Hoe kan ik de Arbeidsinspectie inschakelen?

Een klacht over bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden of arbeidsuitbuiting kunt u via de website van de Nederlandse Arbeidsinspectie indienen. Ook als u een klacht heeft over het optreden van de Inspectie, kunt u op de website een digitaal contactformulier invullen.

Waar kan ik een klacht indienen tegen mijn werkgever?

Allereerst kan je terecht bij de vertrouwenspersoon of preventieadviseur op het werk. De contactgegevens van deze persoon staat in het arbeidsreglement. Een tweede optie is om bij je vakbond aan te kloppen. Zij staan werknemers bij in geschillen met werkgevers.

Wat controleert de Arbeidsinspectie?

De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of werkgevers en werknemers zich houden aan de verschillende wetten, besluiten en regelingen op het terrein van arbeid. Verder spoort de Inspectie fraude, uitbuiting en georganiseerde criminaliteit binnen de keten van werk en inkomen op.

Waar een oneerlijke werkgever melden?

Een klacht over uw arbeidsomstandigheden bespreekt u eerst met uw werkgever. Komt u er samen niet uit dan kan de arbodienst adviseren.

Dan kunt u een klacht indienen bij de Nederlandse Arbeidsinspectie.

  1. Bespreek uw klacht met uw werkgever. …
  2. Vraag uw arbodienst of arbodeskundige om advies. …
  3. Geen oplossing?

Wat kan de Arbeidsinspectie doen?

Maatregelen Nederlandse Arbeidsinspectie

  • uw werkgever een officiële waarschuwing geven;
  • uw werkgever een eis stellen tot naleving van de wet;
  • het werk stilleggen;
  • u of uw werkgever een boete geven;
  • een proces-verbaal maken;
  • uw werkgever een dwangsom opleggen.

Wat zijn slechte arbeidsomstandigheden?

Slechte arbeidsomstandigheden kunnen leiden tot ziekte

Denk aan chemicaliën, fysieke (over)belasting en lawaai, stress door een te hoge werkdruk, agressie van klanten of collega's en door het niet goed (kunnen) afstemmen van het werk op thuis.

Wat zijn slechte werkomstandigheden?

Slechte werkomstandigheden hebben een negatieve invloed op werknemers. Dit leidt tot ziekte, demotivatie, of zelfs het vertrek van werknemers. Oorzaken zijn bijvoorbeeld warmte, te weinig ruimte of zelf gevaarlijke omstandigheden.

Wat mag een werkgever controleren?

Uw medewerkers hebben recht op een bepaalde mate van privacy op hun werk. Maar als werkgever heeft u het recht om controles uit te voeren bij een vermoeden van misbruik van e-mail, internet of telefoon door een of meerdere medewerkers.

Waar valt Arbeidsinspectie onder?

De Nederlandse Arbeidsinspectie is de toezichthouder op het terrein van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat toezicht is gericht op de naleving van de wet- en regelgeving over arbeidsomstandigheden, de arbeidsmarkt, arbeidsverhoudingen en het sociale zekerheidsstelsel.

Wat te doen bij pesten door leidinggevende?

Wordt u gepest door uw manager, dan is het verstandig om naar de afdeling HR te stappen of naar de direct leidinggevende van uw manager. Komt u er helemaal niet uit binnen de organisatie en gaat het pesten op het werk door, dan kan een jurist de oplossing bieden.

Hoe stel ik mijn werkgever aansprakelijk?

U kunt uw werkgever aansprakelijk stellen met een aangetekende brief (zie voorbeeldbrief (juridischloket.nl ). Uw schade kan uit verschillende kostenposten bestaan. Meer hierover leest u op de pagina letselschade.

Hoe kan ik mijn werkgever aansprakelijk stellen?

De werkgever is mogelijk aansprakelijk voor schade geleden door een werknemer door een ongeval, beroepsziekte, aantasting eerbaarheid of door schade aan de goederen van de werknemer. Een beroepsziekte is een ziekte die geleidelijk ontstaat door het werk dat de medewerker verricht of door de werkomstandigheden.

Waar kan ik terecht met een klacht over mijn arbeidsomstandigheden?

Een klacht over bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden of arbeidsuitbuiting kunt u via de website van de Nederlandse Arbeidsinspectie indienen. Ook als u een klacht heeft over het optreden van de Inspectie, kunt u op de website een digitaal contactformulier invullen.

Wat zijn de voorbeelden van arbeidsomstandigheden?

Werkdruk, werktijden, werkhouding en werkplek zijn factoren die van invloed zijn op de arbeidsomstandigheden. Deze factoren kunnen zowel fysieke als psychische invloed hebben op werknemers. De werkgever moet beleid hebben om de arbeidsomstandigheden zo aangenaam mogelijk te maken.

Wat te doen bij onveilige werksituatie?

Uw werkgever moet uw werkplek zo veilig mogelijk maken. Bespreek onveilige situaties met uw werkgever. Als u er met elkaar niet uitkomt, vraag dan advies aan de arbodienst. Als het probleem blijft, meldt u de klacht bij de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Wat mag een werkgever wel en niet doen?

Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs. Mensen worden helaas ziek.

Kan je werkgever meekijken op WhatsApp?

Zomaar snuffelen door WhatsApp mag niet

,,Je baas mag ook niet zomaar eisen dat iedereen zijn tas laat inspecteren.” Kortom: de baas mag niet zomaar meelezen en moet jou altijd vertellen als dat gebeurt, tenzij de leidinggevende een gegronde reden heeft om te denken dat jij iets kwalijks doet.

Wat zijn de verplichtingen van de werknemer?

De wettelijke verplichtingen van de werknemer

Ze moeten zich inzetten voor hun eigen veiligheid en die van hun collega's. Werknemers zijn ervoor verantwoordelijk dat ze de juiste voorlichting en instructie van de werkgever ontvangen. Ze moeten veilig werken en zich houden aan veiligheidsvoorschriften.

Wat zijn de verplichtingen van de werkgever?

Uw werkgever is volgens de Arbowet verplicht om hiervoor te zorgen.

Waar moet mijn werkgever voor zorgen volgens de Arbowet?

  • risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E);
  • ziekteverzuimbeleid;
  • bedrijfshulpverlening (BHV);
  • preventiemedewerker;
  • periodiek arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO).

Wat zijn drie vormen van pesten op de werkvloer?

kritiek uiten op iemands persoonlijke leven; opzettelijk verkeerde beoordeling; beschadigen van eigendommen; intimidatie of fysieke agressie.

Is pesten op het werk strafbaar?

Of pesten op de werkvloer strafbaar is, ligt aan wat er precies gebeurt of is gebeurd. Roddelen is bijvoorbeeld heel vervelend, maar geen misdrijf en dus niet strafbaar. Lichamelijk en seksueel geweld of intimidatie is wel een misdrijf en dus wel strafbaar. Je kunt in dit geval aangifte doen bij de politie.

Wat te doen bij onwerkbare situatie?

Wat moet u doen?

  1. Laat je in ieder geval niet leiden door emoties en impulsief gedrag: probeer te analyseren wat er aan de hand is.
  2. Wij adviseren om hulp en advies te vragen voor je welke stap ook maar onderneemt (wat voor hulp hangt af van de situatie).

Wat gebeurt er als de arbeidsomstandigheden niet goed zijn?

De Nederlandse Arbeidsinspectie kan een boete opleggen of zelfs een proces-verbaal opmaken als een bedrijf zijn verplichtingen ter bescherming van zijn werknemers niet nakomt. Voor werkgevers is het dus zaak de voorschriften uit de Arbowetgeving en het Burgerlijk Wetboek serieus te nemen en na te leven.

Kan de bedrijfsarts je verplichten te gaan werken?

Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.

Kan je ontslagen worden als je te vaak ziek bent?

Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor het bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Bijvoorbeeld als de voortgang van het productieproces in gevaar komt. Of als de werkdruk voor de andere werknemers te hoog wordt.

Adblock
detector