Hoe duur is een slaaponderzoek?

Het slaaponderzoek valt als medisch specialistische zorg in het basispakket van de zorgverzekeringswet en is vergoede zorg. U heeft hiervoor geen aanvullende verzekering nodig.

Wat kost een apneu onderzoek?

Bij een vermoeden van slaapapneu werd (en wordt) tot nu toe meestal doorverwezen naar het ziekenhuis voor een uitgebreid onderzoek. De wachttijd is acht weken, de methode is duur (gemiddeld 1.200 euro) en de patiënt betaalt deels via het eigen risico.

Hoe lang duurt een slaaponderzoek?

Het slapen

De totale opname duurt 8 uur. De verpleegkundige volgt gedurende de nacht de gehele procedure. Je kan altijd de verpleegkundige oproepen om naar het toilet te gaan of als je niet kan slapen. Normaal zal niemand je storen tijdens de nacht, tenzij er belangrijke elektroden losgekomen zijn.

Wat valt er te zien in een slaaponderzoek?

Met een polygrafie doen we met name onderzoek naar eventuele problemen met de ademhaling in de slaap. We meten dan in de nacht uw ademhaling, het snurkgeluid, het zuurstofgehalte in uw bloed en uw hartritme. Zo kunnen we vaststellen of er sprake is van slaapapneu (OSAS). Dit onderzoek vindt altijd thuis plaats.

Hoe weet ik of ik last heb van slaapapneu?

Welke klachten heb ik bij slaapapneu?

 • Tijdens het slapen stopt u vaak met ademen: dit gebeurt meer dan 5 keer per uur.
 • Een adempauze duurt 10 seconden of langer.
 • U kunt vaker wakker schrikken. U kunt het gevoel hebben dat u stikt.
 • Hierdoor kunt u onrustig slapen.
 • Sommige mensen merken niets en slapen gewoon door.

Hoe klinkt iemand met apneu?

Hoe herkent u Slaap Apneu/OSAS?

 • luidruchtig snurken;
 • ademstops;
 • wakker schrikken met verstikkende gevoelens;
 • slaperigheid overdag met in slaap vallen en vermoeidheid;
 • concentratieproblemen;
 • droge mond bij ontwaken;
 • niet uitgerust wakker worden;
 • bij mannen potentiestoornissen, bij vrouwen een onregelmatige menstruatie.

Kan je genezen van apneu?

Slaapapneu is een vervelende kwaal die helaas niet te 'genezen' is: alle behandelingen zijn in zekere zin symptoombestrijding. De behandelingen verminderen dus het aantal ademstops dat u hebt tijdens uw slaap, maar als u stopt met de behandeling, zullen de apneus in alle hevigheid terugkeren.

Heb je elke nacht last van slaapapneu?

Een apneu is een ademstilstand die langer dan 10 seconden duurt. Iedereen kan hiervan wel eens last hebben. Maar heeft u elke nacht meerdere malen ademstops? Dan heeft u een slaapapneusyndroom.

Hoe snel kom je in je REM-slaap?

Na circa 1½ uur treedt de eerste REMslaap op, daarna volgt weer de diepe slaap (stadium 3 en 4 van de Non REMslaap). Later in de nacht wisselen ongeveer 5 diepe slaapfasen (alleen stadium 3 van de Non REM) zich af met 5 REM fasen, die ongeveer 20 minuten duren.

Hoe verloopt slaaponderzoek?

's Middags kleeft een laborant elektroden op uw gezicht om de spierspanning en oogbewegingen te meten. Enkele elektroden worden op uw haar bevestigd om de hersenactiviteit te meten. Als het nodig is, gebeurt een onderzoek van de longfunctie en wordt het zuurstof- en koolzuurgehalte in uw bloed geanalyseerd.

Kun je genezen van slaapapneu?

Slaapapneu is een vervelende kwaal die helaas niet te 'genezen' is: alle behandelingen zijn in zekere zin symptoombestrijding. De behandelingen verminderen dus het aantal ademstops dat u hebt tijdens uw slaap, maar als u stopt met de behandeling, zullen de apneus in alle hevigheid terugkeren.

Kan apneu verdwijnen?

De klachten kunnen verdwijnen als u afvalt. Drink geen alcohol. En slaap niet op uw rug. Een speciaal bitje in de mond, beademing in de nacht of een operatie kan helpen.

Kun je stikken door apneu?

U kunt niet stikken door slaapapneu. Zodra het lichaam merkt dat er te weinig zuurstof binnenkomt, gaat er een alarmsignaal af. Dit verstoort de slaap. U spant uw spieren aan en de ademhaling komt weer op gang.

Kun je functioneren op 4 uur slaap?

Minimaal 6,5 uur per nacht

Volgens Hamburger is een gemiddelde nachtrust van vier uur niet gezond, zeker op de lange termijn. "Al voelt iemand zich op dit moment goed genoeg bij minder dan 6,5 uur slaap, dat wil niet zeggen dat diegene geen klachten kan ontwikkelen op de lange termijn."

Waarom heb ik zo weinig diepe slaap?

“Mensen die niet diep genoeg slapen, voelen zich overdag niet goed uitgerust. Niet diep genoeg slapen kan te maken hebben met het gebruik van bepaalde middelen, zoals alcohol of slaaptabletten. Je slaapt dan wel, maar de kwaliteit is niet optimaal. Diep kunnen slapen hangt ook samen met de opgebouwde slaapdruk.

Is slaapapneu erg?

Risico's. Ernstig apneu kan zorgen voor hoge bloeddruk, beroerte, hartaanval, impotentie en overmatige slaperigheid overdag. Mensen met slaapapneu syndroom die 15 ademstops of meer per uur hebben, mogen geen autorijden tot ze voldoende behandeld zijn en het aantal ademstops minder is dan 15 per uur.

Wat verergert slaapapneu?

Aanpassing leefgewoonten. De volgende zaken hebben invloed op snurken en slaapapneu: cafeïne (bijvoorbeeld in koffie), roken, drugs, slaap- of kalmeringsmiddelen, alcohol, een onregelmatig leefpatroon, overgewicht en het moment waarop u een maaltijd gebruikt.

Wat gebeurt er als je slaapapneu niet behandeld?

De gevolgen van slaapapneu

Slaaptekort leidt tot concentratieproblemen. En die maken de kans dat u fouten maakt groter. Bijvoorbeeld in het verkeer of op uw werk. Daarnaast heeft u een grotere kans op hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartfalen, hartinfarct en herseninfarcten.

Wat zijn de symptomen van slaaptekort?

Bij een slaaptekort heeft u last van de volgende klachten:

 • Hoofdpijn.
 • Vermoeidheid.
 • Gapen.
 • Verminderde concentratie.
 • Een suf gevoel.
 • Prikkelbaarheid.
 • Wallen onder de ogen.
 • Lusteloosheid.

Heeft het zin om 2 uur te slapen?

'Wanneer je twee uur slaapt zit je op het juiste moment van het circadiane ritme. In de eerste periode van dat ritme kom je in een diepe slaap terecht, en daarin breek je adenosine het snelst af. Na twee uur slaap heb je al meer dan 50 procent afgebroken. '

Is 1 uur diepe slaap voldoende?

Als volwassene heb je 1,5 tot 2 uur diepe slaap per nacht nodig. Het zou een kwart van je totale nachtrust moeten beslaan. Slaap je 7 tot 8 uur per nacht, dan is 1,5 tot 2 uur diepe slaap als volwassene voldoende. Je kunt dan gedurende je dagen goed functioneren, je hebt voldoende energie en je voelt je uitgerust.

Hoe ziet een gezonde slaap eruit?

De perfecte nachtrust ziet er volgens wetenschappers als volgt uit: een duur van circa acht uur, een korte inslaaptijd, 20% diepe slaap, 20% REM-slaap en minder dan 5% wakker gedurende de nacht. Het is ook mogelijk om korter te slapen en evengoed die percentages van diepe- en REM-slaap te halen.

Wat merk je zelf van slaapapneu?

Niet alleen snurken, hoofdpijn, vermoeidheid en slaperigheid zijn herkenbare symptomen van slaapapneu. Ook kunt u last krijgen van concentratieproblemen, vergeetachtigheid en kunt u prikkelbaar zijn.

Welke mensen krijgen slaapapneu?

Apneu komt het meeste voor bij mannen boven de vijftig met overgewicht. Maar de aandoening komt wel degelijk ook voor bij vrouwen. En ook bij jongere mensen, en zelfs bij baby's. Apneu kan erfelijk zijn.

Is 1 nacht weinig slapen erg?

Af en toe een nacht niet goed kunnen slapen, is niet zo erg. Dat heeft vooral gevolgen voor de dag erna. U voelt zich moe, kunt zich minder concentreren of bent wat prikkelbaar. Maar als het slaapgebrek langer aanhoudt, bouwt u een slaapschuld op.

Adblock
detector