Wat is de beste anticonceptie voor een vrouw?

Het verschilt per voorbehoedmiddel hoe goed het zwangerschap voorkomt. Deze beschermen het beste tegen zwangerschap: het spiraaltje, de pil (combinatiepil), de minipil, de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister.

Wat is de meest gezonde anticonceptie?

Condooms. Condooms zijn geweldig. Want als je ze gebruikt zoals ze bedoeld zijn, beschermen ze je betrouwbaar tegen een ongewenste zwangerschap, zónder te knoeien met je gezondheid.

Welke anticonceptie geeft de minste bijwerkingen?

De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen. Je mag de minipil gebruiken als je geen oestrogeenhormoon mag innemen, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft.

Wat is beter spiraal of de pil?

Een spiraaltje is net zo betrouwbaar als de pil. Maar in de praktijk is het anticonceptiespiraaltje betrouwbaarder. Je hoeft er namelijk niet steeds aan te denken. Bij de pil is het risico groter dat je 'm vergeet.

Wat is het beste alternatief voor de pil?

De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie. Wil je in plaats van synthetische hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan eens de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. In deze pillen zitten deels lichaamseigen hormonen.

Welke pil geeft geen gewichtstoename?

De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva. Deze anticonceptiemiddelen met enkel progestagenen stonden erom bekend dat ze meer gewichtstoename veroorzaken dan combinatiepreparaten van oestrogeen en progestageen, zoals de pil.

Wat zijn de nadelen van een staafje?

De nadelen van het hormoonstaafje:

 • Je bent niet beschermd tegen soa's;
 • het hormoonstaafje moet worden ingebracht door een huisarts;
 • je kunt zelf niet bepalen wanneer je ongesteld wordt. Sommige mensen worden onregelmatig ongesteld en/of hebben last van bloedverlies.

Welke pil maakt je niet dik?

Combinatiepillen die het progestageen drospirenon bevatten zouden minder gewichtstoename veroorzaken. Bij drospirenon bevattende pillen wordt er minder vocht vastgehouden en is er minder kans op gewichtstoename en bloeddrukstijging, al is dit nog niet overduidelijk aangetoond.

Wat zijn de nadelen van een spiraal?

Wat zijn de nadelen van een spiraaltje?

 • De voornaamste risico's hebben te maken met het plaatsen van het spiraaltje zelf, nl. …
 • Spiraaltjes veroorzaken meer vaginale afscheiding.
 • Je kunt je menstruatie niet zelf regelen.
 • Het spiraaltje beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's).

Hoe lang mag je geen seks hebben na spiraal?

We maken 6 weken na de plaatsing van het spiraaltje een controleafspraak. De huisarts beoordeelt dan of het spiraaltje goed zit. Pas na deze controle weten we helemaal zeker of het spiraaltje veilig is. Daarom raden we u aan om deze periode geen seks te hebben of om extra bescherming te gebruiken, zoals een condoom.

Is de prikpil beter dan de pil?

De prikpil is een betrouwbare vorm van anticonceptie, vergelijkbaar met de betrouwbaarheid van de pil, anticonceptiepleister en anticonceptiering. De kans op een zwangerschap met de prikpil is 0,3%.

Hoeveel kilo kom je aan door de pil?

Het korte antwoord is: nee, dit is geen directe bijwerking van de pil. Wetenschappelijk onderzoek heeft tot nu toe niet kunnen bewijzen dat gewichtstoename een direct gevolg is van de pil. Het overgewicht van de pil-gebruikende deelneemsters kon eerder verklaard worden door andere factoren.

Kun je afvallen als je de pil slikt?

Wil je graag afvallen, dan zal dat niet makkelijk worden wanneer je de pil gebruikt. De hormonale disbalans, extra vetopslag en lekkere trek belemmeren alledrie dat je gewicht verliest. Ook het spiraaltje (Mirena) bevat hormonen die je natuurlijke hormoonhuishouding verstoren en het afvallen bemoeilijken.

Kan je dik worden van Implanon?

De meest voorkomende bijwerkingen (>10% van de gebruiksters) bij gebruik van Implanon NXT zijn gewichtstoename, hoofdpijn, acne, gevoelige of pijnlijke borsten, onregelmatige bloedingen.

Hoeveel kost een staafje zetten?

Een anticonceptiestaafje kost tussen de €120,00 en €140,00. Dit zijn de kosten voor het staafje en het plaatsen door de huisarts. Dit moet je in 1 keer betalen, maar je bent dan ook 3 jaar beschermd.

Kun je aankomen van een spiraal?

De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva. Deze anticonceptiemiddelen met enkel progestagenen stonden erom bekend dat ze meer gewichtstoename veroorzaken dan combinatiepreparaten van oestrogeen en progestageen, zoals de pil.

Kun je een spiraal voelen als man?

Een enkele keer kan je partner tijdens de gemeenschap de draadjes voelen. Als dit elke keer bij de gemeenschap wordt gevoeld dan vragen we je een afspraak te maken zodat we de draadjes iets korter kunnen knippen. Zakt het spiraal te veel dan kan dit klachten geven zoals krampen, pijn en uitstoting.

Wat is het nadeel van de prikpil?

Prikpil: nadelen van deze vorm van anticonceptie

Zoals eerder beschreven, kun je tussendoor bloeden. Daarnaast kan het terugkeren van de vruchtbaarheid een jaar of soms nog langer duren. Je lichaam heeft tijd nodig om de hormonen te verwijderen. Dit betekent dat je ook niet zomaar kunt stoppen als je bijwerkingen hebt.

Kan je van de prikpil dik worden?

Een vaak voorkomende bijwerking van de prikpil is gewichtsverandering. Dat kan zowel gewichtstoename als gewichtsafname zijn. De meeste vrouwen vermageren niet maar verdikken. Gemiddeld worden vrouwen 3 kilogram dikker in de eerste 2 jaar dat ze de prikpil gebruiken.

Kan je ook afvallen van de pil?

Wil je graag afvallen, dan zal dat niet makkelijk worden wanneer je de pil gebruikt. De hormonale disbalans, extra vetopslag en lekkere trek belemmeren alledrie dat je gewicht verliest. Ook het spiraaltje (Mirena) bevat hormonen die je natuurlijke hormoonhuishouding verstoren en het afvallen bemoeilijken.

Hoe lang geen seks na Implanon?

Als je het staafje op een andere dag laat plaatsen, moet je misschien eerst een zwangerschapstest doen om zeker te weten dat je niet zwanger bent; en je moet de eerste 7 dagen na het plaatsen een condoom gebruiken als je seks hebt.

Kan een spiraal verschuiven tijdens seks?

Het spiraaltje zal niet verschuiven door wilde seks

Ja, het is mogelijk dat je het spiraaltje als het ware 'verliest', maar dit is heel ongebruikelijk. Het eerste jaar na het plaatsen van de spiraal is er een kans van vijf procent dat de spiraal niet op zijn plek blijft zitten en naar buiten komt.

Wat mag niet na spiraal?

Advies na plaatsing spiraal

Graag geven we het volgende advies: De eerste 2 á 3 dagen na plaatsing raden we geslachtsgemeenschap af. Tevens kun je beter geen tampons of menstruatiecup gebruiken tijdens de eerste paar dagen na het plaatsen.

Kan je harde seks hebben met een spiraal?

Een spiraal heeft geen negatieve invloed op je libido

Er bestaan twee soorten spiraaltjes: een koperen en hormonale spiraal. In principe zouden beiden geen invloed moeten hebben op je libido of hoe jij je voelt tijdens de seks.

Wat zijn de nadelen van prikpil?

Mogelijke bijwerkingen van de prikpil zijn:

 • Hoofdpijn;
 • pijn in je borsten;
 • heel vaak een klein beetje bloed verliezen;
 • bloeden op een onverwacht moment;
 • haaruitval;
 • puistjes;
 • zwaarder worden;
 • lichte somberheid.
Adblock
detector