Hoe gebruik ik mijn warmtepomp?

Simpel gezegd: tijdens het verwarmen onttrekt de warmtepomp energie uit de buitenlucht (de bron). Deze energie wordt in het buitendeel opgepompt naar een bruikbaar niveau voor verwarming, waarna de warmte wordt afgegeven in de ruimte (de afgifte).

Hoe gebruik je een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Hiervoor gebruikt hij stroom, maar veel minder dan bij elektrisch verwarmen zonder warmtepomp. Een warmtepomp werkt eigenlijk als een omgekeerde koelkast. In plaats van dat hij warmte afvoert, haalt een warmtepomp juist warmte van buiten naar binnen.

Hoe warmtepomp best gebruiken?

Hoe haal je op je warmtepomp het beste rendement?

 1. Beperk de warmtevraag. …
 2. Kies voor een warmtepomp met een juist vermogen. …
 3. Verwarm op lage temperatuur. …
 4. Kies voor een constante temperatuur in huis. …
 5. Onderhoud de installatie tijdig en volg je elektriciteitsverbruik op. …
 6. Warmtepompen en zonnepanelen, een ideale combinatie.

Hoe regel je de temperatuur met een warmtepomp?

Met deze zeven tips haal je het maximum uit je warmtepomp.

 • Verwarm bij voorkeur op lage temperatuur. …
 • Verwarm sanitair water tot maximum 50°C. …
 • Hou de temperatuur overdag constant. …
 • Laat je warmtepomp 's nachts doorwerken. …
 • Gebruik de noodverwarming enkel bij extreme kou. …
 • Je warmtepomp instellen met domotica.

Hoe verwarm je je huis met een warmtepomp?

Je kunt ze op twee manieren toepassen:

 • Volledig elektrisch: een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis én voor het warme water in de badkamer en keuken. Als je ook nog elektrisch gaat koken, woon je zonder aardgas. …
 • Hybride: een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel.

Hoe lang douchen met warmtepomp?

De conclusie is dat de combinatie van een warmtepomp en douche-wtw ervoor zorgt dat je 20-25 minuten langer kunt douchen.

Hoeveel elektriciteit verbruikt een warmtepomp?

Stroomverbruik van warmtepompen

Type warmtepomp Warmte-energie voor verwarming Stroomverbruik warmtepompen voor warm water
Lucht-waterwarmtepomp 6 000 kWh 1 481 kWh (= 4 000 kWh/2,7)
Geothermische warmtepomp 6 000 kWh 1 212 kWh (= 4 000 kWh/3,3)
Water-waterwarmtepomp 6 000 kWh 1 212 kWh (= 4 000 kWh/3,3)

Hoe vaak mag een warmtepomp starten?

De gemiddelde warmtepomp levensduur is theoretisch zo'n 15 tot 20 jaar, wat zelfs nog langer kan zijn als de omstandigheden gunstig zijn. Sommige warmtepompen gaan echter wel langer dan 30 jaar mee. Voor een deel heb je de warmtepomp levensduur zelf in de hand.

Kun je met een warmtepomp ook douchen?

De warmtepomp heeft namelijk een interne en/of externe boiler (vaak 150 tot 300 liter). Door het afwassen en/of douchen raakt het warme water in dit vat op. Als de warmtepomp-installatie niet goed is ontworpen, kan een koude douche het resultaat zijn.

Is een warmtepomp goedkoper dan gas?

Met een warmtepomp vervang je het gasverbruik door stroom. Daarmee ben je een stuk goedkoper uit. Afhankelijk van je energieprijs bespaar je met een lucht-water warmtepomp 750 tot 1.050 euro per jaar (inclusief het vastrecht voor de gasaansluiting die weg kan). Kosten en subsidie voor een warmtepomp van 8kW.

Kan je een warmtepomp uitzetten?

Het energieverbruik zal enorm toenemen, omdat de warmtepomp dan steeds meer hulp nodig heeft van de tweede warmtebron. Hoe warmer je wilt dat het binnen wordt, des te meer energie en geld dat kost. All-electric warmtepomp uitzetten? Doe dit niet, want dan heb je geen verwarming, ventilatie en warm water meer.

Hoe werkt een warmtepomp in de zomer?

In feite werkt de warmtepomp hierbij net als een airco, alleen dan voor je cv. In de warmtepomp zelf wordt de werking omgedraaid: in plaats van warmte uit de buitenlucht te halen om je woning te verwarmen, wordt voor het koelen warmte uit je woning gehaald en via de warmtepomp naar buiten gebracht.

Hoeveel zonnepanelen moet je gebruiken voor een warmtepomp?

En omdat een zonnepaneel gemiddeld 300 kWh aan elektriciteit per jaar opbrengt, kun je vervolgens ook eenvoudig uitrekenen hoeveel panelen je nodig hebt. Deel het verbruik (2857) door het vermogen van een zonnepaneel (300). Dit betekent dat je gemiddeld 9 of 10 zonnepanelen nodig zult hebben voor je warmtepomp.

Wat verbruikt een warmtepomp aan stroom per jaar?

verbruik warmtepomp = energieverbruik woning in kWh / COP.

Je verbruikt als gezin jaarlijks zo'n 15.000 kWh aan verwarming en sanitair, en voor je huis gebruik je een warmtepomp met een COP van 3. Dan komt het verbruik van je warmtepomp neer op 5.000 kWh per jaar (15.000 kWh / 3).

Heeft warmtepomp zin zonder zonnepanelen?

Zijn warmtepompen rendabel zonder zonnepanelen? Ja! Hoewel de combinatie warmtepomp en zonnepanelen het meest kostenbesparend zijn. Is een warmtepomp zonder zonnepanelen ook erg voordelig.

Hoe lang duurt het opwarmen met een warmtepomp?

Op basis van de gewenste temperatuur kan berekend worden wat de uiteindelijke opwarmtijd is. Een voorbeeld: een boiler van 180 liter wordt volledig gevuld met leidingwater van 10°C en het water moet door een warmtepomp met een vermogen van 6 kW worden opgewarmd naar 50°C, dan duurt dit circa 1,5 uur.

Wat zijn de nadelen van een warmtepomp?

Enkele nadelen

Die lage temperatuur maakt een warmtepomp vooral geschikt voor goed geïsoleerde woningen. Doordat er geen of weinig warmteverlies is, functioneert de warmtepomp met optimaal rendement. Een warmtepomp betekent ook een iets grotere investering. Bouwen kost op zich al heel wat geld.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?

En omdat een zonnepaneel gemiddeld 300 kWh aan elektriciteit per jaar opbrengt, kun je vervolgens ook eenvoudig uitrekenen hoeveel panelen je nodig hebt. Deel het verbruik (2857) door het vermogen van een zonnepaneel (300). Dit betekent dat je gemiddeld 9 of 10 zonnepanelen nodig zult hebben voor je warmtepomp.

Hoeveel scheelt 2 graden verwarming?

'Twee graden lager scheelt zo'n €378 per jaar'

Volgens energiespecialist Glenn van der Linde van Zonneplan bespaart het lager zetten van de thermostaat per graad zeven procent aan gasverbruik. Twee graden lager scheelt een gemiddeld huishouden dus 168 kuub gas, wat bij de huidige gasprijs gelijkstaat aan 378 euro.

Wat kost een warmtepomp aan stroom?

Stroomkosten van warmtepompen

Type warmtepomp Totaal stroomverbruik Totaal stroomkosten per jaar (stroomtarief: € 0,30 per kWh)
Lucht-waterwarmtepomp 3 060 kWh € 918 (= 3 060 kWh x 0,30 euro)
Geothermische warmtepomp 2 607 kWh € 782,10 (= 2 607 kWh x 0,30 euro)
Water-waterwarmtepomp 2 575 kWh € 772,50 (= 2 575 kWh x 0,30 euro)

Wat zijn de voor en nadelen van een warmtepomp?

Nadelen warmtepomp

 • Grote(re) investering.
 • Grotere dimensie van radiatoren of vloerverwarming vereist.
 • Opwarming gebeurt op lagere temperaturen en verloopt dus trager, of er moeten radiatoren met ingebouwde fan gebruikt worden.

Wat eerst zonnepanelen of warmtepomp?

De hamvraag: eerst zonnepanelen of eerst een warmtepomp? Als je een nieuwe woning laat zetten, dan is de zaak duidelijk: kies meteen voor een warmtepomp en stem het ontwerp van je woning daarop af. Een lage temperatuur warmtepomp is uitstekend geschikt voor passiefhuizen of zeer energiezuinige woningen.

Kan je met een warmtepomp ook douchen?

De warmtepomp heeft namelijk een interne en/of externe boiler (vaak 150 tot 300 liter). Door het afwassen en/of douchen raakt het warme water in dit vat op. Als de warmtepomp-installatie niet goed is ontworpen, kan een koude douche het resultaat zijn.

Heeft het zin om radiatoren dicht te draaien?

Draai radiatoren dicht

Daarmee voorkomt u dat er roest of ander bezinksel in de leidingen komt. Vriest het? Zet de radiatoren dan wél aan, zodat het verwarmingssysteem niet bevriest.

Hoe stook je het zuinigst?

3x simpel besparen door zuinig te stoken

 1. Zet uw thermostaat 's nachts en als u overdag niet thuis bent op 15 graden. Dit scheelt een hoop aan stookkosten en bespaart flink op uw energierekening. …
 2. Maak uw radiatoren regelmatig schoon. …
 3. Verwarm geen ruimtes waar u niet of nauwelijks bent.
Adblock
detector