Kan een kitten niesziekte overleven?

Hoewel de meeste besmette katten volledig herstellen, kan het herstel enkele weken in beslag nemen en houden sommige katten er blijvende schade in de vorm van een chronische neusverkoudheid (rhinitis) aan over.

Kan een kitten genezen van niesziekte?

Soms geven neusdruppels wat verlichting, maar meestal moet uw kat het virus uitzitten. Wel kunnen bacteriële infecties als gevolg vande niesziekte worden behandeld met een antibiotica-kuur. Als de niesziekte bij een kat eenmaal chronisch is geworden, is genezing helaas niet meer mogelijk.

Hoe lang duurt niesziekte kitten?

Meestal duurt een infectie met niesziekte ongeveer 7 a 10 dagen, maar Herpes blijft aanwezig, dus de infectie kan in tijden van stress altijd weer heropflakkeren.

Kan niesziekte vanzelf overgaan?

In de meeste gevallen zal de kat vanzelf genezen. Het virus wat de niesziekte bij katten veroorzaakt zal echter nooit verdwijnen. De kat zal het virus de rest van zijn of haar leven bij zich dragen. De kans dat een kat of kitten ooit weer ziek zal worden is echter minimaal.

Is niesziekte erg?

Alle katten kunnen niesziekte krijgen, maar met name ongevaccineerde katten, kittens, oude katten en katten met een verminderde weerstand hebben een grotere kans om ziek te worden, of zelfs ernstig ziek. In het ergste geval kan een dier aan de ziekte overlijden.

Hoe lang duurt het voordat niesziekte over is?

De infectie is zelden dodelijk maar het kan wel 10-20 dagen duren voor de infectie over is. Alle katten die een FHV infectie doormaken worden drager, waarbij het virus meestal latent aanwezig is (slapend) en de kat is niet besmettelijk voor andere katten.

Waarom niest een kitten?

Niezen kan worden veroorzaakt door een stoffige omgeving of door een grasspriet in de neus. Ook kan er sprake zijn van niesziekte: een besmettelijke verkoudheid bij de kat. Bij kittens is mogelijk sprake van een open gehemelte of aangeboren afwijking in de keel.

Wat moet je doen als je kat niest?

Bij meeste oorzaken van niezen kun je als eigenaar zelf niets doen behalve je kat op tijd laten behandelen door een dierenarts. Wel is het heel verstandig je kat laten vaccineren tegen niesziekte. Ook als je kat nooit buiten komt.

Hoe vaak inenten tegen niesziekte?

Wij adviseren in principe om in Nederland alle katten (binnen en buitenkatten) ieder jaar tegen niesziekte, één keer in de drie jaar tegen kattenziekte te laten vaccineren.

Kan een gevaccineerde kat niesziekte krijgen?

Hoewel vaccinatie tegen niesziekte geen 100% bescherming kan garanderen, is het toch aan te raden tegen deze ziekte te vaccineren. Vooral voor katten die veel met andere katten in contact komen. Katten die gevaccineerd zijn tegen niesziekte kunnen toch een milde vorm van niesziekte krijgen.

Is het erg als een kitten niest?

Als een kat veel of vaak niest, is er sprake van een probleem van de neus of keelholte. Niezen kan worden veroorzaakt door een stoffige omgeving of door een grasspriet in de neus. Ook kan er sprake zijn van niesziekte: een besmettelijke verkoudheid bij de kat.

Wat moet je doen als je kitten niest?

Bij meeste oorzaken van niezen kun je als eigenaar zelf niets doen behalve je kat op tijd laten behandelen door een dierenarts. Wel is het heel verstandig je kat laten vaccineren tegen niesziekte. Ook als je kat nooit buiten komt.

Kan een kitten verkouden zijn?

Net als bij mensen is een verkoudheid bij katten veel voorkomend. Een niesziekte, echter, is een stuk gevaarlijker dan een simpele verkoudheid. Gelukkig is het mogelijk om een kat in te enten tegen de niesziekte.

Hoe erg is niesziekte kat?

Het feline herpesvirus (FHV) leidt meestal tot ernstige en mogelijk levensbedreigende ziekteverschijnselen. Hoewel de meeste besmette katten volledig herstellen, kan het herstel enkele weken in beslag nemen en houden sommige katten er blijvende schade in de vorm van een chronische neusverkoudheid (rhinitis) aan over.

Is niesziekte dodelijk voor katten?

Alle katten kunnen dan ook niesziekte krijgen. Ongevaccineerde katten en katten met een lagere/verminderde weerstand (o.a. kittens en oudere katten) hebben een grotere kans om ook daadwerkelijk ziek te worden door het virus, of zelfs ernstig ziek. In het ernstigste geval kan niesziekte dodelijk zijn.

Wat helpt tegen niezen kat?

Bij meeste oorzaken van niezen kun je als eigenaar zelf niets doen behalve je kat op tijd laten behandelen door een dierenarts. Wel is het heel verstandig je kat laten vaccineren tegen niesziekte. Ook als je kat nooit buiten komt.

Wat moet je doen als je kitten verkouden is?

Snel naar: Terug naar boven. Oorzaken van verkoudheid bij katten.

Huismiddel verkouden kat

  1. Met stomen maak je de neusholtes vrij, waardoor het voor de kat weer iets makkelijker wordt om te ademen.
  2. Soms kun je neusdruppels voor baby's (zoutoplossing) gebruiken bij de kat, indien deze lang genoeg stil kan/wil blijven zitten.

Hoe lang mag een kat niezen?

Het is erg belangrijk om een onderscheid te maken tussen katten die acuut niezen, en katten die chronisch niezen. Een kat die acuut niest niest sinds een paar dagen tot hooguit twee weken. Chronisch niezende katten niezen ofwel langer dan twee weken of hebben steeds weer terugkerende verkoudheidsklachten.

Wat als een kitten niest?

Als je kat of kitten symptomen van niesziekte vertoont, neem dan direct contact op met je dierenarts en maak een afspraak om langs te gaan. Wanneer je met je kat of kitten naar de dierarts gaat, zal de dierenarts de diagnose vaststellen op basis van de symptomen en een laboratoriumonderzoek.

Kan het kwaad als een kat niest?

Als je kat eenmalig niest (bijvoorbeeld omdat ze letterlijk haar neus ergens in gestoken heeft) en verder niet ziek is dan is er geen reden om met je huisdier naar de dierenarts te gaan.

Adblock
detector