Wat is de Kiemtijd van tomaten?

Tomaten doen er doorgaans 5 tot 7 dagen over om te kiemen, afhankelijk van waar je ze precies hebt neergezet en hoe warm het er was. Zaailingen zijn nog erg kwetsbaar en moeten daarom nu al het zonnigste plekje krijgen.

Welke maand tomaten zaaien?

Daarom zaai je tomaten tussen eind maart en half april binnen voor. Zet je deze planten eind mei in je bak dan pluk je eind juli de eerste tomaten. En gaat daarmee door tot half oktober.

Hoe vaak Tomatenzaadjes water geven?

Tomaten zaaien, vocht en warmte

Je zaait tomaten 5mm diep in goed vochtige zaai- en stekgrond. Je wil tot aan het kiemen geen water meer geven. Teveel water, water dat blijft staan, kan je zaadje doen rotten voor het kan kiemen en dan is het vaak 'game over' voor je teelt en kan je herbeginnen.

Hoeveel tomaten zaadjes per potje?

Zaai 1 zaadje per potje van 5 x 5 centimeter (of liever nog een iets groter potje, 9 x 9 centimeter). Je kunt ook 2 of 3 zaadjes per potje zaaien maar dan moet je 1 zaailing later wegknippen, en dat is wel zonde, je kunt ook meerdere potjes met 1 zaadje zaaien zodat je misschien wel 2 of 3 planten overhoudt).

Hoe diep moet je tomaten zaaien?

Vul een bakje met zaaigrond en duw goed aan; tot 1 centimeter van de bovenrand. Maak de grond met de plantenspuit licht vochtig. Duw met een potlood elke 2 tot 3 centimeter een gaatje van 0,5 centimeter diep. Laat er een zaadje in vallen.

Wat niet planten bij tomaten?

Een voorbeeld van een slechte combinatie is tomaat en wortel. Tomatenplanten scheiden een stof af die wortelgroei remt, waardoor worteltjes die ernaast staan minder goed zullen groeien.

Wat is de beste plek voor een tomatenplant?

Tomatenplanten houden van zon, warmte en voed-zame grond. Kies dus een plek uit om de tomaten-planten te laten groeien, die voldoet aan deze voorwaarden. Als je buiten tomaten wilt gaan kweken, zorg dan dat de planten uit de wind staan en het liefst op het zuiden.

Is kalk goed voor tomaten?

Voor tomatenplanten is calcium erg belangrijk. Bij te weinig van dit voedingselement krijgen de planten last van neusrot in de vruchten. Gebruik zeewierkalk vooral als je snel last hebt van neusrot in je tomaten of bij tomatensoorten die er gevoelig voor zijn.

Hoe krijg je meer tomaten?

Qua verzorging hebben tomatenplanten vooral behoefte aan een zonnige standplaats en warme, goed bemeste, waterdoorlatende grond. Geef altijd water onderaan de plant. Zo heeft je tomaat minder kans op schimmelziekten. Geef ook liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje.

Hoe krijg je veel tomaten?

Voor het krijgen van tomaten moeten de gele bloemen 'bestoven' worden. Dit houdt in dat het stuifmeel van de stuifmeeldraden op de stamper terechtkomt. In de natuur wordt het bestuiven van de tomaten— bloemen gedaan door insecten, die op zoek zijn naar stuifmeel of door de wind.

Wat is de beste mest voor tomaten?

Goede bemesting geven de lekkerste tomaten

Goede tomatenmest is organische mest. Kunstmest (vooral stikstofhoudende kunstmest) geeft een mindere smaak aan de tomaten dan organische mest. Dit hebben wij op de kwekerij, waar we de pottomaten kweken, in proeven heel duidelijk ondervonden.

Is kalk goed voor tomatenplanten?

Tomaten hebben kalk nodig. Drie of vier verpulverde eierschalen per plantgat doet de plantjes goed. Verzamel dus een paar dagen je eierschalen. Was ze in warm water, leg ze te drogen op een stukje keukenpapier en vermaal ze in een keukenmachine of vijzel.

Adblock
detector