Waarom wordt een drain geplaatst?

Een wonddrain wordt geplaatst om bloed en wondvocht uit het gebied van de wond af te voeren. Het is een dun slangetje van zacht plastic, waarvan een deel kleine gaatjes heeft. Het gedeelte met de gaatjes wordt tijdens de operatie in het wondgebied geplaatst.

Waarom heeft iemand een drain?

Een drain is een slangetje dat wordt ingebracht tijdens de operatie. De drain wordt met een hechting vastgezet om te voorkomen dat deze loslaat. De drain voert het wond- en/of lymfevocht af naar een pot. Deze drainpot is vacuüm: er zit geen lucht in.

Waarom een drain na operatie?

Na de operatie worden één of twee dunne slangetjes (drains) in het wondgebied achtergelaten om bloed en wondvocht af te voeren. Dit is noodzakelijk voor de wondgenezing. U gaat naar huis met de drain. Dan krijgt u van de verpleegkundige instructies mee voor thuis.

Hoe lang drain na operatie?

Als er 50 ml of minder vocht per 24 uur uit de drain komt, wordt deze verwijderd. Om de kans op infectie zo klein mogelijk te maken, wordt de drain uiterlijk na zeven dagen verwijderd, ongeacht de hoeveelheid vocht dat er nog uit komt.

Hoe lang kan een drain blijven zitten?

Deze drain moet blijven zitten totdat de hoeveelheid vocht die per dag via de drain afloopt, minder dan 20 milliliter per 24 uur is. De drain zit met een hechting vast in het wondgebied, zodat deze niet verschuift wanneer u zich beweegt.

Doet een drain pijn?

De pijnklachten kunnen komen doordat de drain vlak langs een zenuwbaan ligt, dit geeft een scherpe, snijdende of stekende pijn. Zodra de drain is verwijderd, verdwijnen ook uw pijnklachten. Afhankelijk van de productie wordt voor ontslag een nieuwe drainpot aangesloten.

Doet een drain plaatsen pijn?

Ondanks de verdoving kan de behandeling vervelend of pijnlijk zijn, doordat het niet mogelijk is om diep in het lichaam te verdoven. Meestal is de pijn goed te houden. Zo nodig maakt de radioloog een klein sneetje in de huid van enkele millimeters.

Waarom drain in buik?

Bij een drainage wordt er een drain (slangetje) geplaatst om vocht of vloeistof uit het lichaam af te voeren. Meestal wordt de drain in de buik geplaatst. Dit kan in de vrije buikholte zijn waar vocht is ontstaan. Er kan ook een drain worden geplaatst in een abces.

Kan een drain verstoppen?

Het kan soms wel de drain verstoppen. U kunt dit controleren door de pot omhoog te bewegen. Als de vloeistofkolom in de drain beweegt is deze doorgankelijk. Beweegt de vloeistofkolom niet, dan is de drain verstopt en moet u de drain met pot verwisselen.

Hoe vaak drain verzorgen?

De verzorging van de wonddrain

Contoleer de drain 2 keer per dag, op een vast tijdstip. Let daarbij op het volgende: Dat het slangetje van de drain met een pleister – in een bochtje – op de huid vastgeplakt is, zodat er niet direct aan getrokken wordt.

Adblock
detector