Wat is er gebeurt in Ethiopië?

Wat is er aan de hand in Ethiopië?

Ethiopië wordt sinds 2020 verscheurd door een gewelddadig conflict in het noorden van het land. Het regeringsleger vecht tegen de oprukkende rebellen van het Tigray People's Liberation Front (TPLF). Duizenden mensen zijn omgekomen en er wordt gesproken over miljoenen vluchtelingen.

Hoe is de Oorlog in Ethiopië ontstaan?

De burgeroorlog begon als een conflict tussen de machthebbers in de deelstaat Tigray en de regering in Addis Abeba, maar breidde zich uit naar andere regio's. Ook troepen uit buurland Eritrea waren bij het conflict betrokken.

Waarom vluchten uit Ethiopië?

Vluchtelingen uit Ethiopië zijn sinds begin november 2020 naar Soedan gevlucht, op zoek naar veiligheid, na gevechten tussen de Ethiopische federale regering en regionale regeringstroepen van Tigray. Nu het conflict lijkt te escaleren, zal het aantal mensen op de vlucht waarschijnlijk sterk toenemen.

Hoe gaat het met Ethiopië?

Ethiopië ligt in Oost-Afrika. Het land kampt met armoede, extreem weer én conflicten. Door oplaaiend geweld in Tigray eind 2020, hebben miljoenen mensen halsoverkop alles achtergelaten. Medische faciliteiten zijn doelbewust aangevallen en burgers geëxecuteerd.

Welk geloof hebben ze in Ethiopië?

Christenen maken 62,8% van de bevolking uit waarbij volgens de volkstelling van 2007 43,5% tot de Ethiopisch-orthodoxe Kerk behoort, 18,5% tot het protestantisme en 0,7% tot het katholicisme. Daarnaast is ook de islam een belangrijke godsdienst in het land, met ongeveer 34% moslims.

Welk geloof heeft Ethiopië?

De belangrijkste godsdiensten in Ethiopië zijn de islam (34 procent) en het christendom (63 procent). Het merendeel van de christenen is aanhanger …

Waarom is Ethiopië zo arm?

Bijna 85 procent van de Ethiopische bevolking voedt zich met landbouw afhankelijk van regen. In het noorden van Ethiopië is meer dan 90 procent van de oogst verloren gegaan. De droogte zorgt bovendien voor ernstige veesterfte, waardoor nomaden in het zuiden geen bron van inkomsten en voedsel meer hebben.

Is Ethiopië rijk?

Ethiopië is gelegen in Oost-Afrika en is historisch gezien een rijk land. Landbouw is goed voor meer dan de helft van de economie, en biedt werk aan 80% van de bevolking. Met een geschatte bevolking van bijna 100 miljoen mensen, worstelt 78% van de Ethiopiërs met een inkomen van minder dan €2 per dag.

Hoe veilig is Ethiopië?

De veiligheidssituatie in het noorden van Ethiopië is verbeterd. Er is geen sprake meer van openlijk conflict in Tigray en de grensregio's Amhara en Afar. Toch blijft de situatie onvoorspelbaar en zorgelijk waardoor het niet mogelijk is om naar deze gebieden af te reizen.

Wat is de levensverwachting in Ethiopië?

De gemiddelde levensverwachting in het land is 67 jaar. Iets meer dan de helft van de bevolking kan lezen en schrijven. In het Human Development Report van de VN staat Ethiopië op plaats 173 van de 189 landen.

Is Ethiopië gevaarlijk?

De veiligheidssituatie is verbeterd en is er geen sprake meer van openlijk conflict in Tigray en de grensregio's Amhara en Afar. Toch blijft de situatie onvoorspelbaar en zorgelijk. Daarom is het nog altijd niet mogelijk om naar deze gebieden te reizen.

Adblock
detector