Hoe werkt de Wet openbaarheid van bestuur?

De Wob is van toepassing op verzoeken tot openbaarmaking van informatie over bestuurlijke aangelegenheden bij de hiervoor in de wet aangewezen bestuursorganen. Iedereen kan zo'n verzoek indienen. Daarbij hoeft de verzoeker bij de openbaarmaking geen belang te hebben.

Hoe dien je een Wob in?

Hoe moet ik een verzoek om informatie (Wob-verzoek) indienen?

  1. u moet het onderwerp (in vaktaal: de bestuurlijke aangelegenheid) of het document (als u het concrete document kent) noemen waarover u informatie wenst. …
  2. het moet gaan om informatie die aanwijsbaar aanwezig is.

Wat valt er onder openbaarheid van bestuur?

Openbaarheid van bestuur kan worden gedefinieerd als "een verplichting die op een bestuur rust om documenten of informatie aan het publiek beschikbaar te stellen". In de wetgeving wordt een onderscheid gemaakt tussen actieve openbaarheid van bestuur en passieve openbaarheid van bestuur.

Welke stukken vallen onder de Wob?

Welke gegevens nodig zijn om aan het Wob-verzoek te voldoen? In ieder geval alle interne rapporten, verslagen, besluiten, brieven, nota's, blauwdrukken en kattenbelletjes die betrekking hebben op het verzoek. Mailverkeer valt onder de Wob en dus zult u alle relevante mails rond het Wob-verzoek moeten zien op te sporen.

Wat is het verschil tussen Wob en Woo?

Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid (Woo) in werking getreden. Deze wet vervangt de Wob (Wet openbaarheid van bestuur (link naar andere website)). Het grote verschil tussen de huidige Woo en de Wob betreft de actieve openbaarmaking van overheidsinformatie.

Wat kost een Wob verzoek?

Voor het verstrekken van kopieën van documenten worden in het algemeen aan de verzoeker geen kosten in rekening gebracht.

Wat als gemeente niet reageert op Wob verzoek?

Wanneer het bestuursorgaan niet tijdig op een verzoek beslist kan de aanvrager in afwijking van artikel 7:1 lid 1, onder f Awb bezwaar maken ingevolge het nieuwe artikel 15a Wob. De aanvrager kan ook rechtstreeks beroep bij de bestuursrechter instellen.

Waar worden Wob besluiten gepubliceerd?

Met Openwob.nl kun je wobverzoeken, besluiten en documenten vinden en doorzoeken. In Nederland worden niet alle Wobverzoeken, besluiten en documenten als ze eenmaal vrij worden gegeven standaard gepubliceerd.

Hoe lang duurt een Wob verzoek?

Binnen 4 weken antwoord; soms langer

De overheid kan deze termijn dan nog met 4 weken verlengen. Bijvoorbeeld omdat het gaat om veel informatie. Als het langer duurt, krijgt u een bericht voordat de eerste 4 weken voorbij zijn. Hierin staat ook waarom het langer duurt.

Kan iedereen een Wob verzoek indienen?

De Wob is van toepassing op verzoeken tot openbaarmaking van informatie over bestuurlijke aangelegenheden bij de hiervoor in de wet aangewezen bestuursorganen. Iedereen kan zo'n verzoek indienen. Daarbij hoeft de verzoeker bij de openbaarmaking geen belang te hebben.

Hoe snel moet een gemeente Reageren?

Beslistermijn voor bezwaren is vaak 6 weken

Er is een wettelijke termijn waarin de overheid op uw bezwaar moet reageren. In de meeste gevallen is dit 6 weken.

Wat moet de gemeente publiceren?

In het Gemeenteblad publiceren gemeenten: Algemeen verbindende voorschriften (bijvoorbeeld verordeningen) Besluiten van algemene strekking (aanwijzingsbesluiten, beleidsregels en projectplannen) Kennisgevingen over beschikkingen, zoals het verlenen van vergunningen.

Hoe behandel je een Wob verzoek?

U kunt een Woo-verzoek het beste schriftelijk indienen. Bijvoorbeeld per e-mail. U stuurt uw Woo-verzoek naar een organisatie die onder de Wet open overheid valt. Bij Informatie Rijksoverheid kunnen ze u vertellen welke organisaties dat zijn en wat het adres is.

Wat als de gemeente niet binnen 6 weken reageert?

Recht op dwangsom als overheid niet op tijd besluit

Dan heeft u recht op een dwangsom. Dit is een geldbedrag. Voordat u recht heeft op een dwangsom moet u de overheid in gebreke stellen. Dit is een brief waarin u aangeeft dat de beslistermijn is verstreken.

Wie controleert de gemeente?

Een gemeenteraad is het gekozen vertegenwoordigende lichaam in de gemeente en daarvan tevens het hoogste bestuurlijke orgaan. De raad stelt het beleid van de gemeente vast en controleert het dagelijks bestuur: het college van burgemeester en wethouders.

Hoe werkt het bestuur van de gemeente?

Elke gemeente heeft een gemeenteraad, een burgemeester en een college van burgemeester en wethouders (B en W). Een belangrijke taak van de gemeenteraad is om het college te controleren. Het college moet op zijn beurt verantwoording afleggen aan de gemeenteraad. Een wethouder kan geen lid van de gemeenteraad zijn.

Kan een gemeente wetten maken?

Gemeente voert landelijk en eigen beleid uit

Het maken van die keuzes is de belangrijkste taak van het gemeentebestuur. Daarnaast voert de gemeente ook veel landelijke wetten uit. Dit heet medebewind. Zo moet elke gemeente paspoorten en identiteitskaarten uitgeven aan haar inwoners.

Hoe snel moet Gemeente reageren op brief?

Als u een brief naar een overheidsorganisatie stuurt, krijgt u binnen 2 tot 3 weken een reactie. Kan uw brief niet binnen 3 weken worden afgehandeld? Dan krijgt u binnen die 3 weken een behandelingsbericht. In het bericht staat waarom directe afhandeling niet lukt en wanneer u uw antwoord kunt verwachten.

Hoeveel tijd heeft een bestuursorgaan om een besluit te nemen?

Een redelijke termijn kan variëren van enkele weken tot enkele maanden. De overheid moet in ieder geval binnen 8 weken een besluit nemen of een nieuwe beslistermijn bekendmaken.

Wie is de baas in de gemeente?

Aan het hoofd van de gemeentelijke organisatie staat de gemeentesecretaris. De gemeentesecretaris heeft de leiding over de ambtenaren en vormt de verbinding tussen het college van B en W en het ambtelijk apparaat.

Wat zijn de taken van het bestuur?

De taken van het bestuur omvatten:

  • vaststellen van beleid en toezien op de dagelijkse gang van zaken;
  • zorg dragen dat de vergadering (of bij de structuurvennootschap de raad van commissarissen) het bestuur kan controleren door middel van het regelmatig uitroepen van vergaderingen en het presenteren van jaarstukken;

Hoe werkt een bestuur?

Bestuursleden stellen samen zaken vast zoals hoe vaak er vergaderd wordt, wie de agenda voorbereidt en deelt, wie notuleert en wat er in de notulen moet staan, of vergaderingen openbaar of besloten zijn, hoe er gestemd moet worden en welke taken de voorzitter heeft.

Wie bepaalt de wet?

De regering maakt wetten in samenwerking met de Eerste en Tweede Kamer (wetgevende macht). Een wet begint met een wetsvoorstel en is klaar na publicatie in het Staatsblad. Daartussen ligt een vast aantal stappen, die alle wetsvoorstellen moeten doorlopen.

Wat als gemeente niet binnen 6 weken reageert?

Recht op dwangsom als overheid niet op tijd besluit

Dan heeft u recht op een dwangsom. Dit is een geldbedrag. Voordat u recht heeft op een dwangsom moet u de overheid in gebreke stellen. Dit is een brief waarin u aangeeft dat de beslistermijn is verstreken.

Wat te doen als de gemeente niet reageert?

U moet het bestuursorgaan dan 'in gebreke stellen'. Dat moet schriftelijk: u geeft het bestuursorgaan dan nog 2 weken de tijd om alsnog te beslissen. Als dat niet tijdig gebeurt, moet het bestuursorgaan u een dwangsom betalen: u krijgt dan een paar tientjes per dag dat het (na die termijn van 2 weken) te laat is.

Adblock
detector