Wat is een belangrijk doel van het programma gelijke kansen?

Uitgangspunten en doel Het programma 'Gelijke kansen voor een diverse jeugd' heeft als uitgangspunt dat alle kinderen en jongeren de kans moeten krijgen zich te ontwikkelen tot veerkrachtige burgers die op een waardevolle manier kunnen bijdragen aan de samenleving.

Waarom is kansengelijkheid belangrijk?

Kansengelijkheid maakt onderdeel uit van een rechtvaardige samenleving en is in ieders belang. Op individueel niveau is het voor kinderen en jongeren nadelig als zij onvoldoende kansen krijgen om zich te kunnen ontplooien. Ook op latere leeftijd ondervinden zij daarvan de (negatieve) gevolgen.

Wat houdt kansengelijkheid in?

Zelfstandig naamwoord. (juridisch) het beginsel dat iedereen met dezelfde talenten evenveel kans zou moeten kunnen maken op ontwikkeling hiervan onafhankelijk van sexe, maatschappelijke status etc.

Wat is kansenongelijkheid in het onderwijs?

Van kansenongelijkheid is sprake als leerlingen met dezelfde talenten door hun specifieke achtergrond niet dezelfde resultaten behalen in het onderwijs.

Wat doet de overheid aan kansengelijkheid?

We vergroten de kansengelijkheid door te investeren in kinderopvang, voor- en vroegschoolse educatie en de rijke schooldag. We versterken het beroepsonderwijs en het wetenschappelijk onderwijs. En we waarborgen sociale veiligheid en gelijke behandeling.

Wat is gelijke kansen onderwijs?

Met het beleid voor gelijke onderwijskansen (GOK-beleid) wil de overheid alle kinderen dezelfde optimale mogelijkheden bieden om te leren en zich te ontwikkelen. Het beleid bestaat uit 3 pijlers: inschrijvingsrecht, rechtsbescherming en ondersteuning van scholen.

Hoe ontstaat kansenongelijkheid in het onderwijs?

Leraren blijken de capaciteiten van kinderen uit kansarme milieus vaker te onderschatten dan van kinderen met rijke, universitair geschoolde ouders. Deze kansenongelijkheid wordt ook vergroot omdat ouders die meer verdienen steeds vaker bijles en examentraining inkopen voor hun kinderen.

Wat zijn de gevolgen van kansenongelijkheid?

Allereerst omdat kansenongelijkheid schadelijk is op individueel niveau. Doordat sommige leerlingen niet dezelfde kansen krijgen als anderen presteren ze voortdurend onder hun niveau. Dit kan leiden tot verveling en zelfonderschatting.

Heeft iedereen in Nederland gelijke kansen?

Artikel 1 van de Nederlandse grondwet zegt: 'Allen die zich in Nederland bevinden worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie op welke grond dan ook is niet toegestaan. ' De gelijkheid geldt dus uitdrukkelijk niet alleen voor Nederlanders, maar voor iedereen die zich in Nederland bevindt.

Wat is het probleem van ongelijke kansen in het onderwijs?

Ongelijke onderwijskansen zijn het resultaat van een cumulatief proces dat begint op jonge leeftijd en doorloopt tot in het hoger onderwijs. Uiteindelijk leidt dit tot aanzienlijke verschillen in opleidingsniveau voor leerlingen uit meer en minder kansrijke milieus.

Hoe ontstaat kansenongelijkheid?

Er is niet een enkele oorzaak voor de oplopende kansenongelijkheid: het gaat om een samenspel van vele zaken. Hoogopgeleide ouders zijn meer betrokken geraakt bij de schoolloopbaan van hun kinderen. Zij kiezen bewuster en voor betere scholen.

Hoe los je kansenongelijkheid op?

Door pas later een schooladvies te geven, hebben kinderen langer de tijd om zich te ontwikkelen," aldus Knigge. Los van landelijke onderwijshervormingen, kunnen ook scholen en docenten het verschil maken. “Achterstanden kan je compenseren door middel van zomerschool of voorschools onderwijs”, stelt Denessen.

Wat valt onder gelijke kansen?

'Gelijke kansen' betekent dat iedereen toegang tot ontwikkelingsmogelijkheden heeft, en sociaal en economisch mee kan doen. Ongeacht factoren als afkomst, sekse/gender, seksuele oriëntatie, gezondheid, woonplek, sociaaleconomische (of financiële) positie, opleidingsniveau van ouders.

Waarom krijgt niet ieder kind gelijke kansen op school NPO kennis?

Groei je op in armoede of spreken je ouders geen Nederlands, dan heeft dit vaak invloed op je schoolresultaten. Ook onderadvisering creëert ongelijke kansen. Leraren blijken de capaciteiten van kinderen uit kansarme milieus vaker te onderschatten dan van kinderen met rijke, universitair geschoolde ouders.

Adblock
detector