Wat als je lavendel niet snoeit?

Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde. De plant groeit dan enkel nog aan de toppen terwijl de rest van de twijgen sterk gaat verhouten en kaal wordt.

Waardoor gaat lavendel kapot?

Lavendel houdt van kalkrijke grond die goed doorlatend is. Bij het planten van Lavendel in zandgrond hoef je geen bemeste tuinaarde te gebruiken. Het komt wel eens voor dat Lavendel doodgaat als deze in bemeste tuinaarde wordt aangeplant. Ook kan dit een negatief effect hebben op bloemknoppen.

Waarom moet je lavendel snoeien?

De lavendel is een 'semi- struik': het ziet eruit als een vaste plant, maar na een paar jaar verandert het groen in hout. Het doel van lavendel snoeien is om dit proces zoveel mogelijk te vertragen, zodat de lavendelplant zo lang mogelijk groen en compact blijft.

Kun je lavendel helemaal terugsnoeien?

Knip terug tot boven jonge scheutjes. Snoei de plant niet helemaal kaal, of te ver in het oude hout, u loopt dan het risico dat de takken niet meer uitlopen. Als u zorgt dat er altijd een groen toefje aan zit, gaat de plant daar zeker weer uitlopen.

Hoe kort moet je lavendel snoeien?

Na de bloei: zodra de eerste scheuten verdwijnen, insnoeien 10 tot 15 cm boven de grond. Lavendel zal dan opnieuw bloeien op de nieuw gevormde scheuten. Een oudere, verhoute lavendel snoei je best 20 — 25 cm boven de grond in. Dit doe je best met een snoeischaar of haagschaar.

Hoe vaak moet je lavendel knippen?

Wij adviseren om de lavendel tweemaal per jaar te snoeien. De eerste keer na de bloei, waarbij je alleen de uitgebloeide bloemtakken wegsnoeit. De tweede keer na de winter (begin maart), waarbij de 1-jarige scheuten van vorig jaar tot bijna op het oude hout teruggesnoeid mogen worden.

Hoe ziet dode lavendel eruit?

Uitgebloeide lavendel oogt houterig, vol uitgedroogde bruine en lelijke takjes. Voorkom dit en knip de bloeitopjes na de bloeiperiode met een snoeischaar of haagschaar. Zo krijg je nieuwe bloemkopjes en oogt de lavendel gesloten, fris en groen in de winterperiode.

Kan lavendel kapot gaan?

In het voorjaar is het tijd voor een flinke snoeibeurt. Snoei de plant ver terug tot boven de laatste groene uitlopers, dit is meestal tot zo'n 20 centimeter boven de grond. Als je je lavendel op de verkeerde manier snoeit, heb je kans dat je lavendel kaal wordt of zelf doodgaat.

Hoe vaak moet je lavendel snoeien?

Wij adviseren om de lavendel tweemaal per jaar te snoeien. De eerste keer na de bloei, waarbij je alleen de uitgebloeide bloemtakken wegsnoeit. De tweede keer na de winter (begin maart), waarbij de 1-jarige scheuten van vorig jaar tot bijna op het oude hout teruggesnoeid mogen worden.

Hoe onderhoud ik mijn lavendel?

Planten en verzorgen

Je kunt lavendel het hele jaar door planten, mits het niet vriest of de grond bevroren is, en altijd op een zonnige plek. Voeg meteen rijkelijk kalk toe in het plantgat. Daarna geef je elk jaar of om het jaar een onderhoudsdosis kalk. Verder heeft de plant nauwelijks verzorging nodig.

Hoe redt ik mijn lavendel?

In het voorjaar als de lavendel gaat bloeien is het verstandig de plant een paar keer te toppen, daarmee stimuleer je de plant om in de breedte te groeien en krijg je zo een volle plant. Bij jonge planten kan je dit ongeveer drie keer doen. Ze bloeien dan wel wat later, maar worden ook veel ouder.

Adblock
detector