Kun je gedroogde kikkererwten Zo eten?

Wat kun je met kikkererwten maken? Deze groente kan niet rauw gegeten worden of in gedroogde vorm, doordat de giftige stof lectine in de erwten zit. Zowel gedroogd als vers moeten kikkererwten eerst gekookt worden..

Kun je gedroogde kikkererwten eten?

Daarom moeten gedroogde peulvruchten niet rauw gegeten worden. Lectines in niet gekookte, gedroogde peulvruchten maak je onschadelijk door ze te weken en ze minimaal 10 minuten te koken. Peulvruchten uit de diepvries, pot of blik zijn al voldoende verhit.

Hoelang moet je gedroogde kikkererwten koken?

Laat kikkererwten 6-8 uur weken en kook ze vervolgens in 1-1,5 uur gaar. Je hoeft niet bang te zijn dat je kikkererwten kapot kookt als je ze aan het koken bent, ze behouden namelijk goed hun vorm. Kikkererwten uit blik of glas kun je verwarmen zonder te koken. Kikkererwten kun je beter niet rauw eten.

Kan je kikkererwten Zo eten?

In de supermarkt kun je de kikkererwten voorgekookt in blik of pot kopen of rauw. De kikkererwten in pot en blik zijn al gekookt en kun je daarom direct eten of verwarmen in het eten. De gedroogde variant kun je niet zo eten, rauwe kikkererwten bevatten namelijk de giftige stof lectine.

Hoe lang moeten gedroogde kikkererwten weken?

Eerst moeten de gedroogde kikkererwten 8-12 uur worden geweekt in koud water. Gebruik voor het weken ongeveer drie keer zoveel water als erwten, dus bijvoorbeeld bij 100 gram gedroogde kikkererwten 300 ml water. Je kunt daarna het weekvocht gebruiken om ze in te koken.

Waarom moet je kikkererwten afspoelen?

Dat komt doordat het stroperige vocht in het blik eiwitten, zetmeel en saponine (een natuurlijke zeepstof) uit de kikkererwten bevat. Die saponine zorgt voor het ontstaan van schuim en dat wil je liever niet in je gerecht, maar… als er niks extra aan het kikkererwtenvocht is toegevoegd, is het perfect eetbaar.

Hoe vaak mag je kikkererwten eten?

Het advies is om 1 keer in de week peulvruchten, zoals kikkererwten, te eten. In Nederland wordt er gemiddeld maar 1 keer in de 3 weken peulvruchten gegeten. Dit is dus te weinig! En dat is zonde want kikkererwten (en andere peulvruchten) zijn ontzettend lekker en gezond!

Waarom kikkererwten niet koken?

Kikkererwten zijn ongelooflijk gezond, lekker en hebben veel verschillende bereidingsmogelijkheden. Maar pas op: rauw bevatten ze giftige stoffen en daarom moeten ze voor hun bereiding worden gekookt.

Waarom gedroogde kikkererwten?

— Doordat kikkererwten veel vezels en eiwitten bevatten (maar weinig calorieën) zorgen ze ervoor dat je na het eten ervan een voldaan gevoel hebt en er weer even tegenaan kan! Zo heb je gedurende dag minder trek hebt, snoep je minder en krijg je dus minder calorieën binnen. En dat helpt om je gewicht gezond te houden.

Adblock
detector