Wat doet een uroloog bij het eerste bezoek?

Bij uw eerste polikliniekbezoek heeft u een gesprek met de arts en misschien wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan. Ook kan het zijn dat er een blaasonderzoek (cystoscopie) gedaan wordt (zie folder cystoscopie). Tijdens dit bezoek vraagt de arts vooral naar uw klachten.

Hoe verloopt een urologisch onderzoek?

Een blaasonderzoek (cystoscopie) is een inwendig onderzoek van de blaas. De uroloog brengt via uw plasbuis een dunne buigzame slang met een camera en een lichtje in uw blaas. De camera maakt opnames en zendt de beelden naar een beeldscherm.

Wat doet een uroloog bij een vrouw?

Wat doet een uroloog? Een uroloog behandelt patiënten met aandoeningen of stoornissen aan hun urinewegen, de blaas en de nieren. Mannen gaan tevens voor behandelingen aan de geslachtsorgaan naar de uroloog. Dit in tegenstelling tot vrouwen, die hiervoor naar een gynaecoloog toe gaan.

Wat voor onderzoeken doet een uroloog?

Hieronder zijn onder andere:

  • Echografie van de prostaat. …
  • Prostaat biopten. …
  • Cystoscopie. …
  • Flowmetrie en residumeting (plastest) …
  • Urodynamisch onderzoek. …
  • MRI scan van de prostaat. …
  • CT scan van de urinewegen. …
  • Renografie.

Waarom met volle blaas naar uroloog?

Het is belangrijk dat u met een volle blaas naar de poli komt. Dit verbetert de kwaliteit van het onderzoek en is bovendien nodig voor het plasonderzoek. Begin twee uur vóór het onderzoek met het drinken van water, limonade, thee of koffie. Drink elke 20 minuten één vol glas.

Is een Blaasonderzoek pijnlijk?

Het onderzoek kan een vervelend gevoel geven, maar is niet pijnlijk. Het gehele onderzoek duurt ongeveer twintig minuten. Het kijken in de blaas neemt over het algemeen niet meer dan een paar minuten in beslag. Bij mannen wordt de plasbuis verdoofd met een vloeistof die tevens ook een glijmiddel is.

Hoe vang je urine op voor onderzoek?

Vang de urine altijd op in een nieuw en ongebruikt urinepotje. Hiermee voorkomt u een foute uitslag door vuil. Gebruik dus ook geen gebruikt potje dat u met schoonmaakmiddelen schoon maakt. Dat is niet schoon genoeg.

Wat zijn urologische klachten?

Urologie omvat alle problemen aan de urinewegen en de mannelijke geslachtsorganen. Urologen onderzoeken en behandelen aandoeningen van nieren, urineleiders, blaas, plasbuis, prostaat, penis en het scrotum.

Hoe kijken ze in je blaas?

Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met een cystoscoop, een dunne holle buis, met een camera die aangesloten is op een scherm. Op dit scherm kan de patiënt zelf meekijken. De cystoscopie kan met een starre buis of een flexibele slang gedaan worden.

Wat kan er mis zijn met je blaas?

Mogelijke oorzaken kunnen zijn: Problemen met de prostaat (goedaardige prostaatvergroting) Problemen met de bekkenbodemspieren. Afwijkingen in de blaas, zoals blaasontstekingen, blaasstenen en blaastumoren.

Hoeveel keer per dag moet je plassen?

Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.

Wat zijn de symptomen van Blaaspoliepen?

Klachten Meestal worden blaaspoliepen vastgesteld na een episode van pijnloos bloed plassen. Hierbij is de urine rose gekleurd, maar het geeft soms ook de indruk puur bloed te plassen. Ook kunnen klachten ontstaan zoals pijn in de onderbuik, pijn in de flanken en/ of het gevoel heel vaak te moeten plassen.

Is bloed in de urine gevaarlijk?

Bij zichtbaar bloed in de urine is het verstandig om zonder uitstel naar de huisarts te gaan. Indien nodig zal hij u doorverwijzen naar het ziekenhuis, ook gedurende de coronaperiode. Bloed in de urine, zichtbaar of onzichtbaar, wordt hematurie genoemd.

Wat is een schone plas?

Met een gewassen plas wordt bedoeld dat de omgeving van het geslachtsdeel eerst schoongemaakt wordt met water. Bij een gewassen middenstroom plas maakt u ook het geslachtsdeel schoon met water en vangt u alleen het middelste deel van uw plas op.

Wat is er te zien in urine?

In urine kan van alles worden gevonden: micro-organisamen, stofwisselingsproducten, rode bloedcellen, witte bloedcellen, cellen van slijmvlies van de urinewegen en allerlei chemische verbindingen. Pas als er heel veel van voorkomt, in veranderde vormen, kan dit wijzen op onder andere urologische aandoeningen.

Hoe vaak moet een man plassen?

Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.

Hoe pijnlijk is een cystoscopie?

Dankzij het verdovende glijmiddel in de plasbuis doet het onderzoek geen pijn. U kunt wel een vreemd gevoel hebben als de cystoscoop door de plasbuis wordt geschoven. Verder moet u plassen zodra de spoelvloeistof de blaas heeft gevuld, maar dat kan niet zolang de cystoscoop in de blaas zit.

Is om de 2 uur plassen normaal?

Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur— dan spreken we van een overactieve blaas.

Hoe vaak plassen per nacht is normaal?

Als u 's nachts een keer opstaat om te plassen, is dat eigenlijk vrij normaal. Hoewel 's nachts de urineproductie terugvalt tot 25 %, moet meer dan de helft van de mensen ouder dan vijftig minstens eenmaal per nacht naar het toilet. Naarmate we ouder worden, moeten we 's nachts vaker plassen.

Waar duidt bloed in de urine op?

De belangrijkste oorzaak van bloed in de urine is een ontsteking van de urinewegen. Het kan ook een symptoom zijn van nierstenen, nier- en prostaatziekten en bloedstollingsstoornissen, of na een ongeval wijzen op een nier- of blaasletsel.

Hoe kan je het beste in een potje plassen?

Hoe doe je dat: een gewassen plas opvangen?

  1. Maak de geslachtsdelen schoon, gebruik hiervoor alleen water en een zacht doekje, wrijf niet te hard. …
  2. Plas een beetje urine uit in het toilet.
  3. Plas hierna een deel in het potje.
  4. Plas het laatste deel weer uit in het toilet.

Hoe oud mag ochtendurine zijn?

Het beste is om de opgevangen urine zo snel mogelijk bij de huisarts of op het laboratorium af te geven. Als dit niet mogelijk is moet de urine in ieder geval in de koelkast bewaard worden, maar niet langer dan 24 uur. Bij kamertemperatuur kunnen aanwezige bacteriën zich snel vermeerderen, vaak al binnen één uur.

Hoe ziet gezonde urine er uit?

Per dag produceren we zo'n twee liter urine. Deze is normaal gesproken helder en lichtgeel tot felgeel van kleur. Medicijngebruik, veranderingen in je eetpatroon en schommelingen in de hormoonhuishouding hebben invloed op de geur en kleur.

Wat betekent het als er eiwit in de urine zit?

Als er wel eiwit in de urine zit, dan is dat vaak een teken van nierschade. Hoe meer eiwit in de urine zit, hoe slechter het met de nieren gesteld is en hoe slechter het in de toekomst met de nieren zal gaan. Als eiwit verloren gaat in de urine, dan zal het lichaam proberen meer eiwit aan te maken.

Waar voel je pijn in blaas?

Patiënten met blaaspijnsyndroom hebben vaak een combinatie van de volgende klachten: Pijn, vaak naar mate de blaas voller wordt. Uitstraling van deze pijn naar bekken, rug, liezen en flanken. Vaak plassen in kleine beetjes.

Adblock
detector