Hoe zaailingen verspenen?

Bij het verspenen verplant je de nog jonge zaailingen die je hebt voorgezaaid in een zaaitray of potje naar afzonderlijke potjes. De zaailingen, die vaak dicht op elkaar staan in de kweekkasjes of opkweekpotjes, worden dan in hun eigen potje of in de grond los van elkaar uitgeplant.

Hoe verpot je zaailingen?

Verplant de zaailingen naar een grotere pot of naar de vollegrond. (Het is het beste om ze nu op hun definitieve plek te zetten, zodat je ze niet nog een keer hoeft te verplanten.) Plant de zaailingen diep genoeg in de grond, tot net aan de eerste echte blaadjes. Zet de plantjes in voedzame (pot)grond.

Waarom groeien zaailingen niet?

Te weinig licht zorgt ervoor dat de zaden helemaal niet kiemen of dat ze gaan sprieten, op zoek naar licht. Als ze te veel licht krijgen, kunnen zaailingen uitdrogen. De zon in februari zorgt nooit voor problemen. Maar op een zonnige dag in april en mei moet je zaailingen in de kas eventjes in de schaduw zetten.

Hoe vaak moet je zaailingen water geven?

Overdag, in de volle zon, kunnen de waterdruppels op de planten als een soort lensje fungeren en schroeiplekken op de plant veroorzaken. Verder kun je beter twee keer per week veel water geven, dan iedere dag een beetje.

Wat te doen met zaailingen?

U kunt uw zaailingen over het algemeen naar een groter potje overzetten (verspenen) of in de volle grond uitplanten, als ze naast de smalle kiemblaadjes 2 tot 4 nieuwe blaadjes gevormd hebben. Haal de plantjes voorzichtig uit de potjes en houd ze daarbij niet vast aan de stengel, maar aan de blaadjes.

Waarom zaailingen verspenen?

Verspenen is erg belangrijk voor je planten. Verspeen je de zaailingen niet, dan kunnen ze zich niet goed ontwikkelen omdat ze te dicht op elkaar staan. Verspeende planten hebben wel de ruimte om flink te groeien en een goed wortelstelsel te vormen.

Waarom schieten zaailingen door?

Doorgeschoten zaailingen worden veelal veroorzaakt door een gebrek aan (genoeg) licht. Te vroeg zaaien, te weinig water of een gebrek aan dag- of zonlicht kunnen daarnaast oorzaken zijn die het doorschieten van zaailingen bevorderen.

Hoeveel licht heeft een zaailing nodig?

Voor het zaaien en het gedrongen laten opgroeien van de zaailingen zou beperkt daglicht, dus 10.000 Lux, meer dan voldoende moeten zijn. In de natuur groeien zaailingen echter ook vaak onder de bescherming (tegen te veel licht en uitdroging) van andere planten of rotsen.

Hebben zaailingen licht nodig?

Licht is erg belangrijk voor zaailingen. Ze hebben nog maar twee piepkleine blaadjes om licht mee om te zetten in energie voor de aanmaak van meer bladeren, dus geef die twee blaadjes wat ze willen.

Hoeveel uur licht zaailingen?

Het is belangrijk om te beseffen hoeveel verlichting een zaailing nodig heeft. Meestal hebben ze dagelijks 14 tot 16 uur licht nodig, en veel regio's krijgen slechts ongeveer 10 uur zon. Daarom kan een kweeklamp nuttig zijn. Maar je moet de lichten niet 24 uur aan laten staan.

Is verspenen noodzakelijk?

Verspenen is erg belangrijk voor je planten. Verspeen je de zaailingen niet, dan kunnen ze zich niet goed ontwikkelen omdat ze te dicht op elkaar staan. Verspeende planten hebben wel de ruimte om flink te groeien en een goed wortelstelsel te vormen.

Hoe worden de zaden verspreid?

Zaden kunnen zich op verschillende manieren verspreiden: door de wind, mechanisch, via het water of door mens en dier.

Hoe dun je zaailingen uit?

Hoe doe je dat uitdunnen van zaailingen? Zaailingen dun je het liefst met een schaar uit. Daarmee knip je de overtollige zaailingen net boven de mix af. Door de zaailingen weg te knippen — in plaats van uit te trekken — voorkom je dat je de tere worteltjes van de overblijver beschadigt en kan die ongestoord uitgroeien.

Welke groenten mag je niet naast elkaar planten?

Meer combinaties die het niet zo goed samen doen en je dus beter niet naast elkaar plant:

  • Aardappels: courgette, framboos, komkommers, pompoenen, selderij, tomaten, uien, zonnebloemen.
  • Aardbeien: bloemkool, broccoli, komkommer, koolsoorten, spruiten.
  • Bieten: aardappels, mais, stokbonen.
  • Bloemkool: aardbei, erwten, tomaat.

Hoe laat je zaden ontkiemen?

Laat harde zaden een paar uur weken in water, voordat je ze zaait. Stratificeren is de vakterm voor zaden die in vochtig zand bewaard worden, om ze te laten ontkiemen. Koude kiemers leg je eerst een paar dagen in de diepvriezer. Hierdoor ontwaken ze uit de kiemrust, waardoor de zaden ontkiemen kunnen.

Hoe diep moet je de zaden planten?

Een algemene regel voor de diepte van het zaaien: zaai zaden niet dieper dan ongeveer 1,5 tot 2 keer hun eigen dikte/grootte. Dus een zaadje van 1 millimeter dik hoef je ook maar met slechts 2 millimeter vermiculiet of zand te bedekken.

Hoe krijg je dikke prei?

In april kan je de winter prei gewoon buiten zaaien. Zaai ongeveer een halve tot één centimeter diep, en bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Na drie maanden kan je de zaailingen uitdunnen op ongeveer 15 centimeter. Je laat de dikste en sterkste planten staan en verplant de andere plantjes op een andere plaats.

Waarom Afrikaantjes in de moestuin?

Afrikaantjes zijn dé beste buurplanten voor je moestuin. Ze verjagen aaltjes in de mix, weren schadelijke insecten — zoals luizen — en trekken massa's bijen en vlinders aan.

Wat niet samen planten?

Slechte combinatieteelt in de moestuin

  1. Aardappel — selderij, tomaat, rode biet.
  2. Aardbei — koolsoorten.
  3. Rode biet — aardappel, maïs, prei, spinazie, wortel.
  4. Radijs — komkommer.
  5. Sla — peterselie, selderij.
  6. Tomaat — aardappel, venkel.
  7. Tuinboon — erwt, knoflook, ui, venkel.
  8. Wortel — rode biet.

Wat is de beste mest voor prei?

Prei houd van een vruchtbare vochtige bodem, en kan ook goed grote hoeveelheden stalmest verdragen. Vaak zal het nodig zijn om ook tijdens het groeiseizoen nog een keer te bemesten. Gebruik koemestkorrel of rijke compost als we geen stalmest hebben.

Welke mest bij prei?

prei houdt van goed bemeste grond met veel organisch materiaal. Kun je beschikken over stalmest van koeien in het najaar, dan kun je ongeveer 1 kruiwagen stalmest per 15 m2 uitvoeren voor de winter. Onverteerd organisch materiaal moet altijd ruim van te voren ondergewerkt worden.

Wat kan niet naast elkaar in de moestuin?

Meer combinaties die het niet zo goed samen doen en je dus beter niet naast elkaar plant:

  • Aardappels: courgette, framboos, komkommers, pompoenen, selderij, tomaten, uien, zonnebloemen.
  • Aardbeien: bloemkool, broccoli, komkommer, koolsoorten, spruiten.
  • Bieten: aardappels, mais, stokbonen.
  • Bloemkool: aardbei, erwten, tomaat.

Hebben slakken een hekel aan afrikaantjes?

Afrikaantjes tegen slakken

Een manier om slakken te voorkomen in je tuin is door het zaaien van afrikaantjes. Het klinkt gek, maar toch is het een effectieve wijze om (naakt)slakken af te weren. Het kan ook zeker in de moestuin geen kwaad om wat afrikaantjes in te zaaien tussen de gewassen.

Welke planten versterken elkaar?

Goede combinatieteelt in de moestuin

  • Aardappel – munt, maïs, spinazie.
  • Aardbei – knoflook, kropsla, radijs, spinazie, wortel.
  • Rode biet – kool, radijs, raap, sla, ui.
  • Radijs – aardbei, erwt, kool, wortel, tomaat, sla, rode biet.
  • Sla – aardbei, dille, kool, prei, radijs, rode biet, tuinboon, tomaat, wortel.

Heeft prei kalk nodig?

Een aantal planten, bijvoorbeeld prei, is gek op kalk. Ze vormen een grotere, smakelijker vrucht als ze geteeld worden op zand, dan wanneer ze geteeld worden op bijvoorbeeld klei. Zandgrond bevat van nature meer kalk. Je kan er voor kiezen om kalk toe te voegen aan je bodem als je geen zandgrond hebt.

Adblock
detector