Wat is het verschil tussen waterkers en tuinkers?

Waterkers heeft ronde, stevige, donkergroene blaadjes en wordt ook wel 'cresson' genoemd. Familie van de waterkers is de tuinkers. Deze heeft kleinere blaadjes en smaakt pittiger. Tuinkers wordt in doosjes met een kunstmatige voedingsbodem verkocht.

Kun je waterkers vervangen door tuinkers?

Vaak is er verwarring tussen waterkers en tuinkers maar er is een duidelijk verschil. Tuinkers is bekend van de kleine bakjes die te koop zijn in de supermarkt. Het plantje heeft alleen een steeltje en wat kleine blaadjes en wordt meestal gebruikt als garnituur bij tal van gerechten.

Waardoor kun je waterkers vervangen?

algemeenRucola-sla smaakt net als waterkers lekker pittig en peperig en is dus een prima alternatief. Ook met spinazie kan deze soep bereid worden, de smaak is dan echter wat milder.

Waar voor gebruik je waterkers?

Waterkers staat bekend als een heerlijke toevoeging aan salades of als garnering, maar kun je daarnaast ook gebruiken als basis voor soep. Daarnaast is het ook erg lekker om rauw te verwerken door een stamppot, zeker in combinatie met bijvoorbeeld een beetje geitenkaas.

Kan je waterkers eten?

Waterkers kan zowel rauw als warm gegeten worden. Rauw geconsumeerd is de smaak krachtiger. Kinderen zullen daarom liever de waterkers warm eten zoals in een soep of stampot. Bij alle gerechten worden zowel de blaadjes als de steeltjes gebruikt.

Waarom is waterkers zo gezond?

Waterkers is een goede bron van jodium die helpt onze behoefte aan te vullen zonder bijkomende opname van zout. Voor een doelmatig zuurstoftransport heeft ons lichaam behoefte aan voldoende ijzer, foliumzuur en vitamine B6. Vitamine C bevordert de opname van ijzer. Deze nutriënten zitten allemaal in waterkers.

Hoe maak je waterkers schoon?

Schoonmaken. Haal de blaadjes van de steeltjes nadat ze gewassen zijn. Bij stoven en smoren snijd je de blaadjes in grove stukken. Voor in salades kun je de blaadjes in hun geheel gebruiken.

Waarom is het eten van tuinkers gezond?

Tuinkers bevat in vergelijking met andere groenten veel essentiële voedingsstoffen. Zo is het rijk aan voedingsvezels, vitamine A, E, C en foliumzuur. Daarnaast is het een goede bron van ijzer, vitamine B1 en B6.

Wat doet tuinkers voor je lichaam?

— Rijk aan: Vitaminen caroteen, B11, C, E en nicotinamidezuur, en de mineralen kalium, ijzer, calcium en natrium. — Heeft een zeer positieve effect op botten en gewrichten. — In de Europese kruidengeneeskunde won tuinkers faam als medicijn bij bloedarmoede, blaasaandoeningen en gebrek aan eetlust.

Kun je tuinkers rauw eten?

Tuinkers heeft een scherpe smaak. De groente wordt vooral rauw gebruikt in salades en als garnering bij brood en koude voorgerechten.

Hoe gezond is waterkers?

Waterkers heeft een overvloed aan vitale stoffen. Het bevat o.a een zeer hoog gehalte aan vitamine C. In éénzelfde hoeveelheid waterkers zitten bivoorbeeld méér C vitaminen dan in sinaasappels. Daarnaast meer calcium dan in melk, en meer ijzer dan in spinazie.

Adblock
detector