Hoe werkt een HSG onderzoek?

Een baarmoederfoto of hysterosalpingogram (HSG) is een röntgenfoto van de baarmoeder en de eileiders. Doel van dit vruchtbaarheidsonderzoek is om een eventuele afsluiting, of andere afwijkingen, van uw eileiders op te sporen. Als u een afwijking aan de eileider hebt, kunt u hierdoor minder vruchtbaar zijn.

Is een HSG onderzoek pijnlijk?

Het kan soms pijnlijk zijn, vergelijkbaar met een flinke menstruatiepijn/kramp. Deze pijn zakt snel af. Het onderzoek duurt, inclusief de voorbereiding, ongeveer 10 tot 15 minuten. Na het onderzoek kunt u nog enige dagen lichte (menstruatie) pijn in de onderbuik hebben, evenals wat afscheiding of gering bloedverlies.

Hoe lang duurt een HSG onderzoek?

De gehele procedure duurt ongeveer 15 tot 30 minuten, het feitelijke onderzoek slechts enkele minuten. Tijdens het onderzoek worden diverse opnames gemaakt. U kunt het beste iemand meenemen, zodat u na afloop niet zelf een auto hoeft te besturen.

Hoe weet ik of mijn eileiders open zijn?

De gynaecoloog beoordeelt hoe de eileiders eruit zien en of ze open of afgesloten zijn. Daarvoor wordt tijdens de laparoscopie via de vagina en de baarmoedermond met een katheter een blauwe vloeistof in de baarmoeder gespoten. Als deze blauwe kleurstof via de eileiders in de buikholte komt, zijn de eileiders open.

Hoeveel dagen na menstruatie HSG?

Meestal houdt dit in dat het H.S.G. gemaakt wordt tussen de 7e en 12e cyclusdag. In overleg met uw arts kan het onderzoek soms ook later in de cyclus worden verricht. Wij verzoeken u contact met ons op te nemen om het HSG onderzoek af te spreken op de 1e dag van de menstruatie.

Hoeveel meer kans na HSG?

Er bestaan twee verschillende soorten contrastmiddel: de een is op waterbasis en de andere op oliebasis. Een groot onderzoek uit 2017 (de H2Olie studie) liet zien dat bij een bepaalde groep vrouwen een HSG met olie contrast 10% meer kans op een doorgaande zwangerschap geeft dan bij het gebruik van water contrast.

Kan je zwanger worden als je eileiders verstopt zijn?

Bij één afgesloten eileider is de vruchtbaarheid verminderd, maar is er nog voldoende kans om spontaan zwanger te raken. Dit hangt mede af van de overige omstandigheden, zoals de leeftijd van de vrouw en kwaliteit van het zaad. Met twee afgesloten eileiders is het niet mogelijk om spontaan zwanger te raken.

Waarom doet HSG pijn?

De arts brengt een spreider (speculum) in en vervolgens worden de schede en baarmoedermond ontsmet. Dan wordt er een cupje op de baarmoedermond geplaatst. Dit kan een wat krampende pijn veroorzaken onder in de buik.

Welke dag cyclus HSG?

Lichamelijke voorbereiding

U belt bij het begin van uw cyclus om een afspraak te maken voor een HSG. Het onderzoek zal dan plaatsvinden tussen cyclusdag zes en twaalf. De reden hiervoor is dat het onderzoek moet plaatsvinden na de menstruatie, maar voor de eisprong.

Waarom een HSG onderzoek?

Een baarmoederfoto of hysterosalpingogram (HSG) is een röntgenfoto van de baarmoeder en de eileiders. Doel van dit vruchtbaarheidsonderzoek is om een eventuele afsluiting, of andere afwijkingen, van uw eileiders op te sporen. Als u een afwijking aan de eileider hebt, kunt u hierdoor minder vruchtbaar zijn.

Hoe weet je of eileiders dicht zitten?

Via een kijkbuis ziet de gynaecoloog op een scherm of er problemen met de eileiders zijn (verklevingen of endometriose). Hiervoor wordt via de baarmoedermond een klein beetje blauwe vloeistof in de baarmoeder en eileiders gespoten.

Adblock
detector