Wat hou ik over van mijn lijfrente?

Zodra je lijfrente-uitkeringen ontvangt, betaal je er inkomstenbelasting over. Laat je de uitkeringen starten voordat je je AOW ontvangt, dan betaal je het normale tarief met een maximum van 52 procent. Gebruik je ze pas nadat je de AOW-uitkering hebt bereikt, dan val je in het lage belastingtarief.

Hoe wordt een lijfrente-uitkering belast?

U krijgt een uitkering uit een lijfrente

Dan worden de uitkeringen die u ontvangt ook volledig belast. In dit geval kunt u de gegevens van uw jaaropgaaf overnemen in uw aangifte inkomstenbelasting.

Welke belastingregels gelden er voor deze lijfrente-uitkering?

Uw lijfrenteuitkeringen zijn vanaf de eerste uitkering volledig belast in de inkomstenbelasting. U kunt een deel van uw lijfrenteuitkeringen onbelast ontvangen. Tot en met een bedrag van € 44.690 zijn de lijfrenteuitkeringen onbelast.

Wat kost lijfrente afkopen?

Betaal ik revisierente over de afkoopsom? Ja, als de afkoopsom in 2022 meer is dan € 4.607 (in 2021: € 4.547). De revisierente is maximaal 20% van de afkoopsom. Het bedrag dat u aan revisierente moet betalen, geeft u aan in uw aangifte.

Is lijfrente vermogen of inkomen?

De Belastingdienst ziet de lijfrente-uitkeringen namelijk als inkomen. Gaat de lijfrente-uitkering in op het moment dat je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt? Dan gelden er lagere belastingtarieven en betaal je per saldo dus minder inkomstenbelasting.

Hoe lang wordt een lijfrente uitbetaald?

Oudedagslijfrente. Met een oudedagslijfrente ontvangt u een lijfrente-uitkering tot uw overlijden. De uitkeringen mogen niet stoppen vóór uw overlijden. De uitkering mag op elk gewenst tijdstip ingaan, maar uiterlijk 5 jaar na het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt.

Hoeveel is de uitkering van lijfrente?

Een tijdelijke oudedagslijfrente is een direct ingaande lijfrente met een tijdelijke looptijd en een maximale uitkering van € 22.735 per jaar (2022). De minimale looptijd bedraagt 5 jaar. De tijdelijke oudedagslijfrente mag ingaan vanaf het kalenderjaar waarin de 65-jarige leeftijd wordt bereikt.

Wat is beter lijfrente of banksparen?

Er is één verschil met een lijfrenteverzekering: de uitkeringstermijn is bij banksparen minimaal 20 jaar. Als u ouder wordt, is het geld op en hebt u geen aanvullend pensioen meer. Komt u eerder te overlijden, dan wordt het restant (onder voorwaarden) wel aan uw nabestaanden uitgekeerd.

Is een lijfrente nog verstandig?

Een lijfrenteverzekering kan interessant zijn als je te weinig inkomen hebt tijdens je pensioen en je inkomen nu hoog genoeg is om de premie te kunnen betalen en het belastingvoordeel kunt benutten. De inleg in een lijfrenteverzekering of een lijfrente-bankspaarrekening is af te trekken van de belastingen.

Kan ik mijn lijfrente gebruiken om mijn hypotheek af te lossen?

Helaas is het niet mogelijk om de waarde uit een lijfrenteverzekering in één keer te gebruiken voor de aflossing van de hypotheekschuld. Dat is fiscaal niet toegestaan. De premies die betaald zijn op een lijfrenteverzekering (of de inleg op een lijfrente bankspaarrekening) zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Wat gebeurt er met een lijfrente bij overlijden?

De persoon die volgens de wet erfgenaam is, heeft recht op het opgebouwde bedrag of een deel daarvan. Vaak is de erfgenaam de partner of het kind van de overleden persoon. Als er iemand anders in het testament is genoemd, heeft diegene recht op het geld.

Wat is het voordeel van een lijfrente?

Lijfrente sparen levert u direct belastingvoordeel op

U spaart belastingvriendelijk. U betaalt pas belasting als u later uw uitkeringen ontvangt. Dat is gunstig omdat u vanaf uw AOW-leeftijd meestal minder belasting betaalt.

Is lijfrente slim?

Een lijfrenteverzekering kan interessant zijn als je te weinig inkomen hebt tijdens je pensioen en je inkomen nu hoog genoeg is om de premie te kunnen betalen en het belastingvoordeel kunt benutten. De inleg in een lijfrenteverzekering of een lijfrente-bankspaarrekening is af te trekken van de belastingen.

Waarom kiezen voor lijfrente?

Met een lijfrente zorgt u op een fiscaal voordelige manier voor extra inkomen. Dit krijgt u periodiek uitbetaald vanaf een bepaald moment. Bijvoorbeeld als u AOW krijgt of met pensioen gaat. Het mag ook extra inkomen voor een ander zijn.

Adblock
detector