Is het van Jan en ik of van Jan en mij?

Er is geen regel die bepaalt in welke volgorde de personen in een nevenschikking genoemd worden. Wel geldt het als een teken van beleefdheid dat men zichzelf niet als eerste noemt. De persoonlijke voornaamwoorden ik, mij, wij en ons komen daarom bij voorkeur aan het einde van de nevenschikking.

Is het van mij of van ik?

Als het voornaamwoord de functie van onderwerp vervult, is ik de correcte vorm. Als het om een lijdend of meewerkend voorwerp gaat, is mij correct.

Zou je me of mij?

Als niet-onderwerpsvorm kunnen we zowel me als mij gebruiken. Het is aan te bevelen om zo veel mogelijk de gereduceerde vorm me te gebruiken. Overmatig gebruik van de volle vorm mij maakt zowel gesproken als geschreven taal onnatuurlijk.

Heeft gedaan of gedaan heeft?

Een voltooid deelwoord, zoals gedaan, kan achteraan in een zin zowel voor als na het werkwoord hebben staan. Die vrijheid van volgorde geldt zowel voor gesproken taal als voor geschreven taal. De keuze wordt bepaald door ons gevoel voor zinsritme.

Waaronder ikzelf of mijzelf?

Als het voornaamwoord de functie van onderwerp vervult, is ikzelf de correcte vorm. Als het om een lijdend of meewerkend voorwerp gaat, is mijzelf correct.

Is het ouder dan ik of ouder dan mij?

Als het voornaamwoord de functie van onderwerp vervult, is ik de correcte vorm. Als het om een lijdend of meewerkend voorwerp gaat, is mij correct.

Is het beter dan ik of mij?

Juist is: 'beter dan ik'.

Is het me of mijn dochter?

Naast mijn zusje is wel m'n zusje mogelijk. Mijn in mijn zusje is een bezittelijk voornaamwoord. Wie mijn zusje informeler of met minder nadruk wil opschrijven, kan voor m'n zusje kiezen. Me is niet goed, want me is geen bezittelijk maar een persoonlijk voornaamwoord, net als mij.

Is het Ik voel me of ik voel mij?

Agreed. 'Me' is een doorzichtiger woord. Als het geen nadrukkelijke functie in de zin heeft, zou ik om die reden altijd 'me' verkiezen boven 'mij'. Tekstuele zaken die de aandacht trekken (wat 'mij' vaak een beetje doet) leiden namelijk af van de inhoud van je tekst.

Is het hij wil of hij wilt?

Het werkwoord willen geven we in de derde persoon enkelvoud geen -t: hij wil, wil hij. De vorm hij wilt* (of wilt hij*) is niet correct.

Is het Jij heb of jij hebt?

Nederlands

vervoeging van het werkwoord hebben
tegenwoordige tijd verleden tijd
ik heb hadden
jij, je hebt hadden
u hebt heeft had

Hoe hou ik van jezelf?

Meer van jezelf houden: 15x tips

  1. Wees je bewust van je eigenwaarde. Je bent net zoveel waard als iemand anders. …
  2. Accepteer je minpunten. …
  3. Wees trots op jezelf. …
  4. Stop met kritiek geven op jezelf. …
  5. Laat het los. …
  6. Wees lief voor jezelf. …
  7. Gebruik positieve affirmaties. …
  8. Vergeef jezelf.

Is mijzelf goed Nederlands?

Voor de zelf-vorm van het wederkerend voornaamwoord van de eerste persoon enkelvoud kunnen we zowel de gereduceerde vorm mezelf als de volle vorm mijzelf gebruiken. Mezelf is de gewone vorm. Mijzelf legt extra klemtoon.

Is het slimmer dan ik of slimmer dan mij?

Als het voornaamwoord de functie van onderwerp vervult, is ik de correcte vorm. Als het om een lijdend of meewerkend voorwerp gaat, is mij correct.

Is het Ik ben slimmer dan jij of ik ben slimmer dan jou?

Als het voornaamwoord de functie van onderwerp vervult, is jij de correcte vorm. Als het om een lijdend of meewerkend voorwerp gaat, is jou correct.

Wat mij of dat mij?

Bepaald of onbepaald zelfstandig naamwoord

Het woord 'dat' wordt gebruikt als je verwijst naar een bepaald zelfstandig naamwoord. Voor onbepaalde verwijzingen gebruik je daarentegen 'wat'.

Is het me vader of mijn vader?

Voor veel mensen zijn formuleringen als 'Me zusje kan goed zingen' en 'Ik ga dit weekend naar me vader' een grote taalergernis. Net zoals mij zusje niet goed is, is ook me zusje niet juist. Me is dus geen alternatief voor het bezittelijk voornaamwoord mijn/m'n. Een paar voorbeelden met mijn/m'n.

Is het me of mijn broer?

Me is geen bezittelijk voornaamwoord

Voorbeelden: me broer, me fiets, me taalfout. Dat moet zijn: mijn broer, mijn fiets, mijn taalfout.

Waarom voel ik me zo raar?

Bij de meeste mensen is het een gevolg van vermoeidheid en overbelasting. Het komt bijvoorbeeld door slaaptekort. Maar ook alcohol en drugs vormen een belasting voor lichaam en geest, waardoor je eerder dit soort vreemde ervaringen kunt krijgen. Ook bij de eerste tekenen van griep en verkoudheid komen ze geregeld voor.

Kan je mij of kun je mij?

Beide zijn goed, maar er is wel een zeker verschil in stijl. Het verschil zit 'm in de stijl: je kan is informeler en meer spreektaal. Bij het schrijven kun je beter kiezen voor je kunt. Tegenwoordig kom je in teksten steeds vaker de informele vorm je kan tegen.

Is het houd ik of hou ik?

Ik hou en ik houd zijn allebei correct. Zowel in gesproken als in geschreven taal is ik hou de gewone vorm. De vorm met -d komt vooral voor in formelere geschreven taal. Zij is de vrouw van wie ik hou / ik houd.

Is jij wilt correct?

In de spreektaal komt je/jij wil (zonder t) vaak voor, net als in privéberichtjes en andere informele teksten. Over het algemeen krijgt je/jij wilt (mét t) in Nederland nog steeds de voorkeur in (zakelijke) teksten die bestemd zijn voor een breed publiek.

Is het wil of wilt u?

U wilt en u wil zijn allebei correct. In Nederland wordt u wil informeler en in geschreven taal minder verzorgd gevonden dan u wilt. In België wordt het gebruik van u wil niet als informeel beschouwd.

Hoe laat je zien dat je van iemand houdt?

8 manieren om hem te laten weten dat je van hem houdt – zonder dat je het zegt

  • Zeg tegen hem: "Ik zag dit en ik moest aan jou denken." Het is een heel simpel berichtje en het is nog waar ook. …
  • Verwen hem met kleine, doordachte gebaren. …
  • Soms dingen doen die jullie allebei niet leuk vinden. …
  • Flirt! …
  • Hou contact.

Hoe kom ik in mijn kracht?

8 tips om in je Kracht te staan en blijven

  • Contact met jezelf. Een van de eerste punten waaraan ik denk bij in je kracht staan is het contact met jezelf! …
  • Communicatie. …
  • Openstaan voor anderen. …
  • Doorzettingsvermogen. …
  • Veerkracht. …
  • Geduld. …
  • Loslaten. …
  • Balans.
Adblock
detector