afbeelding) en vergeet dus vingertoppen, duimen, ruimte tussen je vingers en je polsen niet. Spoel je handen af met flink stromend water. Droog ze goed af met een wegwerphanddoekje of een schoon stuk keukenrol.

Adblock
detector