Waarom geen biomassa?

Ondanks dat biomassa afkomstig is vanuit de natuur, levert houtige biomassa een bijdrage aan het broeikaseffect. Gas en kolen zijn geen hernieuwbare energiebronnen en dus ook niet duurzaam, maar om de CO2-uitstoot te verminderen is het grootschalig gebruik van biomassa geen goed alternatief.

Wat is het nadeel van biomassa?

Een groot nadeel van biomassa is dat er bij de verbranding van biologisch materiaal schadelijke stoffen vrijkomen. Bovendien is de herkomst van biomassa niet altijd duidelijk, waardoor ook niet bepaald kan worden hóe duurzaam bio-energie nu eigenlijk is.

Hoe vervuilend is biomassa?

Hoe vervuilend is biomassa? Bij het verbranden van de hoeveelheid biomassa die nodig is om 1 gigajoule energie op te wekken – zo'n 10 procent van het jaarlijkse stroomverbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden – komt ruim 109 kilo aan CO2-equivalenten in de lucht.

Is biomassa milieuvriendelijk?

Biomassa is een hernieuwbare bron. Je kan na de oogst de planten en het bos laten groeien, en daarna weer oogsten. Het raakt niet op. De CO2-uitstoot van het verbranden van biomassa wordt na verloop van tijd weer opgenomen door groeiende planten of groeiend bos.

Wat zijn de nadelen van bio-energie?

Nadelen bioenergie

  • De herkomst van de biomassa is niet altijd duidelijk.
  • Bij biomassaverwerking van mest, rioolslib en sloophout komen schadelijke stoffen vrij.
  • Teelt van biomassa voor bioenergie kan de biodiversiteit en voedselproductie bedreigen.

Is biomassa oneindig?

Biomassa is quasi oneindig en wordt voortdurend aangevoerd. Daarom is het een hernieuwbare energiebron. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen, zoals aardgas en -olie, is biogas bovendien CO2-neutraal. Dat komt omdat planten en bomen tijdens hun levensloop evenveel CO2 opnemen als er vrijkomt bij de verbranding.

Is er genoeg biomassa?

Er is ook niet genoeg natte biomassa zoals mest beschikbaar om alle huizen te verwarmen. Dat komt omdat de veestapel in de toekomst zal krimpen en kringlooplandbouw steeds meer terrein zal winnen. Daardoor zal het aanbod van mest alleen maar kleiner worden.

Is biomassa de toekomst?

In mei 2020 Publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de Rapportage Beschikbaarheid en toepassingsmogelijkheden van duurzame biomassa. Het PBL heeft berekend dat biomassa na 2030 schaars kan worden. Dat geldt voor de hele wereld.

Is biomassa afval?

Biomassa is een brandstof als het voldoet aan de definitie in het Activiteitenbesluit. Dat geldt ook als het afval is.

Is biomassa onuitputtelijk?

Biomassa kan worden gezien als een duurzame energiebron, omdat het een onuitputtelijke bron is. Organisch en biologisch materiaal zal namelijk altijd blijven groeien. Hoewel er wel kooldioxide (CO2) vrijkomt bij het generen van bio-energie, is biomassa in principe klimaatneutraal.

Is biomassa goedkoop?

Het gebruik van biomassa duurzaam, maar waarom? Ten eerste is biomassa relatief goedkoop. Dat wil zeggen dat het goedkoper is dan andere duurzame vormen van energie (zonne-energie en windenergie). Bij biomassa komt namelijk minder technologie kijken, en dat drukt de kosten.

Wat zeggen wetenschappers over biomassa?

De onderzoekers concludeerden dat we biomassa het beste alleen voor energie kunnen gebruiken als het nergens anders bruikbaar voor is, of als er geen andere bron van energie beschikbaar is. “Volgens onze analyse moeten we ons zoveel mogelijk op zon- en windenergie richten”, vertelt Harmsen.

Adblock
detector