Hoe verwerk je kruisbessen?

Wat kun je er allemaal mee? Je kunt er ontzettend veel kanten mee op. Verwerk ze eens in de vulling voor je taart, maak er mousse, een salsa of juist jam van en vergeet ze ook niet in je zelfgemaakte flensjes of chutney te stoppen.

Hoe eet ik kruisbes?

De uitgedunde (bittere) vruchtjes kunnen in jams, taarten en sausen gebruikt worden. Kruisbessen zijn heerlijk om rechtstreeks van de plant te eten of te verwerken in yoghurt, smoothies, roomijs, sorbets en cheesecake. Ook fantastisch in muffins, taarten en kruimelgebak. Maak er jams, siroop, sausen of compotes van.

Hoe maak je kruisbessen schoon?

Schoonmaken. Was kruisbessen vlak voor het serveren, alleen als het nodig is. Verwijder pas na het wassen de steeltjes en de bloemresten. Kruisbessen zijn net als ander zachtfruit erg teer.

Hoe moet ik kruisbessen snoeien?

Het beste is om de kruisbessenstruik in februari of maart te snoeien voordat de struik weer gaat uitlopen. Het is belangrijk om zo te snoeien dat je een verticaal groeiende struik krijgt met tussen de 5 en 8 takken. Zo krijg je grote gezonde kruisbessen. Knip takken weg die naar beneden hangen of elkaar kruisen.

Kunnen kruisbessen in de diepvries?

Kruisbessen kun je 1-3 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt ze ook invriezen: leg de kruisbessen naast elkaar op een plat bord en laat ze bevriezen. Verpak ze daarna in een plastic bakje of diepvrieszakje en stop ze weer in de vriezer. In de diepvries (bij — 18°C) kunnen de kruisbessen een paar maanden bewaard worden.

Is een kruisbes gezond?

Waarom zijn kruisbessen goed voor je gezondheid:

Kruisbessen zijn een rijke bron van vitamine C. Deze vitamine is betrokken bij veel belangrijke processen in je lichaam. Zo heeft vitamine C een functie als antioxidant en draagt het bij aan de normale werking van je immuunsysteem.

Is kruisbes gezond?

De groene, gele of rode kruisbessen zitten vol met vezels, vitamines en mineralen. Zo bevat de kruisbes voornamelijk vitamine C, maar ook wat vitamine A, B en E. Als we kijken naar mineralen, zijn kruisbessen rijk aan kalium, calcium, fosfor en magnesium. Er zit zelfs een gram ijzer in per 100 gram kruisbessen.

Hoe weet je of een kruisbes rijp is?

Let op de stekels. De groene kruisbes is groot en is rijp wanneer hij wat glazig geel wordt. De rode kruisbes is wat kleiner en heeft rijp een paarsig rode kleur. Kruisbessen rijpen na het plukken nog wel wat na.

Hoe verzorg je een kruisbes?

Een kruisbes staat het liefst op een zonnige of half beschaduwde plaats, in een lichtzure tot neutrale grond (pH 6,0 tot 6,5). De grond moet vochtvasthoudend maar tegelijkertijd luchtig zijn zodat de grond vochtig maar niet kletsnat blijft. Kruisbessen worden wat minder hoog dan andere bes-soorten maar wel wat breder.

Waar zijn kruisbessen goed voor?

Waarom zijn kruisbessen goed voor je gezondheid:

Kruisbessen zijn een rijke bron van vitamine C. Deze vitamine is betrokken bij veel belangrijke processen in je lichaam. Zo heeft vitamine C een functie als antioxidant en draagt het bij aan de normale werking van je immuunsysteem.

Is kruisbes giftig?

Bladeren van de Kruisbes zijn zeer giftig voor eenden en ganzen en wellicht ook voor ander pluimvee. Er komt veel cyanide voor in de bladeren.

Hoe gezond zijn kruisbessen?

De groene, gele of rode kruisbessen zitten vol met vezels, vitamines en mineralen. Zo bevat de kruisbes voornamelijk vitamine C, maar ook wat vitamine A, B en E. Als we kijken naar mineralen, zijn kruisbessen rijk aan kalium, calcium, fosfor en magnesium. Er zit zelfs een gram ijzer in per 100 gram kruisbessen.

Welke kruisbes is het lekkerst?

Whitesmith. Een vrij grote, groene kruisbes met een uitstekende smaak. Wordt vaak daardoor gezien als het beste kruisbessenras. Dit ras is wel gevoelig voor meeldauw.

Welke maand zijn kruisbessen rijp?

De vruchten zijn groengeel, geel of rood. Ze bloeit in april met piepkleine wit-paarse bloempjes, de oogst van rijpe kruisbessen volgt rond de maand juli (afhankelijk van het ras).

Hoe bewaar je verse kruisbessen?

Bessen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden: leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Bessen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.

Adblock
detector