Wat doet een uroloog bij bloed in urine?

De uroloog verricht onderzoek waarbij de gehele urinewegen worden onderzocht. Uw urine wordt opnieuw onderzocht en er vindt lichamelijk onderzoek plaats. In het algemeen wordt er beeldvorming verricht van de nieren en urineleiders en wordt de blaas, prostaat en plasbuis onderzocht met behulp van een blaasonderzoek.

Waar kan bloed in de urine op duiden?

De belangrijkste oorzaak van bloed in de urine is een ontsteking van de urinewegen. Het kan ook een symptoom zijn van nierstenen, nier- en prostaatziekten en bloedstollingsstoornissen, of na een ongeval wijzen op een nier- of blaasletsel.

Is bloed in urine erg?

De hoeveelheid bloed in de urine zegt weinig over (de ernst) van de oorzaak. De oorzaak kan variëren van onschuldig (bijvoorbeeld een blaasontsteking) tot verontrustend. Raadpleeg daarom altijd eerst uw huisarts.

Welke medicijnen veroorzaken bloed in urine?

Soms wordt gedacht dat medicijnen ook bloed in de urine kunnen veroorzaken. Dit is echter niet het geval. Bloedverdunnende medicijnen (bijvoorbeeld carbasalaat, acetylsalicylzuur, fenprocoumon, acenocoumarol) zorgen er wel voor dat een bloeding, wat de reden ook is, heviger zal zijn.

Is hematurie gevaarlijk?

Als de meetelementen na contact met de urine verkleuren kan dit betekenen dat er bloed in de urine zit, ook al ziet de urine er met het blote oog wel helder en normaal uit (microscopische hematurie). Deze laatste vaststelling is doorgaans niet gevaarlijk. Vaak wordt er zelfs geen oorzaak van gevonden.

Wat doen ze bij de uroloog?

Wat doet een uroloog? Een uroloog behandelt patiënten met aandoeningen of stoornissen aan hun urinewegen, de blaas en de nieren. Mannen gaan tevens voor behandelingen aan de geslachtsorgaan naar de uroloog. Dit in tegenstelling tot vrouwen, die hiervoor naar een gynaecoloog toe gaan.

Hoeveel bloed in urine is normaal?

Een klein aantal rode bloedcellen in de urine is normaal. Bij 40% van de gezonde mensen wordt af en toe microscopische hematurie waargenomen. Dit heeft overigens geen verdere gevolgen. Forse inspanning zoals hardlopen, vrijen of menstruatie kan zorgen dat er bloed in de urine verschijnt.

Wat is pijnloze hematurie?

Hematurie kan als geïsoleerd symptoom voorkomen of in combinatie met pijn (nierstenen) of mictieklachten. Bij een urinewegontsteking kan hematurie optreden. Pijnloze hematurie is vaak een toevalsbevinding. Er zijn geen klachten en de (huis)arts wordt niet geraadpleegd.

Hoe pijnlijk is een cystoscopie?

Dankzij het verdovende glijmiddel in de plasbuis doet het onderzoek geen pijn. U kunt wel een vreemd gevoel hebben als de cystoscoop door de plasbuis wordt geschoven. Verder moet u plassen zodra de spoelvloeistof de blaas heeft gevuld, maar dat kan niet zolang de cystoscoop in de blaas zit.

Hoe verloopt een urologisch onderzoek?

Een blaasonderzoek is een kijkonderzoek van de plasbuis en de blaas. Bij mannen gaat het ook om de prostaat. Bij dit onderzoek gaat de uroloog met een dun slangetje of buisje, de cystoscoop, via de plasbuis de blaas in. Aan dit slangetje zit een lichtsnoer en lens.

Wat zijn de oorzaken van hematurie?

De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • blaasontsteking.
  • nierbekkenontsteking.
  • goedaardige vergroting van de prostaat.
  • nierstenen, urineleiderstenen of blaasstenen.
  • kwaadaardige afwijkingen: blaaskanker, nierkanker, prostaatkanker.
  • gevolgen van een ongeval.
  • nierziekten.

Wat zijn de symptomen van Blaaspoliepen?

Klachten Meestal worden blaaspoliepen vastgesteld na een episode van pijnloos bloed plassen. Hierbij is de urine rose gekleurd, maar het geeft soms ook de indruk puur bloed te plassen. Ook kunnen klachten ontstaan zoals pijn in de onderbuik, pijn in de flanken en/ of het gevoel heel vaak te moeten plassen.

Wat doet een uroloog bij het eerste bezoek?

Bij uw eerste polikliniekbezoek heeft u een gesprek met de arts en misschien wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan. Ook kan het zijn dat er een blaasonderzoek (cystoscopie) gedaan wordt (zie folder cystoscopie). Tijdens dit bezoek vraagt de arts vooral naar uw klachten.

Wat doet een uroloog bij een vrouw?

Wat doet een uroloog? Een uroloog behandelt patiënten met aandoeningen of stoornissen aan hun urinewegen, de blaas en de nieren. Mannen gaan tevens voor behandelingen aan de geslachtsorgaan naar de uroloog. Dit in tegenstelling tot vrouwen, die hiervoor naar een gynaecoloog toe gaan.

Adblock
detector