Is het hoeveel of hoe veel?

Wat is het verschil tussen zoveel en zo veel?

Zoveel en zo veel zijn allebei correct als zoveel kan worden vervangen door 'veel' of 'zo weinig'. Als in dat geval zo met een sterke klemtoon wordt uitgesproken en zo en veel dus allebei nadruk krijgen, is het gewoon om zo veel in twee woorden te schrijven.

Hoeveel is een aantal?

Een aantal betekent dan iets als 'enkele, meerdere'. Het geeft dus een onbepaald getal aan, net als een heleboel en een stuk of wat.

Hoelang hoe lang?

We schrijven hoe lang los als het verwijst naar de lengte van iets. Gaat het om de duur van iets, dan schrijven we hoelang aaneen.

Is hoe laat of hoelaat?

De correcte spelling is hoe laat, in twee woorden. Hoe laat is het? Hoe laat ga je naar huis?

Is het teveel of te veel?

' Als te veel 'meer dan nodig' betekent, staat er een spatie tussen te en veel. Als het teveel 'het overschot' betekent, is het wél één woord.

Is het je wilt of je wil?

Je wilt en je wil zijn allebei correct.

In Nederland wordt je wil informeler gevonden dan je wilt. In België wordt het gebruik van je wil niet als informeler beschouwd. Vergelijkbare werkwoorden zijn kunnen en zullen: je kunt / je kan, je zult / je zal.

Wat betekent hoeveel?

hoeveel = welk aantal of welk bedrag vb: hoeveel heb je betaald voor die jurk?

Is het beiden of beide?

Als beide naar personen verwijst en zelfstandig gebruikt wordt, schrijven we beiden. Beide is zelfstandig gebruikt als er geen zelfstandig naamwoord op volgt en beide ook niet aangevuld kan worden met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde zin of de zin die onmiddellijk voorafgaat.

Is het je wil of je wilt?

In de spreektaal komt je/jij wil (zonder t) vaak voor, net als in privéberichtjes en andere informele teksten. Over het algemeen krijgt je/jij wilt (mét t) in Nederland nog steeds de voorkeur in (zakelijke) teksten die bestemd zijn voor een breed publiek.

Is het wilt of wil?

Het werkwoord willen geven we in de derde persoon enkelvoud geen -t: hij wil, wil hij. De vorm hij wilt* (of wilt hij*) is niet correct.

Is het langs komen of langskomen?

langskomen/vervoeging

vervoeging van de bedrijvende vorm van langskomen
onbepaalde wijs lang
tegenwoordig (o.t.t.) langskom langskomen
verleden (o.v.t.) langskwam langskwamen
toekomend (o.t.t.t.) zal langskomen langs zal komen zullen langskomen langs zullen komen

Hoe ver of hoe ver?

' 'Hoe ver is het naar het station? ' heeft de voorkeur. Bij hoe( )ver geldt het volgende betekenisverschil: als een afstand bedoeld is, is hoe ver juist; in meer figuurlijke zin is hoever één woord.

Is het evengoed of even goed?

Wat is juist: evengoed of even goed? Als 'net zo goed (als)' is bedoeld, dan is het even goed. Evengoed als één woord betekent 'al met al' en 'toch'. Even goed heeft de letterlijk betekenis 'net zo goed (als iets/iemand anders), in gelijke mate goed'.

Is het tekort of te kort?

Gepubliceerd op 28 oktober 2022 door Julia Merkus. Tekort is een zelfstandig naamwoord dat “een gebrek” betekent. Te kort, met spatie, betekent “niet lang genoeg” of “te weinig”. Als “tekort” onderdeel uitmaakt van de werkwoorden tekortschieten, tekortdoen en tekortkomen, schrijf je het ook aan elkaar.

Zal of zul je net zien?

Beide zijn juist, maar Je zal wel denken … is nogal informeel. zullen – je zult – zul je. Deze vormen zijn ook correct, maar ze zijn nogal informeel. In verzorgd schriftelijk taalgebruik kun je beter kiezen voor je kunt, je wilt en je zult.

Wat voor woord is hoeveel?

hoeveel — Vragend telwoord 1. welk aantal ?

Is het dan mij of dan ik?

Als het voornaamwoord de functie van onderwerp vervult, is ik de correcte vorm. Als het om een lijdend of meewerkend voorwerp gaat, is mij correct.

Is het alle of allen?

Als alle naar personen verwijst en zelfstandig gebruikt wordt, schrijven we allen. Alle is zelfstandig gebruikt als er geen zelfstandig naamwoord op volgt en alle ook niet aangevuld kan worden met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde zin of de zin die onmiddellijk voorafgaat.

Is het vind jij of vindt jij?

De correcte vervoeging is je/jij vindt.

Als het onderwerp je/jij achter de persoonsvorm staat, is de correcte vervoeging vind je/jij. Bij combinaties met je is het niet altijd even duidelijk of je het onderwerp van de zin is. Als u daaraan twijfelt, kunt u je proberen te vervangen door jij of jou(w).

Is het houd ik of hou ik?

Ik hou en ik houd zijn allebei correct. Zowel in gesproken als in geschreven taal is ik hou de gewone vorm. De vorm met -d komt vooral voor in formelere geschreven taal. Zij is de vrouw van wie ik hou / ik houd.

Is het je kunt of je kan?

Het is allebei goed. Je kunt is ouder en daardoor voor sommige mensen beter. Je kan is voor anderen juist weer wat moderner en aansprekender. Vaak krijgt 'Je kunt je nu inschrijven' in Nederland de voorkeur.

Is het langs mij of naast mij?

Langs is geen standaardtaal in combinaties als langs iemand liggen, zitten, staan, lopen. Correct is naast iemand liggen, zitten, staan, lopen. De hond lag naast mij te snurken.

Is het voorbij komen of voorbijkomen?

voorbijkomen/vervoeging

vervoeging van de bedrijvende vorm van voorbijkomen
onbepaalde wijs lang
tegenwoordig (o.t.t.) voorbijkom voorbijkomen
verleden (o.v.t.) voorbijkwam voorbijkwamen
toekomend (o.t.t.t.) zal voorbijkomen voorbij zal komen zullen voorbijkomen voorbij zullen komen

Is het dan zo ver?

Beide spellingen zijn mogelijk. Zo ver wordt in twee woorden geschreven als er een afstand in ruimte of tijd mee wordt uitgedrukt. De afstand kan ook minder letterlijk zijn, vaak wordt zo ver dan als twee woorden geschreven, maar aaneenschrijven is ook correct.

Adblock
detector